Ar mažai angliavandenių turinti dieta trumpina gyvenimą?



Praeitą savaitę visi kas žino, jog nevalgau cukraus ir krakmolingų produktų tokių, kaip pyragų, bulvių, ryžių ir picos paslaugiai mane perspėjo, kad girdėjo jog buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad mažai angliavandenių turinti dieta trumpina gyvenimą. 





Kadangi domiuosi mitybos naujienomis, ypatingai tomis, kurios liečia mano pasirinktą gyvenimo būdą, peržvelgiau šiuos straipsnius internetiniuose angliškuose ir skandinaviškuose laikraščiuose.



Beje, tokį mitybos būdą pasirinkau, nes jo nesunku laikytis, yra daug alternatyvų, pajutau teigiamus pokyčius kūne. Su šia mityba man yra lengviau kontroliuoti apetitą, potraukį saldumynams, sotumą, svorį, lengviau sportuoti, yra geri kraujo tyrimų rezultatai. 




 Taigi, straipsnius metančius šešėlį ir abejonę ant mažai angliavandenių turinčią mitybą peržvelgiau norvegiškame internetiniame laikraštyje „Nettavisen“, švediškame didžiausiame pasaulio low carb tinklalapyje „Diet Doctor“ ir BBC News Health skiltyje, bei CNN interneto portale.




Norvegiškame internetiniame laikraštyje "Nettavisen" teigiama, jog niekam ne paslaptis, kad greiti angliavandeniai tokie, kaip cukrus, bulvių traškučiai ir saldūs gazuoti gėrimai nėra naudingi sveikatai. Tačiau gyvulinės kilmės riebalai ir baltymai dar ilgai bus debatų tema. 

Straipsnis teigia, kad gerieji, ypač rupūs, angliavandeniai turi sudaryti 50 % žmogaus mitybos. Jeigu suvalgote 2000 kcal per dieną, tai 20% sudarys 100 g angliavandenių, kas pagal Norvegijos daktarės Hexeberg, tinka tik liekniems, fiziškai aktyviems žmonėms, kurie gerai perneša angliavandenius. Žmonės, kurie nėra tokie aktyvūs ir turi sėdimą darbą turėtų suvalgyti 50 g angliavandenių per dieną, nes jiems tiek daug angliavandenių nereikia. Taigi naujajame tyrime siūloma suvartoti 250 g angliavandenių, o tai jau daugiau nei liberalus (žr. low carb maisto piramidė) low carb, kuriame apibrėžiama, kad 130 g angliavandenių jau yra low carb, bet ne daugiau. 


Straipsnyje teigiama, kad reikėtų valgyti daugiau augalinės kilmės riebalų iš avokadų ir riešutų, o ne gyvulinės kilmės riebalų ir baltymų iš šoninės. Skandinaviškame low carb būtent taip ir yra valgoma. Čia daug salotų, daržovių, natūralių riebalų iš alyvuogių, avokado, sviesto, kiaušinių ir sėklų.Straipsnis teigia, kad sveiki ir natūralūs riebalai yra naudingi širdžiai ir kraujo indams.




Niekada nesutikau, kad jeigu maitinamės Low carb  -  reikia valgyti rūkytas dešreles ir lašinius. Dėl to ir palikau lietuvišką Low carb facebook grupę „Tikras riebus maistas (low carb)“. Žinoma, tai, mano nuomone, geriau negu saldūs pyragai tačiau aš tikiu, kad per daug rūkytų gaminių nėra sveika.  



Diet Doctor (www.dietdoctor.com) – Švedijoje įsikūręs didžiausias pasaulio Low carb tinklalapis taip pat sureagavo į šią pasaulio medijas apskriejusią žinutę. Savo tinklalapyje 2018 m. rugpjūčio 18 d. apžvalgoje jie teigia, kad tyrimas buvo atliktas maisto klausimyno pagalba, kai žmonės turėjo patys pažymėti ką valgė 1987 – 1989 metais. Vėliau šie žmonės buvo stebimi ir 2018 metais po 25 metų pažiūrėta, kaip jų gyvenimas tesėsi ir baigėsi. Kaip pripažįsta patys tyrėjai, rezultatai yra santykiniai ir jie nieko neįrodo. 




Diet Doctor teigia, kad šio tyrimo rezultatai neturi ryšio su mažai angliavandenių turinčia mityba, nes tirti žmonės nebuvo sąmoningai pasirinkę valgyti maistą su mažai angliavandenių, jie tiesiog labiau mėgo mėsą ir riebalus. Jie neatsisakydavo pavalgyti ir Macdonalde Ir suvalgyti torto su cukrumi, ko tipiškas low carbistas nedarytų. 


Kaip teigia Diet Doctor, žmonės, kurie septyniasdešimtaisiais valgė mėsą ir riebalus, kai tuo metu siautėjo riebalų baimės fobija, apskritai nesirūpino savo sveikata. Jie ir rūkė daugiau, ir mažiau treniravosi, vartojo daugiau alkoholio, turėjo didesnį svorį, diabetą ir galbūt kitus negalavimus. Dėl to tokios studijos iš tikro negali atsakyti kas sukėlė jų mirtį. Atkreipiamas dėmesys tik į tai, kad  žmogus mėgo valgyti mėsą, tačiau galbūt jo mirtis buvo sukelta kitų rizikos faktorių tokių kaip rūkymas, sėslus gyvenimo būdas, cukraus vartojimas ar kita.

Can you lead a sedentary lifestyle and remain healthy? - Quora

Diet Doctor kūrėjų nuomone, su kuria aš sutinku, tai nereiškia, kad šio tyrimo rezultatus galima taikyti žmonėms, kurie sąmoningai pasirinko sveiką mažai angliavandenių turintį gyvenimo būdą – tai du labai skirtingi dalykai. Todėl ši statistinė studija negali nieko įrodyti.

KAIP TYRIMĄ PRISTATĖ BBC

Kaip rašo BBC, tyrimas pasikliovė, kad tirti žmonės atsimena ką valgė. Jiems buvo pateikta apklausa ir buvo pasikliauta, kad jie atsako teisingai apie ką jie valgė. 

Pagal BBC, 25 metų studija parodė, kad saikingas angliavandenių vartojimas yra sveikiausia alternatyva. Mažiau nei 40 proc. ir daugiau nei 70 proc. angliavandenių mityboje gyvenimą trumpina, o štai 50 proc.  (t.y. 250 g per dieną) yra geriausias variantas. 
Straipsnyje teigiama, kad tie, kurie pakeitė angliavandenius gyvuliniais riebalais ir baltymais sutrumpino gyvenimą, o tie kurie pakeitė juos augaliniais baltymais ir riebalais iš riešutų ir ankštinių kultūrų, prailgino. Tyrimo vadovė Dr. Seidelman sako, kad žmonės, kurie nori laikytis mažai angliavandenių turinčios dietos turėtų rinktis augalinius baltymus ir riebalus. 

Straipsnis pažymi, kad tyrimas turi savo silpnų pusių, nes dalyvių valgymo įpročiai buvo sekami tik tyrimo pradžioje ir po šešių metų, o pastaruosius 19 metų jų valgymo ypatumai nebuvo sekami ir galėjo pasikeisti.


Kaip Tyrimą pristatė CNN


Kaip suprato CNN, ir mažai, ir daug angliavandenių trumpina gyvenimą. Aš manau jie tai suprato teisingai nors Diet Doctor teigia, kad tai yra neteisingas teiginys. Saikingas angliavandenių vartojimas (50 proc. viso raciono) yra geriausias pasirinkimas, teigia rašytojas iš CNN.

Pagal CNN, buvo apklausti 15 000 dalyvių, kurių amžius buvo tarp 45-64 metų amžiaus. Jie buvo sekami 25 metus, po kurių apie 6000 dalyvių mirė. Tyrimas taip pat parodė, kad žmonės Vakarų valstybėse pasirinkę low carb dietas daugiau yra linkę valgyti gyvulinius riebalus ir mėsą, o ne daržoves.

Straipsnis pripažįsta, kad šios studijos rezultatai papiktins ir susilauks kritikos iš medikų, kurie taiko low carb mitybą savo pacientams, ypač gydant diabetą ir viršsvorį, bet tyrimo autorių nuomone reikia žiūrėti ne į dabar esančius rezultatus, bet ilgalaikius rezultatus ir mirtingumą.


Patys tyrėjai pripažįsta, kad tyrimas buvo grįstas tik stebėjimu ir kad jis nerodo priežasties ir pasekmės ryšio, tik sąsajas. CNN straipsnis buvo pabaigtas tuo, kad žmonės nusprendę laikytis low carb dietos turėtų pasistengti vartoti daugiau augalinės kilmės riebalų ir baltymų šaltinius, o ne gyvulinės, nes bet kokiu atveju tai gyvenimą prailgina.   






Ką aš manau apie tyrimą?

Low carb dietos yra kontraversiškos. Tai pripažįsta daugelis daktarų, nors teigiami šios mitybos rezultatai buvo aprašyti jau XIX amžiuje prancūzų teisininko ir gastronomo Jean Anthelme Brillat-Savarin, kuris yra laikomas low carb mitybos tėvu. jis yra kelių populiarių frazių apie maistą autorius: „Pasayk ką valgai ir aš pasakysiu kas tu esi“ arba “Desertas be sūrio yra kaip gražuolė be vienos akies.“   

 
Jean Anthelme Brillat-Savarin, low carb pradininkas gyvenęs 19 a. Prancūzijoje.

JAV medicinos mokslų daktaras Mark Hymanas, knygos „Riebalų dieta“ autorius, pataria atsargiai žiūrėti į populiacijos tyrimus, kurių metu duomenys surenkami per gyventojų apklausas. Jis kelia klausimą ar tikrai žmonės pildantys anketas apie tai ką valgė per pastarąsias 24 valandas gerai atsimena viską ką valgė. Jis taip pat pastebi, kad žmonės būna linkę nutylėti arba pridėti informaciją atsižvelgdami į tuo metu populiarias mitybos rekomendacijas. Pavyzdžiui, jeigu manote, kad mėsą valgyti yra blogai, apklausiami veikiausiai pamažinsite savo iš tiesų suvalgomos mėsos kiekį. Pati pastebėjau, kad žmonės gėdijasi to ką valgė. 
Yra išversta ir į lietuvių kalbą. 


Hymanas taip pat kaip ir daugelis komentuojančiųjų po šiais straipsniais atkreipia dėmesį ir į tai kas finansuoja tyrimą, ar nėra interesų konflikto. Kažkas iš komentuojančiųjų pasišaipė, kad šį tyrimą tikriausiai finansavo „US Grains“? 


Todėl ir aš sutinku, kad patikimiausias tyrimas būtų kai kontroliuojamoje aplinkoje žmonės yra paguldomi į ligoninę, kur juos maitina ir tirią jų medžiagų apykaitą.

 
Hospital clowns.

Mes skaitytojai negalime žinoti visų detalių. Mums yra pateikti tik rezultatai. Todėl galime daryti savo išvadas arba pasikliauti mokslininkų išvadomis ir pažiūrėti į tai kritiškai. 

Jeigu jums sakys, kad kavą gerti sveika, bet jums ji neskani, ar jūs ją gersite?

Jeigu valgydami mažai angliavandenių numesite svorio, jį palaikysite ir geriau jausitės, tai nejaugi grįšite prie daug angliavandenių turinčio maisto? O jeigu su low carb mityba atsikratysite insulino dozių ir išsigydysite diabetą, tai nejaugi norėsite vartoti insuliną, valgyti daug angliavandenių, liesą maistą ir laukti, kad galbūt su tokiu gyvenimo būdu gyvensite keturiais metais ilgiau? Mažai tikėtina. 

Manau, kad galima atsižvelgti į tyrimo rezultatus, kurie beje drąsina valgyti mažiau angliavandenių, bet valgyti daugiau augalinės kilmės produktų. Geriausia prisitaikyti sau optimalų angliavandenių kiekį ir stebėti kaip jaučiatės. Jeigu norite padidinti suvartojamų angliavandenių kiekį, vartokite pilnagrūdžius angliavandenius arba tuos kurie nekelia gliukozės lygio raujyje, pavyzdžiui rupiausią duoną su rugiais ir pilnais grūdais, natūralius ryžius ir pilno grūdo makaronus, o ne toksiškus angliavandenius, tokius kaip baltą batoną, traškučius, sausainius, cukrų ir saldžius gėrimus.  


Artimiau susipažinus su low carb dietomis galite pamatyti, kad dietų autoriai nesiūlo rinktis tik mėsą, o pataria valgyti daug daržovių, kokybiškų angliavandenių tokių kaip riešutai, daržovės, uogos, šaltai spausti aliejai, kiaušiniai, natūrali neapdirbta mėsa. Vaisius reiktų valgyti ne vienus, bet su nesaldintais pieno produktais ar riešutais, kad tai nebūtų desertas kaip ta vienaakė gražuolė. Tada cukrus vaisiuose nepakels gliukozės lygio kraujyje taip staigiai ir nepradės gaminti insulino, kuris stabdo riebalų deginimą.   


"A dessert without cheese is a beauty with only one eye." Jean Anthelme Brillat Savarin.




Pyragų, sausainių, cukraus ir traškučių nepatars valgyti niekas. Tai turbūt jau visiems, aišku, nors kaip korespondentė sako, šokolado kartais taip norisi, tačiau ir čia low carb taisyklės leidžia jo pasmaguriauti jeigu jis turi ne mažiau kaip 70 proc. kakavos.

Taigi, būkime informuoti ir sėkmės sveikai maitinantis ir ilgai gyvenant. 😊       

Komentarai

  1. Sveiki, smagu, kad dalinatės:)
    Prieš kelias dienas ir ši antraštė užmatyta, gal turite kokių už ir prieš argumentų? https://www.alfa.lt/straipsnis/50318854/harvardo-universiteto-profesore-visu-liaupsintas-kokosu-aliejus-tikri-nuodai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip mačiau ir šį. Sotieji riebalai nėra kenksmingi širdžiai. Gerai atsakė healthfulpursuit tiklalapio ir podkasto kūrėja, ji sakė, jeigu tai būtų tiesa aš pirma jau turėčiau būti seniai mirusi. Ji jo naudoja daug. O saulėgąžų aliejus kaip tik sakoma labai kenksmingas nes jame esantis omega 6 riebalų rūgštys sukelia uždegimus kūne. Taip pat ir kiti daržovių aliejai, tokie kaip kukurūzų aliejus, sojų aliejus. Geriausi yra alyvuogių, rapsų aliejai. Taigi jos patarimas abejotinas. Kaip sako Mark Hyman, moterys po menopauzės laikėsi riebios dietos ir numetė dvigubai daugiau svorio. Daktaras pripazįsta, kad MTL arba blogojo cholesterolio keikis šiek tiek padidėjo, tačiau mažos tankios pavojingos dalelės virto lengvomis ir puriomis, ir tai jau buvo nebe to tipo cholesterolis, kuris sukelia širdies ligas.

      Panaikinti
    2. https://www.youtube.com/watch?v=eD_O8LqvuOw

      Panaikinti

Rašyti komentarą