2015 m. sausio 22 d., ketvirtadienis

Duona be glitimo

naminė duona be glitimo


Tai duona be glitimo ir be kiaušinių, su slyvomis ir saldžiomis bulvėmis.

Šią duoną ruošiausi kepti ilgai nes kol visus miltus susiradau šiek tiek užtrukau. Kepant low carb duoną paprastai naudojami kiaušiniai ir man tokia duona labai patinka, tačiau kadangi daugelis klausė ar galima išsikepti low carb duoną be kiaušinių, tai ši duona yra atsakymas, kad taip - galima. 

Bandžiau surasti priežastis kodėl mielės privengiamos low carb mityboje. Priežastis yra tokia, kad mielės gali paskatinti kandida mieliagrybio išvešėjimą žarnyne, kuris stabdo svorio kritimą. Kita priežastis, yra ta, kad kepant be kvietinių miltų, bet su mielėmis, kepinyje jaučiasi mielių skonis. Beje, kandidą labiausiai naikina česnakas. Tačiau jeigu nėra jokių kandidos požymių, mielių galima nebijoti, nes jose nedaug angliavandenių (100 g mielių – 10g kangliavandenių), o truputis kandidos visuose mumyse yra ir tai normalu.    
2 nemaži duonos kepaliukai
50 g mielių
2 arb.š. medaus
6 dl vandens (raugui)
200 g sorų kruopų
200 g grikių kruopų
100 g džiovintų slyvų
600 g saldžiųjų bulvių (virtų ir atšaldytų iš anksto)

5 dl vandens (duonai)
200 g saulėgrąžų gemalų
100 g linų sėmenų
100 g sezamų sėklų
50 g psyliumo luobelių, kaip čia, (vietoj jų galima vartoti sumaltas linų sėmenis, arba jeigu nebijote šiek tiek gliuteno avižų sėlenas) 
200 g grikių miltų
200 g avinžirnių miltų
200 g kukurūzų miltų
1 arb. š. sutraiškytų pankolio sėklų
2 arb. š. jūros arba akmens druskos
Truputelio grūstų juodų pipirų
Kokoso aliejaus


1.   Pagaminkite raugą išmaišydami mieles ir medų vandenyje (6 dl).
2.   Tada suberkite sorų kruopas ir grikius. Šį mišinį palikite fermentuotis ir rūgti keletą dienų kambario temperatūroje.

Pirma diena.
3.   Antrą arba trečią dieną įmaišykite slyvas ir saldžiąsias bulves su vandeniu (5 dl vandens). Tada supilkite visus kitus ingredientus.
Antra arba trečia diena. Čia matosi visos duonos dalys ir minkymas.

4.   Viską minkyti virtuvės kombaine su minkymo „koja“ 10-15 min.

5.    Supilti tešlą į 2 l duonos formas išteptas trupučiu kokosų aliejumi. Kepkite duoną 45 minutes 100 C karštumo orkaitėje. Po to pakelkite remperatūrą iki 180 C ir dar kepkite 75 minutes.

6.   Patepkite kepalų paviršių trupučiu aliejaus kai padidinate temperatūrą.   

 Duoną galima užšaldyti riekelėmis. Tinka valgyti per pusryčius.

 
duona be gliuteno
Tas, kuris su troškimu pažiūrėjo į lėkštę su kumpiu ir kiaušiniais, širdyje jau papusryčiavo. (C.S. Lewis)

Šaltinis: www.Sundhedsrevolutionen.dk via Ninka-Bernadette Mauritson Kjernesunn Familie: Slik Gjør Du Det, Cappelen Damm, 2010.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą