Traški duonelė


Receptas duonos mylėtojams, kurie nenori vartoti kiaušinių. Traški duonelė Norvegijoje labai populiari ir vadinama „Knekkebrød”. Žodis “knekk” reiškia “laužti”. Tai turbūt skandinaviškas reiškinys, nes čia maisto prekių parduotuvėje yra apie dešimt traškios duonos rūšių. 
Nemažai norvegių kepa traškią duonelę pačios namuose. Ypatingai tos, kurios laikosi sveiko gyvenimo būdo. Čia pateikiu vieną receptą, nors jų yra daugybė. Kiekviena norvegė turi savo receptą, kuris jai labiausiai patinka. Šią traškią duoną jos valgo pusryčiams ar tarpe valgymų su sūriu ar džemu prie kavos. Pabandykit, gal ir jums patiks. 

  Traški duonelė iš sėklų

(2 kepimo skardos)
125 g riešutų/ migdolų
3 dl saulėgrąžų sėklų
1 dl linų sėklų
1 dl sezamų sėklų
2 valg. š. psyliumo luobelių, kaip čia
1 arb. š. druskos
5 dl vandens

Paruošimas:
1.     Sumalkite riešutus blenderyje.
2.     Sumaišykite visus ingredientus dubenyje.
3.     Palikite tešlą 10 minučių pabringti.
4.     Ištepkite tešlą plonai ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Galima uždengti maistine plėvele ir iškočioti kočėlu.
5.     Supjaustykite viską picos peiliu į 16 paplotėlių.
6.     Įkaitinkite orkaitę iki 160 C.  Vieną skardą dėkite į apatinę lentyną, kitą į viršutinę. Ant karšto oro pūtimo programos kepkite paplotėlius 35 minutes. Tada sukeiskite skardas vietomis ir kepkite dar 35 minutes. Jeigu neturite karšto oro programos galite kepti vieną skardą vienu metu 160 C karštyje 70 minučių.
7.     Atvėsinkite ir sulaužykite į gabaliukus.      

(Šaltinis: Dr. Sofie Hekseberg og Birthe Storaker, Frisk med Lavkarbo: Frokost og Lunsj,Cappelen Damm, 2011.)



Komentarai