Gidas į Gėrimų Pasaulį - In Vino Veritas?



 

Ką gerti jeigu esi low carbistas? Žinoma visų pirma vandenį. Su citrinos riekele su laimu, uogą kokią įsimesti, mineralinį vandenį su burbuliukais. Jie becukriai, o su citrina ir gaivūs. Visur kitur slypi angliavandeniai ir kalorijos. Tačiau vanduo visą laiką nuobodu. Be to, ką gerti vakarėlių, palapininių švenčių metu?
Pirmiausia, visos kalorijos slypi etanolyje, arba alkoholyje, todėl geriausia gerti nealkoholinius alų arba vyną. Norvegijoje dar yra siūlomas alus su mažai angliavandenių (Low Carb Beer).

Nors pati nelabai mėgtu alkoholinius gėrimus čia apžvelgsiu Norvegiškas alternatyvas, nes jos man buvo prieinamos. Situacija, manau, visur panaši.      
Vienas buteliukas bealkoholinio alaus turi maždaug 60 kalorijų ir 11 g angliavandenių.

Viena taurė bealkoholinio vyno turi 44 kalorijas ir 11 g angliavandenių.

Butelis įprasto pilzner alaus turi 130 kcal ir 11 g angliavandenių.
Alus su sumažintu angliavandenių kiekiu turi 96 kcal ir 3 g angliavandenių. (Įspūdingai mažai angliavandenių!)

Alaus tipas
Angliavandenių
Kalorijų
Low carb alus „Lite“
3
96
Bealkoholinis alus
11
60
Pilzner
11
130

Pastorintais skaičiais – mažiausiai angliavandenių ir mažiausiai kalorijų turintis alus.

Vynas yra paprastai dar daugiau energijos turintis gėrimas. Jame daugiau kalorijų, nes jame daugiau alkoholio.

Vyno tipas
Angliavandenių taurėje (1,5 dl)(gramais)
Kalorijų taurėje
(1,5 dl)
Sausas baltas
0,3
100
Raudonas
1,2
105
Saldus raudonas
9
144
Bealkoholinis vynas
11
44

   Pastorintais skaičiais – mažiausiai angliavandenių ir mažiausiai kalorijų turintis vynas.
Iš lentelių galima daryti išvadą, kad protingiausia būtų paragauti mažai angliavandenių ir mažai kalorijų turinį alų ir vyną ir išsirinkti, kuris labiau patinka.
O ką sako ekspertai ir dietologai? Tiems kas mėgsta alaus skonį, bet rūpinasi svoriu reiktų atkreipti dėmesį į kalorijas, teigia maisto ekspertė Lise von Krogh. Tačiau žmonėms, kurie nenori pakelti svorio ar gliukozės lygio kraujyje gali būti sunku rasti informaciją apie alaus maistinę vertę ant butelio, nes alaus gamintojai to paprasčiausiai nerašo. Aš informaciją radau tik ant „Lite“ mažai angliavandenių turinčio alaus skardinės. Ant bealkoholio alaus skardinių nebuvo informacijos nei apie  kalorijas nei apie angliavandenius.   

Lise von Krogh teigimu, bealkoholis alus yra mažai įvertintas gėrimas. Jo galima išgerti tris kartus daugiau nei stipraus alaus ir sunaudoti daug mažiau kalorijų. Alkoholio neturintis alus yra netgi mažiau kaloringas nei limonadas, pienas ar Ice tea.
Alkoholis taip pat stimuliuoja apetitą. Dėl to vartodami alkoholį suvalgome daugiau ir sudeginame mažiau riebalų. Su bealkoholiu alumi to išvengiame.   

Nors Prancūzų chemikas ir bakteriologas Luis Pasteur 19 amžiuje teigė, kad vynas yra pats sveikiausias ir higieniškiausias iš visų gėrimų, James Duigan, Clean and Lean Diet kūrėjas su tuo nesutinka.  Duigan pataria visus alkoholinius gėrimus tokius kaip alus ar vynas pakeisti kokteiliais su degtine ir mineraliniu vandeniu, citrinos riekele, šviežiai spaustomis sultimis arba plakti vaisių smūčius su degtine. Taip pat jis rekomentuoja nealkoholinius šviežių sulčių kokteilius.
Ragauju:

Išbandžiau du mažai angliavandenių turinčius alus, kurie čia vadinami „Lite“ - Ringnes ir Borg. Abiejuose aluose  – 70 % mažiau angliavandenių ir 30 % mažiau kalorijų negu tipiškam aluje. Be glitimo. Abiejuose 100 ml – 28 kcal, 1g angliavandenių ir 4,3 % alkoholio. Taigi, identiški alūs. Ar ir skonis abiejų toks pats?
Deja, ne. Ringnes nėra toks kaip Borg. Borg geriasi gaiviau ir lengviau nei Ringnes. Ne be reikalo sako: „Geri Borg, o šlapinies Ringnes.“   
 

  

Taip pat paragavau du bealkoholius Munkholm ir Clausthaler.

Iš spaudos galiu painformuoti, kad Munkholm turi 0,7 % alkoholio, 5,3 angliavandenių, 26 kalorijas 1 decilitre. Apie Clausthaler neturiu tokios informacijos, bet ji, manau, panaši, nes alus yra bealkoholis. Clausthaler yra du kart brangesnis už Munkholm. 65 ir 20 kronų atitinkamai.

Ir kas gi laimi? Dar kartą įsitikiname, kad didelė kaina nereiškia geresnio produkto.
Laimėtojas yra Munkholm! Visi kas ragavo nusprendė, kad Munkholm skonis yra kaip tikro alaus – kartus ir gaivus. Clausthaler‘io skonis kaip limonado. Be to jis turi įdomų salsvą kvapą.        






...nes gerti alų su alkoholiu yra ožys.
 

3,8 vol.
PS Norvegijoje alkoholis pardavinėjamas tik specializuotose parduotuvėse pavadinimu "Vinmonopolet". Paprastam prekybos centre galima įsigyti tik nealkoholinio alaus arba ne daugiau nei 4,7 vol. turinčio alaus.


(Šaltiniai:

Allers Lavkarbo Nr. 1/2014


James Duigan „Clean and Lean Diet“ 2010.)











   

 
 

Komentarai

  1. O, prisijuokiau, geras straipsnelis! Alus tikrai ožys, neskanu, nealkoholinis vynas irgi neskanu. Tai nebent baltas sausas, kaip supratau ir geriausia perpus atskiesti su vandeniu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hmm, baltas daugokai kaloriju. Vis tik sakyciau nealkoholinis ir alus ir vynas turetu buti vartojamas. O vandeniu skeisti degtine.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą