Jis pripažino kad klydo! Riebalai – yra gerai!


Jis, tai šiuo metu visame pasaulyje labai išpopuliarėjusios dietos 5:2 kūrėjas, Michael Mosley. Netrukus apžvelgsiu šią populiariąją dieta, bet pirmiausia pakalbėkime kodėl Mosley neseniai Mail Online prisipažino klydęs? Rugpjūčio mėnesio pradžioje Mail Online publikavo Mosley straipsnį apie tai, kad turėtume puotauti su sočiais riebalais, o nebijoti jų. Straipsnyje Mail Online Mosley teigia, kad pienas, sūris, sviestas ir grietinėlė – sotieji riebalai – nėra blogai. Praėjo tie laikai kai aštuoniasdešimtaisiais buvo sakoma, jog galima suvalgyti tik vieną kiaušinį per savaitę. Mosley teigia, jog klydo taip patardamas žmonėms ir savo šeimai. Jis pats valgė liesą maistą, bet trūkumą kompensavo  krakmolinga pasta ir bulvėmis. Nepaisant to, kad sportavo, netrukus Mosley priaugo 12 kilogramų, o cholesterolis pakilo virš normos ribų. Dabar Mosley žino, kad nesusipratimas įvyko dėl mokslininko Ancel Keys studijos kur jis dėl nežinomų priežasčių paviešino tik šešių šalių duomenis apie ryšį tarp riebalų suvartojimo ir infarkto. Jis neįtraukė šalių, kuriose riebalai buvo vartojami, bet širdies infarktų nebuvo daug, tai – Vokietija ir Prancūzija. Britų mokslininkas John Judkin įrodė, kad yra daugiau ryšio tarp cukraus suvartojimo ir širdies ligų, bet jo atradimai buvo sukritikuoti ir nukišti. Ką gi, c‘est la vie.

Kiaušiniai yra pavyzdys kaip riebalai buvo nesuprasti, teigia Mosley. Jie buvo laikomi cholesterolio laiko bombomis, nors turi daug baltymų, gerai pasotina ir neturi daug kalorijų. Moksliškai įrodyta, kad didelis jų vartojimas nesusijęs nei su infarktu nei su insultu. Dabar Mosley daro U posūkį ir teigia, kad mažai riebalų turinčios dietos neduoda naudos, nes reikalauja daug valios pastangų ir išaugina alkį, o teisingi riebalai ne tik gerai širdžiai, bet ir padeda numesti svorio.

Dabar Mosley spintelėse nėra sausainių ar pyragų, nes jiems jis neatsilaikytų. Jis grįžo prie sviesto, graikiško jogurto, pusiau nugriebto pieno, avokadų, kiaušinių ir riebios žuvies. „Sotieji riebalai tokie mieli po ilgos pertraukos,“ sako Mosley. Dėl to ir džiaugiamės.

Kas ta 5:2 Dieta?

5:2 arba dalinio pasninko dietos esmė - penkias dienas valgai ką nori, o dvi dienas ne iš eilės, vartoji 500 kalorijų jei esi moteris ir 600 kalorijų jei esi vyras. Jeigu esi pelė, juokauju, žinoma, bet Mosley knygos „5:2“ vertime radau tokį sakinį : „Tad jeigu esate pelė ir nuolat kramsnojate, jūsų kūnas gamins ir kaups riebalus, tapsite apkūnus, sutriks kepenų veikla.“ (p. 37)   

Prisipažinsiu, iš pradžių mane tie skaičiai nervino. „Ir vėl naujiena?“ pamaniau, „dar low carb nespėjau pilnai įsisavinti.“ Mano nuomonė pasikeitė, kai perskaičiau jo knygos „5:2 Dieta: Neįtikėtinai Paprasta Lieknėjimo Formulė“ vertimą į lietuvių kalbą (Alma Littera leidykla, vertėja Dalė Virginija Jakutienė). Pasirodo jo naujoji dieta turi labai daug panašumų su low carb mityba. Dėsniai yra tie patys: pasninko dienomis reikia valgyti kuo mažiau angliavandenių, nes tik baltymai padės ilgiau jaustis sotiems kai reikės ištverti 12 valandų nevalgymą tarp valgymų. Ir jau žinote kas nutiks jeigu valgysite angliavandenius. Angliavandeniai su dideliu GI sukels gliukozės lygį kraujyje, o kai jis nukris, pasijusite labai alkani ir bus neįmanoma susilaikyti nevalgius. Angliavandeniai taip pat yra silpniau pasotinantys, todėl jų suvalgoma daugiau ir svoris grįžta. Todėl pasninko dienomis yra valgomi kiaušiniai, vištiena, lašiša, riešutai, alyvuogių aliejus, o angliavandeniai gaunami tik iš daržovių ir vaisių. Pavyzdžiui, Mosley favoritas - mandarinas.

Low carb yra tobulas 5:2 – maistas. Skirtumas tik tas, kad pasninko dienomis reikėtų privengti riebalų ir valgyti kiaušinį su druska, o ne su majonezu. Grietinėlę irgi reiktų palikti toms dienoms kai nepasninkaujate. Be to, kaip teigia Mosley, nors riebalai ir gerai, nereikia gerti grietinėlės iš puodelio, nes užmuš jeigu ne riebalai tai kalorijos.   

Man Mosley knyga „5:2“ patiko. Ji parašyta įtikinamai, vaizdžiai ir draugiškai. Man patiko, kad Mosley nebando apsimesti, kad šiandieniniame pasaulyje nėra spurgų, traškučių ar ledų, arba, kad jų neturėtų būti. Atgal į gamtą civilizacija negrįš, kad ir kaip sveika tai būtų. Todėl kai nepasninkaujate, anot Moasley, galima valgyti viską kas patinka. Riboti save jis pataria tik kartą ar du į savaitę, kitomis dienomis skaičiuoti kalorijų nereikia.  
Beje, norintiems išbandyti dietą, patariama pabandyti bent dvi savaites. Žmonės yra įpročio vergai, todėl pirmas dienas gali būti sunku, bet vėliau organizmas prie daug ko pripranta, kaip ir prie fizinio aktyvumo.

Knygoje taip pat nemažai istorijų bei nuomonių apie 5:2 metodą. Ten rasite ir ne vieną meniu pasninko dienoms, naudingų adresų, kalorijų lenteles.

Lietuvoje radau vieną knygą, o čia Norvegijoje priskaičiavau mažiausiai apie penkias 5:2 dieta knygas. Daugiausiai tai receptų knygos, kalorijų skaičiavimo lentelės, supažindinimas su dieta. Tai ne tik Mosley knygos vertimai, 5:2 dietos knygas rašo vietos dietologai ir maisto guru. 5:2 kulinarinės knygos nuo įprastų skiriasi tuo, kad prie kiekvieno patiekalo yra nurodytos kalorijos, todėl pasninko dienomis galima lengvai susigaudyti ar nėra viršijama norma ir paderinti valgymus.

Čia Norvegijoje žurnaluose žmonės jau dalinasi savo gerąja 5:2 patirtimi, savo įvairias planais, nes galima patiems nusistatyti kokiomis savaitės dienomis paranku pasninkauti, kada dienos metu valgyti ir ką valgyti. Yra susikūrusi Facebook'o 5:2 dietos grupė "52dietten".  

Tiesa, išbandžiusieji 5:2 pripažįsta, kad po pasninko kiek persistengia ir užvalgo daugiau, bet ilgainiui tai susinormalizuoja, nes kūnas jau tiek daug nenori bei nepajėgia. Pasninkas padeda žmogui atidžiau pažiūrėti ką valgai ir ne pasninko dienomis. Dalinis pasninkas padeda suvaldyti apetitą ir saldumynų poreikį apskritai.       
Be abejo, kiekvienas reiškinys turi pasekėjų ir priešininkų. Fedonas, pavyzdžiui sako, jog nuo 5:2 žvalesnis nebūsi. Britų daktarė Harvey, sako, kad vienintelė nauda kurią galima gauti iš 5:2 yra numestas svoris. Mosley teigia, kad dieta sumažina riziką susirgti vėžiu, bei senatvine silpnaprotyste, bet Harvey teigia, kad tai galima sumažinti ir paprasčiausiu sveiku gyvenimo būdu. Lietuvė dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė Editoje išreiškė nuomonę, kad žmonės gali apversti 5:2 ir pradėti pasninkauti ne dvi, bet penkias dienas iš eilės. Dietos kūrėjas Mosley nepataria pasninkauti keturių dienų iš eilės nes tai labai sunku. Net dvi dienos iš eilės yra per sunku. Tai net nerekomenduojama, nes anot Mosley svoris nukris laikinai.        

Dieta yra kaip menas. Pakalbėkime apie gražius pavadinimus. Mosley dokumentinis filmas įkvėpęs knygą 5:2 dieta apie dalinį pasninką vadinosi „Eat, Fast And Live Longer“. Turbūt ir jums ši mantra priminė autorės Elizabeth Gilbert  populiariąją knygą ir filmą  „Eat, Pray, Love“, kur vidutinio amžiaus krizę išgyvenanti moteris ieško gyvenimo prasmės keliaudama po pasaulį. Straipsnis britų žurnale Red apie 5:2 dietą (2013 metais) vadinosi „Eat, Starve, Eat“. Jame autorė apžvelgė visus už ir prieš šią populiariausią nuo Dukano laikų dietą. Autorė Amanda Hamilton yra parašius knygą apie pasninko dietas pavadinimu „Eat, Fast, Slim“. Jos knygoje receptai pasninkautojams, kurie pasninkauja dvi dienas, vieną dieną ar pusę dienos, vadinamu 16:8 režimu. Man peršasi pavadinimas „Feast, Fast, Lose“ paskaičius apie žmonių patirtis, kaip jie valgo savęs neribodami ne pasninko dienomis ir vis tiek numeta svorio.


Mano įspūdžiai iš 5:2.

5:2 man patiko tuo, kad:

1.   Pasninko dieną galima pailsėti nuo maisto gamybos.

2.   Nereikia galvoti ką valgysi, nes esi jau susiplanavęs ką ir kada valgysi (ryte ir vakare).

3.   Po pasninko labai išsivalo organizmas ir vėl pradėjus valgyti prisimeni tą tikrą maisto produktų skonį.

4.   5:2 labai tinka po vakarėlių, maisto padauginimų, ar šiaip iškritimo iš vėžių, nes atstato viską į savo vietą.

5.   Pasninko dieną įvertini kiek mažai maisto reikia ir kiek daug ir dažnai valgome ne pasninko dienomis. 

6.   Dalinis pasninkas, arba 5.2, gerai dera su low carb mityba. Tas pats maistas tik mažiau.

5:2 nepatiko nes:

1.   Vėliau gali atsirasti alkio jausmas, ypač jeigu laikomasi 2 dienas į savaitę.

2.   2 dienų per savaitę man per daug, nes kitom dienom nevalgau už du.

3.   Numestas svoris grįžta jeigu padauginama maisto.
Sunkumai:

Sunkiausia būna, kai ateina alkis maždaug apie 12 val. dienos, jeigu pusryčiai buvo valgyti apie 8 val. Bet geriant kavą, arbatą, vandenį, apie 14 val. alkis praeina.
***
Tačiau jeigu jums ši dieta neatrodo viliojanti, nenusiminkite. Gal dar jūsų dieta nesukurta. Dietos kuriamos dažnai ir ypač JAV. Štai neseniai skaičiau, kad jau atkeliavo nauja dieta pavadinimu VB6. Šis kodinis pavadinimas išsišifruoja kaip Vegan Before Six. Kai kas sako tai naujas hitas, nors aš tuo nesu tikra... Iki kito karto.   

5:2 dietos žodynėlis:

IF – Intermittent fasting → KP - kartotinis pasninkas. IF naudojamas angliškoj literatūroj net dažniau nei 5:2.

GI – Glikeminis indeksas aktualus tik maistui su angliavandeniais. Maistas su baltymais ir riebalais neturi GI, nes neskatina cukraus kilimo kraujyje

GK – glikeminė koncentracija. Ji priklauso nuo suvalgyto angliavandenių kiekio ir rodo bendrą cukraus koncentraciją kraujyje. Suvalgius mažą porciją maisto su aukštu GI bendras cukraus kiekis kraujyje stipriai nepašoks nes tokio maisto buvo nedaug. Pavyzdžiui, viena maža bulvė duoda mažiau GK nei 2 dl virtų ryžių.



Moteris viršelyje - Švedijos low carb karalienė Ulrika Davidson.
 


  Taip atrodo vienos dienos 5:2 dietos dalinio pasninko davinys (499 kalorijos):

Pusryčiai: mangas, obuolys, kiaušinis; Vakarienė:  150 g lašišos filė be odelės, 10 vyšninių pomidorų ir vienas didelis brokolio buketėlis.

 

 


(Šaltiniai: Dr. Michael Mosley ir Mimi Spencer, Dieta 5:2: Neįtikėtinai Paprasta Lieknėjimo Formulė, Alma Littera, 2013.

Lindberg Fedon, Mat For Livet, Cappelen Damm, 2011.
Allers 5:2 – Dietten, Mai 2014
Red, March 2013
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2695030/I-wrong-feasting-FAT-says-The-Fast-Diet-author-DR-MICHAEL-MOSLEY.html)




Komentarai