“The discovery of a new dish does more for human happiness than the discovery of a star.” (Anthelme Brillat-Savarin)
Coleslaw –
Šviežių Kopūstų Salotos
Įdomus žodis
tas „coleslaw“. Norvegijoje jo net neverčia. Lietuviškai tai šviežių kopūstų
salotos. Anglicizmas „coleslaw“ yra kilęs iš Olandų kalbos. Olandiškai
„koolsla“ yra „kool salade“ trumpinys. Kopūstas olandiškai yra „kool“, norvegiškai
„kål“, lotyniškai „colis“, lietuviškai „kopūstas“. Visur matosi žodžių
giminystė. Na, o „slaw“ yra salotos. Kartais
žodis „slaw“ yra vartojamas ir kituose žodžių junginiuose reiškiančiuose
salotas, pvz., oriental slaw, isbergslaw, rødkålsslaw (raudonų kopūstų salotos),
bet populiariausia yra, žinoma, coleslaw.
Jau senovės
romėnai valgė „coleslaw“, tačiau modernus variantas paplito 18 amžiuje kai
atsirado majonezas. Beje, pagal Fedoną reikia vartoti majonezą, kuris
pagamintas su rapsų aliejumi. Toks yra pavyzdžiui „Hellmann‘s“ Norvegijoje, bet
Lietuvoj patikrinau, kad Helmanas yra su augaliniu aliejumi, kuris nėra tinkamas.
Tačiau lietuviški majonezai yra su rapsų aliejumi - jie ir yra tinkamiausi. Ir,
žinoma, vartoti riebų, o ne liesą variantą. Jeigu galite patys pasigaminti becukrio
majonezo, dar geriau, bet man dar nepavyko.
Coleslaw variantų
yra įvairiausių, bet du ingredientai visada tie patys. Tai šviežias kopūstas
(baltas arba raudonas) ir morka. Kituose receptuose prie šių pagrindinių aktorių
dar smulkinami ridikai bei raudona paprika, svogūnai, agurkai ar kalafioras.
Labiausiai įvairuoja
padažai. Majonezas maišomas su prancūziškais garstyčiais, grietine bei citrinų
sultimis. Jeigu nesinori majonezo galite vartoti alyvuogių ir sezamo aliejų
mišinį su laimo sultimis ir preiskoniais, tokiais kaip kalendra, mėta ir smulkiai
supjaustytais chili pipirais.
Viena aišku,
coleslaw yra labai mėgstamos low carb šalininkų ir visokių kitokių sveiko
maisto propaguotojų.
Žemiau pateiktas
coleslaw receptas yra iš drąsiausios švedų daktarės Annikos Dahlqvist knygos. Man šios coleslaw salotos
pavyko geriausiai.
Coleslaw (4-6 porcijos)
6-7 dl
susmulkinto balto kopūsto
Tarkuotos morkos
ir poro užuomina
Raudonojo svogūno
– daugiau dėl vaizdo
½ dl
majonezo
1dl
grietinės
2 arb.š.
Dižono garstyčių
Druskos ir
naujai sumaltų pipirų
Paruošimas: Susmulkinkite kopūstą peiliu arba
virtuvės kombaine. Stipriai suspauskite kopūstus rankomis dubenyje, kad
kopūstas suminkštėtų. Sumaišykite su kitais ingredientais. Palikite šaldytuve,
kad salotos prisitrauktų drėgmės.
Coleslaw
tinka prie visokios mėsos, žuvies, o jeigu į salotas įdėsite pankolį jos labai
tiks su jūruos gėrybėmis ir moliuskais.
Man patinka, kai mokoma ne tik receptų, bet ir kalbos. Labai praverčia, kai būni kur nors išvykęs žinoti kulinarinius terminus. Ir dar nudžiugau, kad šiek tiek reabilituotas majonezas:) Viską išbandysim.
AtsakytiPanaikinti