Diabetas ir low carb

Ar diabetas ir low carb suderinami? Dar ir kaip suderinami, tik daugeliui diabetikų taip neatrodo.☹️

Šis straipsnis apie low carb ir diabetą buvo spausdintas paskutiniame "Gyvenimo gurmanų" elektroniniame žurnale Nr. 4.

Perspausdinu straipsnį čia dar kartą. Manau ne kartą apie tai dar rašysiu nors pati low carb seku ne dėl to kad esu diabetikė, bet dėl to, kad su juo man gerai einasi palaikyti norimą svorį.

Beje paskutiniu metu naudojuosi telefonine programėle Lifesum, kurioje galite rasti įvairių mitybos planų, kaip antai Viduržemio jūros dieta, 5:2, Keto dieta ir kitos. Aš, žinoma, susimokėjau narystę metams ir seku Keto Medium planą. Pasirodo griežta lowkarbistė aš nesu, esu vidutinė, dėl to ir Medium.
 

Ši programa labai gerai parodo kas iš tikrųjų esate, nes be jos atrodo, kad suvalgęs tris obuolius esi greižtas ketogenikas, bet pasirodo, oi ne, tikrai ne. Manau programėlė yra gana geniali ir tikrai atverianti akis.

Taigi straipsnelis apie Low carb, riebalus ir diabetą. Jie turėtų būti gerais draugais, taškas.
 
Ne kartą teko kalbėtis su žmogumi turinčiu diabetą. Kai tik paminėdavau low carb mitybą, jie paprastai suklusdavo, bet atsakydavo, kad deja jiems reikia saugotis riebalų nes jie turi silpną širdį. Pradžioje net nežinojau ką atsakyti. Maniau, kad jie teisūs, o aš tiesiog nežinau. Dar neturėjau argumentų už ar prieš, tikėjau, kad jie žino geriau, nes juk konsultuojasi su gydytojais. 

            Tačiau po keleto tokių susidūrimų supratau, kad noriu žinoti daugiau apie tai ar low carb ir diabetas suderinami, ar ne? Intuityviai visada maniau, kad tokia mityba jiems turėtų tikti, nes juk gliukozės lygį kraujyje kelia būtent greitieji angliavandeniai, o ne baltymai ir riebalai.                    

Pradėkime nuo to, kad ne paslaptis jog diabetikai turi silpną širdį ir todėl jie laikosi tradicinės diabeto asociacijos siūlomos dietos, kuri pataria jiems valgyti liesai, daug angliavandenių ir skaidulų turintį maistą, o jeigu tai nepadeda vartoti vaistus ir galiausiai insulino dozes.

Atrodytų viskas gerai, diabetikas valgo angliavandenius, tada susileidžia vaistus numušančius cukraus lygį kraujyje, vengia riebalų ir toliau sau laimingai gyvena. Tik ar tikrai laimingai ir ar tikrai toliau? Kaip teigia Švedijos žinomiausia ir drąsiausia medikė Annika Dahlqvist, anksčiau diabetikas, kuris laikėsi griežtos LCHF (Low Carb High Fat – Mažai Angliavandenių Daug Riebalų) dietos galėjo pragyventi daug metų, tačiau jeigu diabetikas valgė tradicinį krakmolingą maistą, mirdavo po keleto savaičių. Liga, kai žmogaus kraujyje yra per daug cukraus pasireiškia nuovargiu pasibaigiančiu sąmonės netekimu, dideliu troškuliu ir gausiu šlapinimusi.

Annika taip pat pastebi, kad iki dvidešimtųjų, kai atsirado insulinas, buvo sakoma, kad butą kuriame gyvena diabetikas galėjai atskirti iš kvapo laiptinėje. Iš jo sklisdavo kopūsto troškinto  grietinėlėje ir keptos šoninės kvapas. Atsiradus vaistams į diabetikų meniu grįžo krakmolingas maistas. Ir nors cukrus, savaime aišku buvo užgintas, juk jis saldus, tai krakmolingas maistas buvo vėl įtrauktas pamiršus, kad, kaip teigia norvegijos medikė Sofie Hexeberg, kūnas išgauna gliukozę iš duonos net greičiau negu iš paprasto cukraus. Valgant baltą duoną krakmolas yra suskaidomas į gliukozę jau burnoje, o likusi dalis žarnyne, todėl gliukozė pasiekia kraują daug sparčiau net negu paprastas cukrus!  


            Dabar kai kurie medikai jau pripažįsta, kad riebalus diabetiko kūne gamina ne riebus maistas, o būtent angliavandeniai ir cukrus. Tačiau aštuoniasdešimtaisiais kai kurie profesoriai sugalvojo, kad diabetikams širdies infarktą sukelia sotieji riebalai, nes paprastai jie sukelia širdies infarktą kitiems žmonėms. Ir nors diabetikams patarė valgyti mažiau riebalų jie gliukozės savo kraujyje nesumažino, tačiau tam padaryti jie gavo vaistų ir insulino dozių. Nepagerėjo ir jų širdies reikalai, tačiau gavo vaistų ir nuo to!

            Skaitydama literatūrą apie mažai angliavandenių turinčią mitybą perskaitau daug istorijų iš diabetikų gyvenimo. Istorijos, kai diabetikai su drebančia širdimi išdrįsta išbandyti mažai angliavandenių turinčią mitybą paprastai sulaukia laimingos pabaigos. Jie išsigydo diabetą, atsikrato insulino dozių arba bent jau ženkliai sumažina priklausomybę nuo insulino ir niekada negrįžta prie tradicinės mitybos. Ar girdėjote, kad insulino dozės kam nors išgydė diabetą? Aš negirdėjau. Tai net nepanašu į gydymą, tai panašu į gyvybės palaikymą iki kol ji jau nebepasilaiko.

Ar riebalai diabetikams pavojingi? Taip, ypatingai, kai jie yra žmogaus kūne ir ant jo. Nuotr. iš Dietdoctor sėkmės istorijų, prieš ir po ketogeninės dietos.


            Žinia, medikai perspėja, kad nustojus vartoti daug angliavandenių diabetikai turi atsargiai elgtis su insulinu, nes tiek daug insulino jiems jau nereikia. Jeigu diabetą turintis žmogus nustos valgyti angliavandenius ir leisis tokias pačias dideles insulino dozes kaip ir tada kai valgė krakmolingą maistą, gliukozė jo kraujyje gali pavojingai nukristi. Be angliavandenių ir cukraus gliukozė diabetiko kraujyje jau nebešokinėja kaip anksčiau todėl ir nereikia tokių didelių insulino dozių. Todėl geriausia mažinti dozes stebint medikui.  

            Britų gydytojas Thomas Latimore Cleave žinojo, kad pirmo tipo diabetas retai pasitaikydavo tarp primityvių žmonių, liga pasirodė po 20-30 metų po to kai jie pradėjo vartoti cukrų ir miltus. Norvegų daktarė Sofie Hexeberg savo knygose stebisi kaip galima diabetikams patarti maitintis vartojant daug angliavandenių. Juk jie susirgo būtent nuo jų. Jos nuomone patarimai turėtų būti bent jau individualizuoti. Ji pataria save stebėti ir paeksperimentuoti. Pavyzdžiui suvalgyti mėsos su daržovėmis ir tris bulves. Po tokio patiekalo pasimatuoti insuliną kas valandą kol jis normalizuosis. Kitą kartą suvalgyti mėsą, daržoves be bulvių ir vėl pasitikrinti insuliną. Tada duomenis palyginti. Autorė Hexeberg pateikia pavyzdį, kuriame pasakoja apie vyriškį, kuris su antro tipo diabetu jau buvo pradėjęs vartoti insulino dozes. Jis jau žinojo kiek insulino jam reikia susileisti suvalgius dvi riekes duonos. Galiausiai jis nusprendė paeksperimentuoti ir suvalgyti pusryčius iš vis be duonos. Jis suvalgė omletą su daržovėmis ir pamatė, kad po tokio patiekalo jam insulino iš viso nereikėjo. Vyras buvo nustebintas, kad tai jis turėjo sužinoti pats. 

Kitą kartą pakalbėsime apie diabeto tipus ir ką Skandinavijos daktarai pataria norint sumažinti diabeto riziką.


Receptas

Įprastinės duonos pakaitalas - Oopsie (Upsi) duona

3 kiaušiniai

100 g tepamo natūralaus sūrio

Žiupsnis druskos.



Orkaitė užkaitinama iki 150 laipsnių. 
Kiaušinių baltymai nuo trynių atskiriami. 
Baltymai su druska išplakami iki standžių putų.

Tryniai išplakami kartu su tepamu sūriu. Trynių mišinys pamažu pilamas į išplaktus baltymus. Jie sumaišomi.

Kiaušinių mišinys paskirstomas ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Turėtų išeiti maždaug 8 apvalūs upsiukai.

Kepama duona orkaitės viduryje 25 minutes arba iki kol upsiai gražiai paruduos.

Šios duonos paplotėlius galima valgyti su sutrintu avokadu ir kepintais mini pomidorais, baziliku, sviestu, tepamu sūriu, majonezu.

  

Komentarai

  1. Dėkoju už šį pasidalinimą, man jis labai aktualus. Kaip suprantu, tekstas ne jūsų, bet vis tiek norisi papriekaištauti dėl klaidelių jame. Ypač rėžia ausį "Po tokio patiekalo pasimatuoti insuliną kas valandą kol jis normalizuosis." Juk ne insuliną diabetikai matuojasi, o cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje. Na, bet kas norėta pasakyti, aišku :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. o man uzkliuvo tai, kad cia sakoma, jog pirmo tipo diabetu susergama nuo cukraus ir miltu vartojimo. Tikrai ne!!! Antro tipo diabetas gali atsirasti del netinkamos mitybos ir seslaus gyvenimo budo, bet ne pirmo tipo! Juk juo suserga net kudikiai, kurie net nera ragave cukraus!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą