'Low carb' apibrėžimas





Tarptautiniu mastu ekspertai apibrėžė, kad mažai angliavandenių turinti mityba yra ta, kurioje maksimaliai yra suvartojama 130 g angliavandenių per dieną arba 26 proc. energijos gaunamos iš maisto.

Norvegiškas low carb klubas (www.lavkarboklubben.no) yra sudaręs 3 mažai angliavandenių turinčios mitybos lygius:

Griežtas: 20-40 g. angliavandenių per dieną
Vidutiniškas: 40-60 g. angliavandenių per dieną
Liberalus: 60-100 g. angliavandenių per dieną

Kris Gunnars iš Authority Nutrition ( http://authoritynutrition.com) skirsto taip:

100-150 g per dieną - vidutinis angliavandenių suvartojimas. Jis tinkamas liesiems ir fiziškai aktyviems žmonėms norintiems išsaugoti sveikatą ir palaikyti esamą svorį.

Kokius angliavandenius galima valgyti?
- visas įsivaizduojamas daržoves
- keletą vaisių per dieną
- nedidelį kiekį sveikų krakmolingų daržovių tokių kaip bulvės, saldžios bulvės ir sveikesnių grūdų, tokių kaip ryžiai ir avižos
Pagal Gunnars, įmanoma numesti svorį taip valgant, bet tada reikėtų skaičiuoti kalorijas ir kontroliuoti porcijas.

50 - 100 g per dieną - puikus balansas žmonėms, kurie yra jautrūs angliavandeniams.
Kokius angliavandenius galima vartoti?
- daug daržovių
- 2-3 vaisius per dieną
- minimalų kiekį krakmolingų daržovių

20 - 50 g per dieną - puikus būdas greitai numesti svorio, bei diabetikams ir nutukusiems žmonėms. Valgant mažiau negu 50 g angliavandenių kūnas pradeda ketozę. Iš čia ir kilęs pavadinimas ketoninė dieta.

Kokius angliavandenius galima vartoti?
- daug mažai angliavandenių turinčių daržovių (pvz., salotos, špinatai, saliero stiebai, ridikai,  kopūstai, paprika, garbanotas lapinis kopūstas, grybai, brokolis, kalafioras, ir kt.)
- keletą uogų su plakta grietinėle
- pėdsakus angliavandenių iš avokadų, riešutų ir sėklų



Šioje mityboje yra naudojami natūralūs produktai, o patiekalai gaminami namuose.
Svarbu atkreipti dėmesį į individualius poreikius ir nusistatyti koks angliavandenių kiekis yra tinkamiausias.
Taip pat svarbu atsiminti, kad mažai angliavandenių nereiškia jokių angliavandenių. Yra galimybė valgyti daug mažai angliavandenių turinčias daržoves.


Apskritai žmonės besilaikantys mažai angliavandenių turinčios mitybos valgo gryną mėsą, žuvį, jūros gėrybes, daug daržovių, uogų ir prieskoninių žolelių, kiaušinius. Jie taip pat minta riebiomis daržovėmis tokiomis kaip avokadas ir alyvuogės, pieno produktais, tokiais kaip varškė, sūriai, becukriai jogurtai. Čia valgomi riešutai ir sėklos, bei šaltai spausti aliejai.

Angliavandeniai gaunami iš duonos, bulvių, ryžių, makaronų, limonado ir saldumynų čia yra pakeičiami riebia mėsa, riebia žuvimi, kiaušiniais, riebiais pieno produktais, šaltai spaustais aliejais, avokadu, riešutais ir sėklomis.



Komentarai