Širataki lakštiniai





Jeigu laikotės dietos, rūpinatės figūra ir sveikata, bet pasiilgote makaronų ir vermišelių - šie yra tikras stebuklas! Ne be reikalo jie vadinami Miracle Noodles (vert. Stebuklingi lakštiniai).
Jie turi tik 10 kcal per 200 g lakštinių. Juose nėra riebalų, cukraus, angliavandenių.  Jie tinka diabetikams, nes reguliuoja insulino kiekį kraujyje, tinka ir žmonėms sergantiems celiakija, kitaip tariant, netoleruojantiems kviečių, nes juose nėra glitimo. Tinka ir turintiems dirgliosios žarnos sindromą (IBS - Irritable Bowel Syndrome), nes veikia žarnyną raminamai.

Augalas iš kurio gaminami šie lakštiniai Kinijoje ir Japonijoje jau auginamas 2000 metų. Ten šio augalo šaknis jau seniai pagarsėjus dėl savo teigiamų savybių sveikatai. Širataki lakštiniai yra pagaminti iš augalo, kuris originalo kalba vadinasi Konnyaku Imo šaknų. Tačiau lietuviškai šios šaknys vadinamos leopardinių amorfofalų šaknimis.

Kodėl širataki makaronai yra tokie sveiki?  Mat jų sudėtyje yra gausu vandenyje tirpstančių skaidulų, vadinamų glucomannan, kurios sulaiko vandenį geriau negu bet koks kitas pluoštas. Tai reiškia, kad juos suvalgius skaidulos išbrinksta vandenyje, tampa drebučiais ir atsiranda sotumo ir pilnumo jausmas skrandyje. Ilgiau jaustis sočiu yra gerai, jeigu laikotės dietos, mitybos rėžimo, saugote sveikatą ar figūrą. Šie lakštiniai yra pagaminti tik iš augalo Konnyaku Imo šaknies pluošto, glucomannan, kuris tirpsta vandenyje ir kuriame yra labai mažai kalorijų (200g lakštinių - 6,4 kcal).   

Deja, šių makaronų rasti parduotuvėse dar sunku. Mano vietinėje maisto prekių parduotuvėje jų nėra. Tačiau miesto centre, sveiko maisto parduotuvėje jau mačiau. Todėl būdama namuose aš juos užsisakinėju iš iherb.

Šie makaronai turi daug vardų - Shirataki lakštiniai (Shirataki noodles), Angelo plaukai (Angel Hair), Nuliniai  lakštiniai (Zero Noodles), Stebuklingi lakštiniai (Miracle noodle), Liesi lakštiniai (Skinny Noodles) ir Dietiniai lakštiniai (Diet noodles). Nors visus pavadinimus galima vartoti sinonimiškai, labiausiai paplitęs ir tiksliausias yra širataki pavadinimas. Sveikuolių rinkoje taip pat jau pasirodė ir širataki ryžiai. Nekantrauju juos išbandyti su tuo pačiu Satay padažu.    

Širataki lakštiniai neturi skonio. Jie sugeria tų maisto produktų, kurie prie jų pridedami, skonį ir kvapą, todėl labai svarbu pagaminti kvapnų ir maistingą padažą.  

Patiekalas kurį čia gaminausi vadianasi Nuliniai Lakštiniai Satay Padaže.
Žinau, tas Satay skamba bauginamai, negirdėtai, egzotiškai ir indiškai, bet, patikėkite, maišysite, dėsite visai paprastus ingredientus, kuriuos turite savo spintelėje, ir 'voila' pasigaminsite Satay padažą be jokių problemų!




 

STEBUKLINGI LAKŠTINIAI SATAY PADAŽE 

Ingredientai:

Sauja pjaustytų morkų
Sauja brokolio žiedynų (daržoves galite naudoti kokias norite ir turite) 
Sauja supjaustytų grybų
Sauja svogūnų/česnakų laiškų
Sauja supjaustytų raudonųjų paprikų  

1 arb. šaukštelis tarkuoto imbiero

Satay padažas:

1 valg.š. rupaus žemės riešutų sviesto
1 valg.š. sojų padažo
Šlakelis žaliosios citrinos sulčių
1 arb. šaukštelis medaus


Gaminimas:

  • Ištraukite lakštinius iš maišelio. Lakštiniai bus skystyje, kuris turės specifinį panašų į žuvies kvapą. Nupikite skystį ir nuskalaukite lakštinius vandenyje kiaurasamtyje. Nesijaudinkite, gaminant patiekalą, kvapas išnyks.
  • Nusausinkite lakštinius juos nuspausdami ranka kiaurasamtyje. Kuo jie sausesni, tuo geriau.
  • Įkaitinkite keptuvę, naudokite daugiau vandens nei aliejaus.
  • Iškepkite daržoves (Aš naudojau baklažaną, žalią, raudoną papriką. Galima naudoti ir kitokias daržoves. Pvz., ankštinius žirnius, cukiniją.) Pakepkite daržoves 5 minutes.
  • Sudėkite imbierą, raudonąją papariką, svogūnų laiškus. Pakepinkite 2 minutes ant silpnos ugnies. Jei reikia įpilkite vandens.  Tada viską nuimkite nuo ugnies ir pasidėkite į šoną lėkštėje.


  • Kol daržovės ilsisi, pasigaminkite Satay padažą.
  • Į tą pačią keptuvę sudėkite žemės riešutų sviestą, sojos padažą, medų, išspauskite šviežios žaliosios citrinos sultis, įliekite šlakelį vandens.
  • Viską pakaitinkite keletą minučių kol viskas susimaišys. Pamaišykite mentele. Galite įlieti truputį vandens, jeigu padažas per tirštas.
  • Kai viskas gražiai ištirps, sudėkite lakštinius į keptuvę su padažu ir pamaišykite, kad lakštiniai pasidengtų padažu. Pakepinkite viską ant silpnos ugnies 5 minutes.
  • Kai viskas gerai sušyla, suberkite keptas daržoves atgal į keptuvę. Padidinkite ugnį ir pašildykite viską dar 2 minutes. 
Kaip matote, pačių lakštinių beveik nereikia virti, užtenka juos pašildyti 2-3 ar 5 minutes kartu su padažu ir daržovėmis, kad lakšiniai prisigertų skonio ir kvapo.

Skanaus!

Šaltinis: Laura Lamont at www.zeronoodles.com

Komentarai

  1. kur galima Lietuvoje nupirkti situ makaronu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. kur galima nusipirkti situ makaronu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu nėra sveiko maisto parduotuvėje, tai tada tik iš interneto pavyzdžiui Iherb paruotuvėje. http://no.iherb.com/search?kw=shirataki

      Panaikinti

Rašyti komentarą