Kopūstų salotos - coleslaw


“The discovery of a new dish does more for human happiness than the discovery of a star.” (Anthelme Brillat-Savarin)


Coleslaw – Šviežių Kopūstų Salotos
Įdomus žodis tas „coleslaw“. Norvegijoje jo net neverčia. Lietuviškai tai šviežių kopūstų salotos. Anglicizmas „coleslaw“ yra kilęs iš Olandų kalbos. Olandiškai „koolsla“ yra „kool salade“ trumpinys. Kopūstas olandiškai yra „kool“, norvegiškai „kål“, lotyniškai „colis“, lietuviškai „kopūstas“. Visur matosi žodžių giminystė.  Na, o „slaw“ yra salotos. Kartais žodis „slaw“ yra vartojamas ir kituose žodžių junginiuose reiškiančiuose salotas, pvz., oriental slaw, isbergslaw, rødkålsslaw (raudonų kopūstų salotos), bet populiariausia yra, žinoma, coleslaw.  

Jau senovės romėnai valgė „coleslaw“, tačiau modernus variantas paplito 18 amžiuje kai atsirado majonezas. Beje, pagal Fedoną reikia vartoti majonezą, kuris pagamintas su rapsų aliejumi. Toks yra pavyzdžiui „Hellmann‘s“ Norvegijoje, bet Lietuvoj patikrinau, kad Helmanas yra su augaliniu aliejumi, kuris nėra tinkamas. Tačiau lietuviški majonezai yra su rapsų aliejumi - jie ir yra tinkamiausi. Ir, žinoma, vartoti riebų, o ne liesą variantą. Jeigu galite patys pasigaminti becukrio majonezo, dar geriau, bet man dar nepavyko.

Coleslaw variantų yra įvairiausių, bet du ingredientai visada tie patys. Tai šviežias kopūstas (baltas arba raudonas) ir morka. Kituose receptuose prie šių pagrindinių aktorių dar smulkinami ridikai bei raudona paprika, svogūnai, agurkai ar kalafioras.

Labiausiai įvairuoja padažai. Majonezas maišomas su prancūziškais garstyčiais, grietine bei citrinų sultimis. Jeigu nesinori majonezo galite vartoti alyvuogių ir sezamo aliejų mišinį su laimo sultimis ir preiskoniais, tokiais kaip kalendra, mėta ir smulkiai supjaustytais chili pipirais.  

Viena aišku, coleslaw yra labai mėgstamos low carb šalininkų ir visokių kitokių sveiko maisto propaguotojų.

Žemiau pateiktas coleslaw receptas yra iš drąsiausios švedų daktarės Annikos Dahlqvist knygos. Man šios coleslaw salotos pavyko geriausiai.  

Coleslaw  (4-6 porcijos)
6-7 dl susmulkinto balto kopūsto
Tarkuotos morkos ir poro užuomina

Raudonojo svogūno – daugiau dėl vaizdo
½ dl majonezo

1dl grietinės
2 arb.š. Dižono garstyčių

Druskos ir naujai sumaltų pipirų

Paruošimas: Susmulkinkite kopūstą peiliu arba virtuvės kombaine. Stipriai suspauskite kopūstus rankomis dubenyje, kad kopūstas suminkštėtų. Sumaišykite su kitais ingredientais. Palikite šaldytuve, kad salotos prisitrauktų drėgmės.
Coleslaw tinka prie visokios mėsos, žuvies, o jeigu į salotas įdėsite pankolį jos labai tiks su jūruos gėrybėmis ir moliuskais.    
 



 (Šaltiniai: Cathrine Schück, Lars-Erik Litsfeldt Lavkarbo fra Middelhavet, Lille Måne, 2011; James Duigan Clean & Lean Diet, Kylie Cathie 2010; Annika Dahl 100 Oppskrifter, Cappelen Damm, 2011)  

Komentarai

  1. Man patinka, kai mokoma ne tik receptų, bet ir kalbos. Labai praverčia, kai būni kur nors išvykęs žinoti kulinarinius terminus. Ir dar nudžiugau, kad šiek tiek reabilituotas majonezas:) Viską išbandysim.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą