Džiovintų vaisių čajus



Džiovintų vaisių ir uogų čajus.

Buvo įdomu sužinoti, kad jeigu užplikinate džiovintus egzotiškus tolimų kraštų vaisius verdančiu vandeniu ir atvėsusį prisisunkusį tokį vandenį geriate, gėrimą galite vadinti čajumi. Žodis chai yra kilęs iš Kinų kalbos, vėliau paplito po Aziją bei atkeliavo į Rusiją.

Ninkos (žr. šaltinėlius apačioje) knygoje aptikau džiovintų figų, datulių čajus su riešutais ir prieskoniais. Paprastesnis variantas yra užsiplikinti džiovintus obuolius, ananasus, serbentus, slyvas ir gerti. Sunka tikrai gaivinanti ir gerai malšina saldumynų poreikį.

Paprastus džiovintus obuolius ar ananasus tiesiog užplikykite ir atvėsusį tokį vandenį gerkite, o šiam receptui dviems reikės:

50 ml/ 0.5 dl supjaustytų, džiovintų figų
2 arb. š. supjaustytos vanilės ankšties
150 ml/ 1,5 dl verdančio vandens (arba kiekį galite reguliuoti patys)

Sumaišyti visas dalis blenderyje ir užpilti verdančiu vandeniu. Gerti tokį čajų atvėsusį, laikyti šaltai keletą dienų.

Figų čajus gerina virškinimą.

Šaltinėlis: Ninka-Bernadette Mauritson Kjernesunn Familie: Slik Gjør Du Det, Cappelen Damm, 2010.

Komentarai