Low carb DUK - Dažnai Užduodami Low carb klausimai




Praėjo metai kai pradėjau rašyti Low carb blogą. Kaip jaučiausi prieš metus? Tada jaučiausi pradedanti kažką naujo, įdomaus.
Kaip jaučiuosi dabar po metų? Matau, kad vis dar tai naujovė, nors žmonės jau suprato, kad vadovaujuosi ir seku low carb mityba, bet patys išmano apie tai dar nedaug. Todėl metinių proga nusprendžiau paskelbti klausimų ir atsakymų maratoną apie Low carb mitybą.
Čia suregistravau dažniausiai pasitaikančius klausimus į kuriuos ir atsakiau.




1. Kas tas low carb? Žodis carb yra kilęs iš angliško žodžio *carbohydrates*, kuris reiškia angliavandeniai. Angliavandenių yra gausu saldainiuose, cukruje, makaronuose, ryžiuose, duonoje. Low carb tai mažai angliavandenių turinti mityba, kurioje vengiamas daug angliavandenių turintis maistas toks kaip duona, pyragai, tortai, bandelės, cukrus, saldainiai, ryžiai bei bulvės. Jeigu dar vis tiek neaišku kas tas low carb, galite pasižiūrėti čia.
Low carb yra svorį normalizuojanti mityba, kurioje nereikia skaičiuoti kalorijų. Pakanka vengti greitų angliavandenių iš baltų ryžių, cukraus ir kvietinių miltų.
Low carb - tai ne mityba be angliavandenių', bet mityba su 'mažai angliavandenių'. Low carbe angliavandeniai yra gaunami iš daržovių, grūdų, pieno produktų.



2. Kaip aš jaučiuosi maitindamasi low carb?
Jaučiuosi gerai, o kūnas labai priprato prie tokio maisto. Pyragai net netraukia, nes jų paragavus nepasijuntu geriau. Be to jau nesinori suvalgyti viso pyrago kaip anksčiau.
Žodžiu, jaučiuosi neapsunkusi ir nemiegūsta.



3. Ar aš turiu ką valgyti apart kiaušinių  šioje mityboje?
Taip, turiu. Valgau žuvį, tuną iš skardinės, visokią mėsą, daug daržovių, kepu blynus su migdolų miltais, valgau sūrius ir riešutus bei sėklas, uogas ir vaisius.


4. Kodėl nusprendžiau nevalgyti miltų ir cukraus?
Nes norėjau būti sveikėsnė ir metams bėgant nepriaugti svorio. Su low carb svoris stabilizuojasi ir normalizuojasi.
Low carb padeda atsikratyti ne tik nereikalingo svorio, potraukio saldumynams, tai taip pat mityba padedanti atsikratyti diabeto ir kitų sveikatos problemų.

5. Kada pradėjau valgyti low carb?
Rimtai low carb pradėjau maitintis prieš du metus.


6. Ar patarčiau žmonėms valgyti low carb ir kodėl? Taip, labai patarčiau, nes tai sveikiau. Tai maistas, nuo kurio taip kosmiškai nekyla svoris, atsiranda sotumo jausmas, dingsta siaubingas noras valgyti saldumynus. Tiesą pasakius, saldumynų poreikis fantastiškai susireguliuoja. Pradėjus maitintis low carb, visos prekybos centrų lentynos nuklotos cukriniais, miltiniais gaminiais jau nereiškia tiek daug kaip anksčiau.

7. Ar galima low carb mityboje valgyti duoną? Taip, bet ne bet kokią duoną. Geriausia ją išsikepti patiems, arba rasti low carb duonos, duonos skyriuje parduotuvėje. Nemažai receptų kaip kepti low carb duoną yra šiame bloge.





8. Ar galima low carb mityboje valgyti bulves su mėsa? Tiesą pasakius, low carb kulinarinėse knygose nėra receptų su bulvėmis. Bulvės prie mėsos keičiamos virtu ir trintu, kaip bulvių košė, kalafijoru, arba smulkintu kaip ryžiai, kalafijoru, bei brokoliu, taip pat garintomis daržovėmis.
Nors maisto guru Kris Gunnars sako, kad bulvės nėra tokios jau labai pavojingos daržovės, ypač virtos, aš nevalgau jų taip dažnai kaip anksčiau.



10. Ar low carb sveika mityba? Mano manymu, ir taip, ir ne. Daug kur rašoma, kad per daug mėsos nėra gerai, kad pieno produktai suauguasiam žmogui nereikalingi. Jeigu kas šių produktų vengia ar bijo, galėtų low carb pavadinti 'nesveikai sveika mityba'. (Tai pavadinimas iš vieno straipsnio rasto žurnale Happy 365, liepos numeryje. Šis pavadinimas man labai patiko.)
Beje Low carb galima valgyti netgi būnant vegetaru ir veganu, reikia tik atsisakyti mėsos ir kiaušinių.

11. Ar low carb labai sudėtingi ir brangūs produktai? Taip, baltymai yra brangūs. Tačiau jie yra sotesni, nepakeliantys gliukozės lygio kraujyje ir netukinantys.
Kai kurie produktai aprašyti čia tikrai dar neatkeliavo į Lietuvą, bet manau neilgai trukus paplis ir ten.
 Nu ką tu čia šneki dabar, Aušra!

12. Ar maitinantis low carb galima valgyti pyragus? Taip, bet tik low carb pyragus, kuriuos išsikepame patys naudodami migdolų miltus, maltus riešutus. Užslaldinti juos galima bekaloriu saldikliu, pvz., eritritoliu, medumi, datulėmis, razinomis, stevija.
Taigi, galima, tik ne tuos, kurie pagaminti su cukrumi ir kvietiniais miltais. Abu produktus reikia keisti. Kvietinius miltus į migdolų miltus, o cukrų į eritritolį, Lietuvoje jau yra Alvo 'Stevijos mišinys' susidedantis iš 99,6 proc. eritritolio.



Taigi, tiek šį kartą. Jeigu turite daugiau klausimų apie low carb rašykite apačioje, mielai atsakysiu. Taip pat palikite komentarą jeigu žinote apie šią mitybą daugiau. Ačiū ir iki!

Komentarai

  1. Sveiki, seku blogą kuris laikas, man "prie širdies" tokia mityba taip pat :) Tik noriu pasitikslinti, kadangi esu pradedanti: pagal receptus ir mitybos gaires, sakyčiau kad tai yra Paleo dieta, ar aš kiek neteisingai suprantu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, o aš dar Paleo nesu visiškai įsisavinusi, todėl dar negaliu tiksliai atsakyti, bet kiek girdėjau pagrindas yra tas pats. Tik abejojiu dėl keleto produktų. Mat, nežianu ar Paleoistai valgo sūrį. Ačiū už klausimą.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą