Lotaringiškas apkepas (Quiche Lorraine)

Kišas kitą dieną, pastovėjęs šaldytuve.

Siūlau savaitgaliui išsikepti mažai angliavandenių turintį 'Quiche Lorraine', kurį lietuviškai reikia versti, kaip Lotaringiškas apkepas, nes taip pataria Valstybinė Lietuvių kalbos komisija.

Praeitą vasarą Lietuvoje pastebėjau, kad pavadinimas buvo išverstas, kaip KIŠAS, žr. nuotraukas apačioje. Dar jį vadina Kišlorenu.  

Žinoma, nuotraukose apačioje kišai ne low carb, o su paprastais kvietiniais miltais, bet nuotraukos gražios todėl ir dalinuosi.         

Nuotraukos darytos Akropolyje Kaune 



Lotaringiškas apkepas - tai tradicinis prancūzų Kalėdų valgis – apkepas su smulkiai pjaustytais lašinukais (prancūzų quiche greičiausiai kilęs iš vok. Kuchen, vokiečiai jį vadina lašinukų tortu).

Low carb Quiche Lorraine/Lotaringiškas low-carb apkepas/ Mažaangliavandenis Kišas 
(3 porcijos)

Pagrindas:
55 g ruginiu miltu
60 g neištirpinto sviesto
15 g psyliumo (fiber husk)
½ arb saukšt. druskos
1 kiaušinis

Įdaras:
300 g šoninės (bacon) supjaustytos gabaliukais
2dl liesos grietinės
2dl grietinėlės
3 kiaušinių
1 žiupsnelio tarkuoto muskato
50 g tarkuoto ementalerio surio (gali buti bet koks kitas geltonas suris, tarkuota mocarella taip pat)

1.       Sumaišykite miltus, sviestą, psyliumą, druską ir įplakite kiaušinį.
2.       Išskirstykite tešlą pyrago formos dugne (22 cm diametro)
3.       Subadykite pyrago dugną šakute ir pašaukite kepti i orkaitę ant 200 laipsnių, 12 minučių.
4.       Pakepinkite lašinukus keptuvėje.
5.       Suplakite kiaušinius su grietine, grietinėle ir muskatu.
6.     Suverskite lašinukus and pyrago dugno (atidėkite keletą papuošimui)
7.     Užpilkite kiaušinio plakinį ant viršaus, užtrupinkite sūrio.
8.       Kepkite pyragą orkaitėje 200 laipsniu, 30 min.
9.     Patiekite su pomidorų salotomis.

Gaminimas nuotraukose:





Pridėti antraštę
Lotaringišksa kišas kitą dieną, arba pastovėjęs šaldytuve. 


Pomidorų salotos. 



Galite gaminti ir kitokias, pvz., su feta. Čia su mozarella. 
Na, štai, kišas pagamintas ir paragautas jau. Tikrai geras apkepas. Sorry, kad tai kalėdinis valgis, bet kas sakė, kad vasarą nereikia gerai pavalgyti?

Komentarai