Marilyn Monroe of the North ir Rømmegrøt

Populiariausia Noregijos blogerė taip pat daugelį savo nuotraukų daro pati. 

Noriu šiandien papasakoti apie populiariausią Norvegijos blogerę Sophie Elise Isachsen, kurios pirmąją knygą pavadinimu 'Forbilde' - lietuviškai 'Idealas' neseniai perskaičiau. Knyga man patiko, nes yra atvira, vietomis pamokanti ir svarbiausia nuoširdi.

Idealas

Tai populiariausios Norvegijos blogerės biografija apie tai kaip ji pradėjo rašyti tinklaraštį, kuris tapo jos hobiu, pramoga ir pragyvenimo šaltiniu.

Ironiška, tačiau jos knygoje nėra nei vienos iliustracijos, o knyga buvo atspausdinta Latvijoje. Ironiška, nes ji pastatė savo grožio, vartojimo ir moteriškumo imperiją būtent ant provokuojančių, seksualių, įdomių, bei kartais kasdieniškų nuotraukų.

Can't touch this.

Žiūrint į jos nuotraukas Sophie Elise man yra tarsi Merlin Monroe iš šiaurės. Ne paslaptis, kad ir tikroji Marilyn Monroe arba Norma Jean Mortenson Baker turi norvegiškų šaknų. Tai faktas. It's true!
A very agreeable lady. 

Sofie Elise užaugo Norvegijos šiaurėje už poliarinio rato - miestelyje pavadinimu Harstad, kuriame gyvena 20 tūkst. gyventojų. Harstadas tai mažas šaltas miestelis netoli Lofoteno, kur ir gegužę vėsu, o tris mėnesius nuo lapkričio iki sausio tvyro poliarinė naktis, tačiau nuo gegužės iki liepos poliarinė diena. Tai taip pat vietinių Norvegijos gyventojų joikininkų Samių žemė.

SAMIAI
Vaizdą susidarėte. Tai provincija. Man visada atrodė mistika kaip tie norvegai sugeba neatsilikti nuo pasaulio gyvendami tokiose atokiose ir izoliuotose vietose ir net pagaminti ten žvaigždžių. Tačiau gal tai ir buvo šios merginos bilietas į sėkmę. Atstumai Norvegijoje dideli, bet internetas prieinamas. Daugelis žmonių, ypač moterų, prekinasi internete, o ne miestuose, kurie Norvegijoje labai nutolę. Dėl to dažniau žvalgosi internete ir klauso komercinių top blogerių patarimų ką geresnio ar gražesnio įsigyti, į ką pažiūrėti ir taip praskaidrinti pilką ir šaltą Norvegijos kasdienybę.
Taip Sophie Elise ir tapo populiari. Ji skaitytojams pateikė įdomią išvazdą, gražų makiažą, rūbus, pikantišką kūną ir atvirus pasakojimus apie savo gyvenimą.

Harstad - Sohpie Elise's homeland
Žinoma, mergina anksti suprato, kad reiks bėgti į sostinę Oslą ir ten toliau vaikytis savo sėkmę, tik didesniais mąstais. Šiaurės Norvegijoje gyvenantys samiai taip pat kažkodėl bėga į sostinę. Dar viena Norvegijos šalies ypatybė, bet Sophie Elise su samiais nesusijusi, čia tik tarp kitko.

Taigi ji svajojo pabėgt į didmiestį, o besvajodama po truputį atsikovojo savo vietą interneto pasaulyje, kur gana greitai tapo populiaresnė nei realiame gyvenime, o būtent mokykloje.

Well, respect for this girl's Halloween's costume!
Perskaičius jos knygą pasirodo, kad dailios merginos kelias pradžioje buvo nelengvas.
Ji kilusi iš neturtingos šeimos. Draugų mokykloje beveik neturėjo. 14 metų tapo nėščia. Trijų mėnesių embrionas ligoninėje suvartojus abortą sukeliančias tabletes iškrito daug vėliau mokyklos tualete. Ten ji jį ir nuleido, nes negi mesi į šiukšliadėžę? Kartą ją klasiokai net neįleido į vakarėlį, nes nenorėjo, kad kažkokia sušikta blogerė su jais linksmintųsi. Ji turėjo eiti pėsčiomis namo su trumpa tigrine suknele ir šildytis rankas burnoje.

Kartais knygoje ji aprašo jautrių, bet paprastų kasdieniškų savo gyvenimo momentų. Pavyzdžiui, kaip ji šeštadienį nusipirko saldumynų, kuriuos planavo valgyti sekmadienį. Parduotuvės Norvegijoje sekmadieniais nedirba, todėl jeigu ko nors norėsi, turi užsipirkti iš anksto.
Ar įsivaizduojate mergaitę šiaurėje sekmadienį tyliai valgančią saldumynus ir taip malšinančią skausmą dėl nepavykusio vakarėlio ir bloginančią apie tai? Aš, taip.

Sophie Elise du metus išeilės tapo populiariausia Norvegijos tinklaraštininke. Ji palieka įrašą tris kartus dienoje. Kaip rašo savo knygoje 'Idelas' yra trys idealūs laikai palikti savo įrašą 15.00, 18.00 ir 21.00 valandomis. Žinoma, daugelis įrašų yra reklaminio pobūdžio.

Sophie Elise reklamuoja plaukų tresus, rūbus, kosmetiką, dantų balinimo priemones, maisto dėžes.  2015 metais ji tapo ne tik populiariausia blogere, bet ir buvo išrinkta viena įtakingiausių norvegių žiniasklaidoje.
Dabar ji komercinė blogerė ir tai yra jos darbas, kuriam kartais pasiima net nedarbingumo lapelį.

Kodėl Sophie tokia populiari?
Kaip ji pati sako ji yra Barbie with a twist. Ji ir lėliška, bet ir kartu šiek tiek pankiška, kasdieniška, ne visai tobula, pažeidžiama. Ji dažnai verkia viešai.
















Dabar ji sukelia susidomėjimą įdomiomis ir drastiškomis viešomis akcijomis, tokiomis kaip marškinėliais su užrašu 'Kas Nors Užmuškite Sofie Elise', o neseniai mūvėjo marškinėlius su draugės mėnesinių nuotrauka.
Ji taip pat kovoja prieš palmių aliejaus vartojimą, kovoja už gyvūnėlių teises, bei išreiškia rūpestį dėl klimato kaitos, pasisako politinėmis temomis.

Trumpai apie Sophie Elise:

- Queen of selfies. Daug savo nuotraukų daro pati ir labai meistriškai.
- Žmonių išrinkta populiariausia Norvegijos blogere 2015, 2016 metais.
- Pradėjo rašyti blogą, kai juokais tai pasiūlė daryti pikta mokytoja.
- Gyvena Olse bute.
- Plaukų tresų arba hair extensions žinovė.
- Komercinė blogerė, bet reklamuoja paprastus prieinamus produktus.
- Knyga 'Idealas' ilgą laiką buvo skaitomiausių knygų dešimtuke.
- Prieš kiek laiko uždarė komentarų skiltį, nes tai jai trukdė susikaupti. Žinoma, ir dėl to, kad būna daug nemalonių komentarų.
- Internetinė spauda seka jos blogą ir aprašo naujienas viešai, pavyzdžiui tai, kad ji išsitatuiravo lūpas ar piktinasi moterų žurnalais.
- Kasdieną jos blogą aplanko apie 100 tūkstančių skaitytojų.
- Kartą ji svečio teisėmis buvo norvegiško Elle žurnalo redaktore ir dalyvavo foto sesijoje be makiažo.
- Galite pažiūrėti daugiau jos nuotraukų jos pačios bloge sophieelise.blogg.no. Enjoy!

Ką aš apie ją manau?
Aš ja žaviuosi. Manau, kad ji yra darbšti, užsispyrusi.
Žavu, kad mergina išsidrožė sau tokią negirdėtą profesiją ir visada žinojo, kad nori būti blogerė.
                                                                            🙆🙆🙆
Ir pabaigai ta proga labai norvegiškas šiaurietiškas patiekalas - Grietininė košė.
Žinoma, kad Low carb.
Extremely Norwegian dish - Sour cream porrige.  

Grietininė košė

4 porcijos

2 pakuotės (po 300 g) riebios grietinės
2-4 dl (200-400 ml) grietinėlės
2 arb.š. saldžiosios ceratonijos lipų (Johannesbrødkjernemel) (LGB - Locust Bean Gum) - tai tirštiklis ir skysčio surišėjas
1/2 -1 dl (100 ml) vandens

Sudėti grietinę į puodą ir užvirti. Leisti grietinei pavirti 4-5 minutes maišant.
Supilti grietinėlę ir pavirti dar 2 minutes.
Sumaišyti ceratoniją su vandeniu. Ji išsipūs į želė panašią konsistenciją. Tada ją atsargiai supilti į verdančią grietinę.
Leisti košei pavirti 2 minutes. Jeigu košė per tiršta, atskiesti vandeniu ar grietinėle.
Jeigu ceratonija sudarė gumuliukų, išlyginkite ją rankiniu smulkintuvu.

Labai tinka su: sviestu, cinamonu, sukrinu, razinomis arba sūdyta džiovinta mėsa.




Recepto šaltinis: Hexeberg, Frisk med lavkarbo 100 oppskrifter, CD 2011.

Komentarai