2015 m. kovo 12 d., ketvirtadienis

Kepta menkė

 

Norvegija, jūrinė šalis, todėl turi daug specifinių terminų apie laivus ir žuvis.

Šiuo metu Norvegijoje neršiančios menkės sezonas. Jis tęsiasi nuo sausio iki balandžio mėnesio, todėl dabar per televizorių labai reklamuoja šią žuvį, o parduotuvėse, bei gatvėse ją mėto ant praeivių. (Juokauju, žinoma.)

Nors menkė norvegiškai yra 'torsk', tačiau menkė, kuri iš Barenco jūros atplaukė 1000 kilometrų neršti į Lofoteną yra vadinama 'skrei'. Žodis 'skrei' yra kilęs iš senosios norvegų kalbos ir reiškia keliauti, klaidžioti, migruoti. Žodžiu, menkė pradedama vadinti 'skrei' kai pasiekia tam tikrą amžių ir kai grįžta neršti į Lofoteną. Kai subrendusi menkė grįžta į savo gimtinę neršti, ji   vadinama Valentino žuvimi arba Lofoteno kazanova.  



Ši gigantiška balta žuvis turi gana stiprų kvapą net neparuošta, bet yra skani ir mėsinga žuvis, o skonis labiausiai primena jūrų gėrybes.

Čia Norvegijoje ją gamina su menkės kepenėlėm, ikrais, kepa orkaitėje.

Aš vakar išsikepiau orkaitėje ir valgiau visą likusią dieną.

Kaip gaminti:

Menkės filė kepti 200' C temperatūroje 15-18 minučių.

Valgyti su sviesto padažu: 5 šaukštai sviesto su puse citrinos sulčių, druska ir pipirais.

Pasiruošti žalių salotų, pasigarinti šparaginių pupelių, pasidaryti agurko tzadziki (agurkas, česnakas ir graikiškas jogurtas).  

Už Lofoteną!


1 komentaras:

  1. Aš verkiu skaitydama apie šią žuvį. Lietuvoje nėra žuvies. Tiesiog nėra.

    AtsakytiPanaikinti