Žemės riešutų desertas su šokoladu






Šiandien prisiminiau Švedijos daktarės LCHF pradininkės Annikos Dahlqvist desertą 
Žemės riešutų lazdelės su šokoladu

150 ml rupaus žemės riešutų sviesto

1 valg. šaukštas kokio nors saldiklio pvz. rudo Sukrin arba medaus
50 g sviesto
50 g ištirpinto tamsaus šokolado minimum 70 proc. kakavos


Procesas

Įkaitinkite orkaitę iki 225-250 laipsnių šilumos.
Sumaišykite visus ingredientus. Iš tešlos suformuokite pailgą ritinį, jį suplokite. Paguldykite jį ant kepimo popieriaus. Kepkite orkaitėje 10-15 minučių. Stebėkite kada ritinys įgaus patrauklią spalvą.
Supjaustykite kol pyragaitis dar minkštas.
Šaukštu sukamaisiais judesiais apliekite šokoladą ant viso pyrago.
Leiskite ataušti ir sulaužykite į gabalėlius.
 
Nuotraukoje tokie produktai: stevija, sviestas, šokoladas ir žemės riešutų sviestas. 

(Šaltinis: Annika Dahlqvist, Maria Höglund, Matglede med Lavkarbo, Lille Måne 2010.)
Apie recepto autorę:


Dr Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist yra drąsiausia ir žymiausia Švedijos daktarė. Ji pirmoji pristatė LCHF (Low Carb High Fat) mitybą nepaisydama tradicinės mitybos šalininkų pasipriešinimo. Ji šią mitybą ir apgynė.

2005 metais du mitybos specialistai apskundė Anniką Dahlqvist Švedijos Nacionalinei Sveikatos ir Gerovės Tarybai (Socialstyrelsen) kaltindami ją tuo, kad ji savo pacientams rekomendavo daug riebalų turinčią dietą. Po dvejų metų jos byla buvo ištirta. Taryba  vienbalsiai nusprendė, kad Annikos rekomendacijos yra moksliškai pagrįstos ir praktiškai išbandytos. Kaltinimai buvo atmesti.  

„Anika Dahlqvist praskynė kelią bendraminčiams. Ji palengvino mūsų darbą low carb srityje“ rašo medicinos mokslų daktarė norvegė Sofie Hexeberg. Ji yra lyderė low carb mityboje Norvegijoje.

Pati Annika prieš LCHF turėjo viršsvorio, plonosios žarnos uždegimą bei skundėsi fibromialgija. Po pusės metų su LCHF ji pasiekė normalų svorį ir pasveiko. Po tokios patirties Annika pradėjo skleisti informaciją apie šią mitybą savo tinklaraštyje, paskaitose ir knygose. Dėka vis daugiau atsirandančių mokslinių tyrimų ir mokslinių straipsnių, tradicinės mitybos specialistai pripažino, kad LCHF mityba kurį laiką gali būti naudinga metant svorį. Vėliau žmonės gali jau drąsiau įsileisti smart carbs į savo mitybą nebebijodami, kad tai ženkliai pakels svorį. (Ištrauka iš jau buvusio įrašo čia). 

Komentarai