LCHF arba kodėl riebalai nėra blogai (2)


Įdomiausia ką sužinojau domėdamasi LCHF (Low Carb High Fat) yra tai, kad mūsų kūnas sugeba pasigaminti cukraus iš proteinų ir riebalų. Procesas kurio metu tai įvyksta vadinamas gliukoneogenezė. Žmonėse gliukoneogenezė vyksta kepenyse ir inkstuose.

Kokius riebalus galima vartoti? Visų pirma natūralius riebalus. Tokius kaip sviestas, alyvuogių aliejus, rapsų aliejus ir kitus riebalus iš riebios žuvies (skumbrė, lašiša) ir mėsos. Margarinas nėra natūralus riebalas nes jis kaitinamas, spaudžiamas, chemiškai balinamas, dažomas, taisomas jo skonis, idant jis būtų panašesnis į sviestą. Margarine yra pramoniniu būdu išgautų trans-riebalų, kurių gamtoje nėra. Trans-riebalai susidaro buityje, kai, pavyzdžiui, kepimui skirtas aliejus yra naudojamas daug kartų. Daugiau apie trans-riebalus galite pasiskaityti www.megaukismaistu.lt Margarinas yra naudojamas greitai paruošiamame maiste, pusfabrikačiuose, čipsuose nes yra lengvas naudoti, greitai tirpsta ir yra pigus.

Didžiausią energijos dalį turime gauti iš natūralių riebalų, kurie nepakelia cukraus lygio kraujyje. Kai valgome mažiau angliavandenių, juos reikia pakeisti riebalais, kad neatsirastų alkio jausmas. Žmogaus ląstelių membranos yra sudarytos iš riebalų. Nervų sistema ir smegenys taip pat yra sudaryti iš riebalų ir cholesterolio. Žmogaus našumas krenta jeigu jam trūksta riebalų.

Todėl vėl riebesnis recepčiukas.

Šio pusryčio pagrindinis ingredientas geltonas, arba populiariai Lietuvoje vadinamas olandiškas sūris. Šį sumuštinį valgant tikrai taukai per barzdą varvės. Malonus aptirpusio sūrio skonis.

Sūrio sumuštinis

Ant 2 storų gabalėlių geltono sūrio (100 g) užtepti 20 g sviesto. Tarp sūrio gabalėlių įdėti 20g kumpio ir 25g paprikos. Kepti ant kepimo popieriumi ištiestos skardos kol sūris aptirps.

(Šaltinis: Allers Lavkarbo 1/2014)
 

Komentarai