Low carb Duona


Sunku be duonos. Ar tai įprotis, ar reikmė, sunku pasakyti, bet jeigu net Biblijoje tai pagrindinis prašymas, vadinasi duonos reikia. Tai toks pirmapradis, nepakeičiamas produktas, gerovės simbolis. Dar iš studijų laikų pamenu V.Šekspyro dėstytoją Geniušą, kuris stebėjosi mūsų prastomis anglų kalbos žiniomis ir sakė: „Bet juk tai jūsų duona ir sviestas! Jūs turite tai žinoti.“ Whatever it was, ką mes turėjome žinoti...
Šiandien gaminau low carb duoną nes pasiilgau sumuštinio su sviestu ir sūriu. Kaip sako Skinny bitches iš Kalifornijos, mes galime išsikepti duoną ir net ją suvalgyti! Ypatingai kai ji low carb ir visiškai neapsunkina organizmo.
Ši duona tai alternatyva įprastinei duonai. Ją lengva pasigaminti, ji yra sveika.
Čia Norvegijoje maisto prekių parduotuvėje, duonos skyriuje, jau yra viena low carb duona tarp daugybės kitų duonų. Medikų ir knygų autorių nuomone, dar geriau išsikepti savos low carb duonos ir net atsinešti į suneštnius pietus, piknikus, vakarėlius.   
Low carb Duona
Receptas:
1 nedidelis kepalas
4 kiaušiniai
½ indelio grietinės arba labai smulkiai sutrintos varškės su grietine (čia produktas pavadinimu ‘kesam’)
3 valg. šaukštai šaltai spausto alyvų aliejaus arba rapsų aliejaus
1 valg. šaukštas kepimo miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
50 g linų sėklų
60 g avižų sėlenų
50 g sezamų sėklų
50 g saulėgrąžų sėklų

Lengvai suplakti kiaušinius ir įmaišyti greitinę su aliejumi.
Sudėti sausąsias recepto dalis ir gerai išmaišyti. Tešla turi atrodyti kaip tiršta košė. Jeigu atrodo, kad košė per skysta, galite dar įberti truputį sėklų arba avižų sėlenų.
Išklokite duonos formą (maždaug 30x12 cm) kepimo popieriumi. Supilkite tešlą ir kepkite duoną ant žemiausios lentynos 180 laipsnių šilumoje 55 minutes.
Jeigu gaminate dvigubą porciją, kepkite duoną dar 10 minučių.
Leiskite duonai ataušti ant grotelių. Vėliau laikykite duoną šaldytuve maisto popieriuje arba platikiniame maišelyje. Galima ir užšaldyti.
Valgykite su sviestu, tepamu sūriu, kokiu nors kitokiu sūriu,dešra, skumbre, lašiša, sardinėmis, virtu kiaušiniu, avokadu.
Variacijos: Galima įdėti 1-2 šaukštelius maltų kmynų, prieskonių, jeigu norisi. Visas sėklas galima sumalti. Avižų sėlėnas galima pakeisti kviečių sėlenomis. Galima vienas iš sėklų pakeisti graikiškais reišutais.
(Šaltinis: Dr. Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen, Frisk med Lavkarbo: 100 Oppskrifter, Cappelen Damm 2011) 


Komentarai

  1. O be kiaušinių, ar gautųs, kažin? [su raugu, pvz., jei tik jis gautųs iš avižų sėlėnų?..]

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kazin, ar gautusi. Raugas gaminamas is miltu ir vandens. Cia miltu nera. Is visu tu produktu be kiausiniu tada galima pasidaryti traskios duoneles paplotelius, o visos low carb duonos yra gaminamos su kiausiniais. Vasaros Editos zurnalo priede "Virtuves paslaptys" (2014 Nr. 3) yra straipsnis "Kuo galima pakeisti iprastus produktus". Keletas is variantu kuo pakeisti kiausinius yra bananas trintas (bus bananine duona), soju varske, soju miltai. Reiktu bandyti. Avizas sumalus kaip miltus gal butu geras variantas! Aciu! Bandom rauginti avizas!
    Migdolu riesutu miltus galima naudoti, nors jie daugiau sausainiams, tortams.
    Dar esu radus, kad yra produktas Ener-G Egg Replacer - veganiskas pakaitalasvietoj kiausiniu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą