Šokoladinis pyragas


Šį savaitgalį kepiau šokoladinį pyragą be pieno ir miltų, o cukrų pakeitė saldumas iš datulių ir klevų sirupo. Pyragas išėjo skanus ir dar sultingesnis antrą dieną. Tai geras pyragas 'cheat meal'ui, savaitgaliui ar šventei.    
ŠOKOLADINIS PYRAGAS
Ingredientai:
1 pyragui
150 ml alyvuogių aliejaus
50 g kakavos miltelių
125 ml verdančio vandens
15 daltulių (30 minučių pamirkytų vandenyje)
2 valg.š. klevų sirupo
3 kiaušinių
2 arb.š. vanilinio cukraus
150 g maltų migdolų
½ arb. š. sodos
Žiupsnelio druskos

 
·        Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C.

·        Sumalkite riešutus riešutų smulkintuve arblenderyje. Sumaišykite kakavą su verdančiu vandeniu. Atvėsinkite. Rankiniu smulkintuvu pagaminkite piurė iš pamirkintų datulių.

·        Dubenyje sumaišykite sumaltus migdolų miltus, sodą, druską ir vanilinį cukrų.

·        Sumaišykite datulių piurė, alyvuogių aliejų ir kiaušinius į vientisą masę. Tada įmaišykite atvėsusią kakavą. Supilkite klevų sirupą. (Aš pyliau tik vieną šaukštą ir buvo pakankamai saldu.)

·        Dabar turite vieną dubenį su sausomis dalimis ir kitą su drėgnomis atskirai. Po truputį pilkite sausų dalių mišinį į šalpių dalių dubenį, kol pasidarys tiršta vientisa masė.

·        Išklokite 23 cm skermens apvalią pyragų kepimo formą, ištepkite šonus trupučiu apyvuogių aliejaus ir supilkite pyragą į formą.

·        Kepkite pyragą orkaitės viduryje 30 minučių kol pyragas sumikštės ir taps lipnus.

·        Pyragą galite patiekti šiltą su šerbetu, maišytomis uogomis, šviežiomis uogomis arba su trupučiu ledų, plakta grietinėle.

 


PS Lietuviškas receptas baigiasi čia. O apačioje pridedu receptą savo norvegiškiems draugams. ;-)


SJOKOLADEKAKE
INGREDIENSER:
Til 1 kake:
1,5 dl olivenolje
50 g kakaopulver
1,25 dl kokende vann
Ca. 15 dadler (bløtlagte i 30 min)
2 ss lønnesirup
3 egg
2 ts vaniljesukker
150 g malte mandler
½ ts natron
En klype mineralsalt

·        Forvarm ovnen til 170°C.

·        Kvern mandlene på en mandelkvern eller i en melkvern. Rør sammen kokende vann og kakao. Avkjøl. Lag en daddelpure ved å mose bløtlagte dadler i en blender.

·        Bland mandelmel, natron, salt og vaniljesukker i en bakebolle.

·        Bland daddelpure, olivenolje og egg i en egen liten bolle og rør dette sammen til en jevn røre. Rør så inn den avkjølte kakaoen (Jeg: og sikkert lønnesirup. Jeg tilsatt 1 ss her.)

·        Nå har du alt det tørre i en bakebolle og all væsken i en egen bolle. Bland så litt etter litt det tørre inn i væsken til du har en smidig kakerøre.

·        Kle en liten (23 cm) rund kakeform med bakepapir i bunnen og smør kantene med litt olivenolje.

·        Stekes på miderste rille i 30 minutter til kaken er myk og litt klissete. Kaken serveres varm alene, med litt bærsorbet, rørte bær, friske bær eller litt iskrem.



Šaltinis/kilde: Berit Nordstrand Mat til Sinns, Fraiva, 2013.   

Komentarai