Bandelės Šventos Liucijos dienai

Šiandien gruodžio 13 diena. Vadinasi protestantai ir katalikai švenčia šviesos nešėjos Šv. Liucijos dieną. Šios šventės niekada nežinojau. Susipažinau tik čia šiaurės šalyje - Norvegijoje. Sako stipriai ją švenčia ir kaimyninėje Švedijoje. Visi eina procesijoje, o pirmoji mergaitė ant galvos būna užsidėjusi štai tokį kaip nuotraukoje vainiką su žvakėmis arba lempą arba žvakių karūną. Tai simbolizuoja šviesą tamsiame gruodyje, šilumą ir artėjančias Kalėdas.


Šiais metais karūną darželyje buvo užsidėjusi mano, paskutinius metus į darželį einanti, dukra. Buvo smagu ir jai, ir man.


Negana to ši šventė turi savo patiekalą, kurį čia vadina "Lussekatter". Lussekatter - tai mielinės bandelės su šafranu ir razinomis. Jas šią dieną valgo vaikai pusryčiams. Vaikai užsigeria bandeles kakava, tėvai kava.



Lussekatter - Šv. Liucijos dienos bandelės 


Bandelės ir jų pavadinimas turi savo istoriją, bet apie tai kada nors vėliau.

Taigi, žiūrėjau aš į šias bandeles šį ankstų rytą ir meluočiau jeigu sakyčiau, kad nenorėjau jų paragauti, bet kadangi jos tradicinės, tai neragavau ir svajojau, kad parėjus išsikepsiu panašių low carb bandelių. Ir net žinojau kokių noriu.
Taip buvau įkvėpta, kad išsikepiau jas vėl, šias cinamonines bandeles.

Šviežių nuotraukų tuoj įkrausiu, kai bandelės iškeps.


Gal sausokos gavosi, bet galima valgyti sluoksniais, kaip sausainius, arba užsitepti kokiu šokoladiniu glaistu.  

Tuo tarpu radau ir tokį low carb bandelių receptą, kuris praktiškai labai panašus į cinamoninių bandelių, tik kad čia naudojami kokosiniai miltai:





Komentarai