Au?ra wants møre?


That's right, Ausra wants møre, nes taip geriau. Dažnai mėgstu pasidairyti ką daro kiti su savo mityba ir kūno puoselėjimu. Taip pasitikrinu ar nenuklydau į pievas, ar kas nors dar domisi tuo pačiu kaip ir aš, be to, jeigu randu gerų patarimų būtinai jais pasinaudoju.
Smalsumo vedina neseniai perkaičiau Lavijos Šurnaitės knygą 'Maži įpročiai - dideli pokyčiai'. Šią knygą pirkau viešėdama Lietuvoje vasarą, o perskaičiau tik dabar. Žinau, gal ir lėtokai skaitinėju, bet tai tikriausiai dėl to, kad turiu daug interesų ir paprastai skaitau keletą knygų iš karto. Dabar galiu konstatuoti - tai buvo puiki knyga!  Let me share.  

Skaitydama šią knygą jaučiausi taip, tarsi kalbėčiausi su artima drauge, kuriai rūpi tie patys savęs puoselėjimo klausimai, kaip ir man. Patikėkite, nedaug tokių žmonių pažįstu. Yra daug puikių žmonių, bet ši tema jiems nerūpi, jie nesigilina, kai kam gerai ir taip. Ir tik neseniai suvokiau, kad galima būti laimingu ir būnant prastos fizinės formos, tiesiog man tai nepavyksta ir aš renkuosi nepasiduoti, o siekti geriausio savo pačios varianto, kaip sako norvegai. Many ways to happiness. Everyone has his cross to bear.    
Jeigu ir jūs esate nesuprasti ir šiek tiek pašiepiami, knygoje rasite net skyrelį, kuriame autorė kaip tik pasakoja kaip elgtis tokiais atvejais. Taip kaip ir Dr. Phil, Lavija pataria nesivelti į debatus. Man tai pavyksta dar retai, bet su laiku įsisąmoninsiu ir tai. Live and learn.   

Kadangi knygoje daug gerų minčių, idėjų ir palaikymo, teks susirasti knygą ir perskaityti, jeigu jums norisi møre. Aš tik pasidalinsiu tuo, kas man labiausiai patiko ir ką iš karto puoliau taikyti.

Time: 1-2-3 go
1. Labiausiai mane patraukė patarimas ką daryti, kai savaitgaliais užpuola tas drakoniukas, kuris pajutęs savaitgalio tuštumą pradeda viską šlamšti. Tam drakoniukui Lavija siūlo salotų barą. Ir gerai daro, nes jam ne maisto reikia, jam reikia kažko pagraužti - ir MØRE!!! O užkandžiauti daržovėmis yra tikrai nepaprastai geras patarimas, nes jos turi nedaug kalorijų, todėl nestorina ir valo organizmą. Nemėgstat daržovių? Išbandykite jas visokias, pjaustytas, tarkuotas, troškintas, žalias. Tikrai rasite už ko užsikabinti.   
Nežinau kaip jums, bet man savaitgaliai, jeigu niekur neišvažiuojame, tai Bohemian Rhapsody: ‘I’m just a poor  boy, nobody loves me.’ Todėl ir prasideda tie, o ką aš ten gero turiu spintelėje. 
Norvegiškas tos pačios knygos variantas.
Lavija siūlo salotų barą. Tada ir susimąsčiau, o kas tai yra salotų baras? Staiga prisiminiau neseniai praūžusį tiesiog internacionalinį autoriaus David Bez bestselerį 'Salotos su Meile'. Knyga buvo išversta į daugelį kalbų ir pritaikyta įvairioms šalims, tame tarpe ir Lietuvai. Galite sąrašą pasitirkinti čia:
Tiesiog pripjaustyta lėkštė daržovių. Per vidurį geltonas burokas, virtas.

Salotos su pakepintu ožkos sūriu at Mr Snob, Nida. Šitos buvo wow!
Tiesiog nuostabi knyga! Taigi patarimą imam iš Lavijos, o salotų knygą jeigu reikia įkvėpimo griebiam čia (nuorodoje angliškas kindle knygos variantas.) Arba tiesiog kombinuokite salotas įvairiais jums patinkančiais būdais. Apšlakstyti salotas galite aliejaus ir obuolių, japoniškos slyvos actu, citrinų sultimis, natūraliu jogurtu. Proporcijos tokios: 1 valg. š. extra virgin (ypač tyro) alyvuogių aliejaus,
1 arb. šaukštelis obuolių acto (Ume plum acto, citrinų sulčių, balzamiko acto),
1 valg.š. natūralaus jogurto,
druskos, pipirų, prieskonių.



Mano šiandienos salotos su višiena, obuoliu, poru, morka, salota, bruknėmis ir aukščiau minėtu salotų užlipu su jogurtu.





2. Ką dar pritaikiau? Kramsnoju linų sėmenis ryte, tada geriu vandenį ant jų, suvalgau kokį vaisių. Ir žinokite, veikia! Organizmas išsivalo ir pasiruošia pusryčiams.

Linų sėmėnys

3. Įsigijau žingsniamatį, nes man irgi bėgioti ne visada patinka. Man patiko, kad Lavija sako: eikite žingsniuoti po kambarius arba pakvėpuoti grynu oru į balkoną, jeigu gatvėje baugu. No excuses! 


10 000 žingsnių per dieną!
4. Dar užsilenkiau knygos kamputį toje vietoje, kur autorė dalinasi žaliųjų kokteilių receptais ir  ketinu daryti 'Žalią dieną', kai nieko kito nevalgysiu, tik gersiu žalius kokteilius. Valio! Glede meg! Laukiu, nesulaukiu.

Salieras, špinatų 25 g, agurkas, greipfrutas 1/2, imbiero, laimo sulčių.

Taigi kas nori,  gali rasti ir motyvacijos, ir veikimo būdų, ir bendraminčių, nors jie ir ne šalia. Toks jau tat gyvenimas dabar, kad pagal Clay Shirky, 'Here Comes Everybody', revoliucija įvyks online.

Gero skaitymo!   

Komentarai