LAVKARBO arba MAŽAI ANGLIAVANDENIŲ TURINTI MITYBA


Pastaruoju metu Norvegijoje dažnai pastebiu naujadarą lavkarbo“ (angliškai low-carb). Kai pabandžiau surasti šiam sudurtiniam daiktavardžiui gerą lietuvišką atitikmenį  radau vertimą „mažai angliavandenių turinti dieta“. Kadangi lietuviškai vietoj vieno žodžio turime vartoti visą žodžių junginį, siūlau tai sutrumpinti iki mažaangliavandenės mitybos arba vartoti tiesiog low carb mityba. Gal trumpesnis terminas bus patrauklesnis vartotojams,  nes kaip pastebėjau Lietuvoje, kitaip nei Norvegijoje, ši mitybos banga  dar neatėjo.   

Na, o Norvegijoje padidėjus susidomėjimui mažaangliavandene mityba, savaitinis gyvenimo būdo žurnalas Allers, leidžiamas nuo 1877 metų, šiemet išleido atskirą specialų žurnalo numerį skirtą vien tik šiai mitybai. Žurnale tarp virš šimto receptų nuo pusryčių iki desertų buvo galima rasti kvietimą į „lavkarbo“ kulinarinę kelionę į Ispaniją, nuorodų kur rasti produktų, diskusijų apie šią mitybą.   

Mažaangliavandenėje mityboje angliavandeniai stipriai apribojami. Nemažai žmonių dėl sveikatos, alergijos ar svorio problemų jau privengia duonos, picos, makaronų, bulvinių patiekalų, ryžių, pastos ar kitokio krakmolingo maisto. Minėtuose produktuose yra greitųjų angliavandenių, kurie pakelia gliukozės lygį kraujyje. Kai cgliukozės lygis neužilgo krenta žemyn, žmogus pasijunta nepaprastai alkanas. O ar žinote kas tuo labiausiai naudojasi? Ogi restoranai, kuriuose prieš patiekiant maistą pasiūloma duonos. Tai daroma tam, kad klientas taptų dar alkanesnis! (Neseniai prisiminiau vieną restoraną Kaune kur pasiūloma spurgų apibarstytų cukraus pudra! Hysj!J) 

Mažaangliavandenės mitybos užduotis - cukraus lygį kraujyje palaikyti stabilų. Todėl mažaangliavandenėj mityboj karaliauja mėsa, žuvis, kiaušiniai, jūros gėrybės, sūriai, taip pat uogos bei daržovės, tokios kaip avokadas, paprikos, pomidorai, kopūstai, šampinjonai. Vietoj cukraus yra vartojami nekaloringi saldikliai tokie kaip fruktozė ar eritritolis (erythritol) Sukrinas.

Norvegijos knygynuose šiuo metu galima rasti apie trisdešimt  „Lavkarbo“ knygų tokiais pavadinimais kaip „Geriau Be Duonos“, „Lavkarbo iš Viduržemio Jūros Šalių“, „Lavkarbo Ekspresas“, „Lavkarbo Kasdienai: 123 Receptai“, „Žvalus su Lavkarbo“. Visose šiose knygose nerasite receptų su bulvėmis, kvietiniais miltais ar cukrumi. Nepaisant to receptai nemonotoniški ir nenuobodūs. Tai ne vien mėsa ir daržovės, tai įvairūs patiekalai nuo sumuštinio iki ledų. Vietoj ryžių galima susismulkinti ir išsivirti žiedinį kopūstą, „spagečius“ galima pasigaminti iš juostelėmis supjaustytos cukinijos, o blynus kepti be miltų vien tik iš kiaušinių, varškės  ir migdolų miltų!

Vieni iš žymiausių šios mitybos atstovų yra gydytojai ir daugelio knygų autoriai graikas Fedon A. Lindberg, norvegė Sofie Hexeberg bei švedė Annika Dahlqvist, kurios dėka LCHF (Low Carb High Fat) tapo lyderiaujančia mitybos tendencija Švedijoje, o Švedija pirma pasaulio šalis kur nutukimas ženkliai sumažėjo. Jų knygos yra išverstos į anglų ir kitas kalbas. Deja, dar neaptikau jų vertimų į lietuvių kalbą.

Todėl pabaigai norėčiau pasidalinti receptu iš Allers Lavkarbo žurnalo (Nr. 1/2014).

Kalakutiena su kariu (2 porcijos)
350 g kalakutienos supjaustytos kubeliais
1 valg. š. aliejaus
1 valg š. kario
1 susmulkintas svogūnas
500 g baltojo kopūsto
1 obuolys
 2 dl vištienos sultinio
30 g razinų
 40 g kokoso drožlių
Druskos ir pipirų

1.     Pakepinkite kalakutieną aliejuje kartu su svogūnu ir kariu.

2.     Supjaustykite kopūstą. Nulupkite ir supjaustykite obuolį.

3.     Sudėkite kopūstą, obuolį, razinas, kokosą į keptuvę su mėsa. Užpilkite sultiniu.  Užvožkite dangčiu ir palikite viską troškintis apie 20 minučių. Pabaigoje pagardinkite druska ir pipirais.




Keletas įdomių faktų apie low carb mitybą:

·        Žmonės kurie dėka „lavkarbo“ atsikrato viršsvorio, prie senų mitybos įpročių paprastai negrįžta.

·        Žmonės pasirinkę šią mitybą pastebi, kad nori mažiau saldumynų, pagerėja jų nuotaika.

·        Žmonės, kurie turi viršsvorio jį numeta, o kurie buvo per liesi truputį priauga. Tai svorį normalizuojanti mityba. Ekstremumai išnyksta.

·        LCHF išsišifruoja kaip Low Carb High Fat. Tokia mityba reiškia mažiau angliavandenių, bet daugiau riebalų. Liesus produktus galite pamiršti. Daugeliu atvejų tai pagerina sveikatą.  

·         „Šioje mityboje  esmė ne svoris, o kaip jautiesi ir atrodai“, sako su šia mityba nuo cukrinio diabeto išsigydęs Lars-Erik Litsfeldt, kurio viena iš šešių knygų vadinasi „Diabetas? Ačiū, ne!”

Komentarai

  1. Penktadienio vakarą pasigaminau kalakutieną su kariu. Labai skanu! Kokoso drožlės sukuria tarsi ryžių įspūdį. Puikus receptas.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą