Pastaruoju metu Norvegijoje dažnai
pastebiu naujadarą ”lavkarbo“ (angliškai
low-carb). Kai pabandžiau surasti šiam sudurtiniam daiktavardžiui gerą
lietuvišką atitikmenį radau vertimą „mažai angliavandenių turinti dieta“.
Kadangi lietuviškai vietoj vieno žodžio turime vartoti visą žodžių junginį,
siūlau tai sutrumpinti iki mažaangliavandenės
mitybos arba vartoti tiesiog low carb mityba. Gal trumpesnis terminas bus patrauklesnis
vartotojams, nes kaip pastebėjau
Lietuvoje, kitaip nei Norvegijoje, ši mitybos banga dar neatėjo.
Na, o Norvegijoje padidėjus
susidomėjimui mažaangliavandene mityba, savaitinis gyvenimo būdo žurnalas Allers, leidžiamas nuo 1877 metų, šiemet
išleido atskirą specialų žurnalo numerį skirtą vien tik šiai mitybai. Žurnale tarp
virš šimto receptų nuo pusryčių iki desertų buvo galima rasti kvietimą į „lavkarbo“
kulinarinę kelionę į Ispaniją, nuorodų kur rasti produktų, diskusijų apie šią mitybą.
Mažaangliavandenėje mityboje
angliavandeniai stipriai apribojami. Nemažai žmonių dėl sveikatos, alergijos ar
svorio problemų jau privengia duonos, picos, makaronų, bulvinių patiekalų, ryžių,
pastos ar kitokio krakmolingo maisto. Minėtuose produktuose yra greitųjų angliavandenių,
kurie pakelia gliukozės lygį kraujyje. Kai cgliukozės lygis neužilgo krenta žemyn, žmogus
pasijunta nepaprastai alkanas. O ar žinote kas tuo labiausiai naudojasi? Ogi
restoranai, kuriuose prieš patiekiant maistą pasiūloma duonos. Tai daroma tam,
kad klientas taptų dar alkanesnis! (Neseniai prisiminiau vieną restoraną Kaune
kur pasiūloma spurgų apibarstytų cukraus pudra! Hysj!J)
Mažaangliavandenės mitybos
užduotis - cukraus lygį kraujyje palaikyti stabilų. Todėl mažaangliavandenėj mityboj
karaliauja mėsa, žuvis, kiaušiniai, jūros gėrybės, sūriai, taip pat uogos bei daržovės,
tokios kaip avokadas, paprikos, pomidorai, kopūstai, šampinjonai. Vietoj
cukraus yra vartojami nekaloringi saldikliai tokie kaip fruktozė ar eritritolis
(erythritol) Sukrinas.
Norvegijos knygynuose šiuo metu galima
rasti apie trisdešimt „Lavkarbo“ knygų tokiais
pavadinimais kaip „Geriau Be Duonos“, „Lavkarbo iš Viduržemio Jūros Šalių“, „Lavkarbo
Ekspresas“, „Lavkarbo Kasdienai: 123 Receptai“, „Žvalus su Lavkarbo“. Visose
šiose knygose nerasite receptų su bulvėmis, kvietiniais miltais ar cukrumi. Nepaisant
to receptai nemonotoniški ir nenuobodūs. Tai ne vien mėsa ir daržovės, tai
įvairūs patiekalai nuo sumuštinio iki ledų. Vietoj ryžių galima susismulkinti
ir išsivirti žiedinį kopūstą, „spagečius“ galima pasigaminti iš juostelėmis
supjaustytos cukinijos, o blynus kepti be miltų vien tik iš kiaušinių, varškės ir migdolų miltų!
Vieni iš žymiausių šios mitybos
atstovų yra gydytojai ir daugelio knygų autoriai graikas Fedon A. Lindberg,
norvegė Sofie Hexeberg bei švedė Annika Dahlqvist, kurios dėka LCHF (Low Carb
High Fat) tapo lyderiaujančia mitybos tendencija Švedijoje, o Švedija pirma
pasaulio šalis kur nutukimas ženkliai sumažėjo. Jų knygos yra išverstos į anglų
ir kitas kalbas. Deja, dar neaptikau jų vertimų į lietuvių kalbą.
Todėl pabaigai norėčiau
pasidalinti receptu iš Allers
Lavkarbo žurnalo (Nr. 1/2014).
Kalakutiena su kariu (2 porcijos)
350 g kalakutienos supjaustytos
kubeliais1 valg. š. aliejaus
1 valg š. kario
1 susmulkintas svogūnas
500 g baltojo kopūsto
1 obuolys
2 dl vištienos sultinio
30 g razinų
40 g kokoso drožlių
Druskos ir pipirų
1.
Pakepinkite kalakutieną aliejuje kartu su
svogūnu ir kariu.
2.
Supjaustykite kopūstą. Nulupkite ir
supjaustykite obuolį.
3.
Sudėkite kopūstą, obuolį, razinas,
kokosą į keptuvę su mėsa. Užpilkite sultiniu. Užvožkite dangčiu ir palikite viską troškintis
apie 20 minučių. Pabaigoje pagardinkite druska ir pipirais.
Keletas įdomių faktų apie low carb mitybą:
·
Žmonės kurie dėka „lavkarbo“ atsikrato
viršsvorio, prie senų mitybos įpročių paprastai negrįžta.
·
Žmonės pasirinkę šią mitybą pastebi, kad
nori mažiau saldumynų, pagerėja jų nuotaika.
·
Žmonės, kurie turi viršsvorio jį numeta,
o kurie buvo per liesi truputį priauga. Tai svorį normalizuojanti mityba.
Ekstremumai išnyksta.
·
LCHF išsišifruoja kaip Low Carb High
Fat. Tokia mityba reiškia mažiau angliavandenių, bet daugiau riebalų. Liesus
produktus galite pamiršti. Daugeliu atvejų tai pagerina sveikatą.
·
„Šioje
mityboje esmė ne svoris, o kaip jautiesi
ir atrodai“, sako su šia mityba nuo cukrinio diabeto išsigydęs Lars-Erik
Litsfeldt, kurio viena iš šešių knygų vadinasi „Diabetas? Ačiū, ne!”
Penktadienio vakarą pasigaminau kalakutieną su kariu. Labai skanu! Kokoso drožlės sukuria tarsi ryžių įspūdį. Puikus receptas.
AtsakytiPanaikintiOoo! Kaip faina! Smagu girdet!
AtsakytiPanaikinti