Biskočiai


Žodis biskoti yra kilęs iš lotynų kalbos ir reiškia dvigubai keptas/ gamintas. Dvigubai keptas pyragaitis ar sausainis yra kietas ir gali ilgai stovėti. Tai štai kas yra tie akmeniniai daugiamečiai itališki pyragai!   

Kadangi šie sausainiai yra kieti ir sausi, jie yra patiekiami su gėrimu į kurį galima juos pamirkyti ir suminkštinti prieš valgant. Biskoti mirkomi į apelsinų sultis, kavą, arbatą. Italijoje net į vyną, bet čia jau itališkos virtuvės paslaptys.

 Biscotti receptas
200 g maltų migdolų be odelės
1 sauja kapotų nemaltų migdolų su odele
80 – 100 g sukrino
2 valg. š. psyliumo luobelių, kaip čia
2 arb. š. kepimo miltelių
Sėklų iš 1 vanilino ankšties
Tarkuota 1 citrinos žievė
2 kiaušiniai

1.   Užkaitinkite orkaitę iki 175 C.

2.   Sudėkite visas sausas dalis ir sukriną arba kitą saldiklį į dubenį.

3.   Nutarkuokite citrinos žievelę. Perpjaukite vanilino ankštį ir išskobkite sėklas šaukšteliu. Sudėkite citrinos žievę ir vanilino sėklas į migdolų mišinį. Galima įdėti džiovinto abrikoso.

4.   Įmaišykite du kiaušinius. Išmaišykite tešlą kol ji taps vienalytė.

5.   Iš tešlos suformuokite dvi dešras ir suplokite jas padėję ant skardos. Storumas ir platumas priklauso nuo jūsų. Kepkite dešras orkaitės viduryje 25 minutes. Tada ištraukite iš orkaitės ir supjaustykite į klasikines nuožulnias biskotti formas.

6.   Vėl pašaukite į orkaitę, šį kartą 75 C karštyje ir palikite orkaitės duris šiek tiek praviras. Dabar jie iškeps ir taps iš tiesų trapūs. Tai gali užtrukti iki 3 valandų.

7.   Po 2 ½ val. patikrinkite ar sausainiai iškepę ir gerai išdžiūvę. Turi būti sunku įkąsti. Tada išimkite ir atvėsinkite.

Mirkykite į šiltą kavą arba arbatą ir skanaukite.  
(Šaltinis: Tara Frisk, Nr 05, 2014.)
 

Komentarai