Vietoj keptų bulvių - avinžirniai.


Dietos man asocijuojasi su kažkuo trumpalaikiu, greitu, nepastoviu. Vien jau pavadinimai ką sako: ananasų dieta, žaibiška dieta, trijų dienų dieta, ledinukų dieta, skysčių dieta, „dviem dydžiais mažesnė prieš bikinio sezoną“ ir taip toliau. Žinoma, jos duoda staigių rezultatų, bet po to viskas vėl sugrįžta kaip buvę: kilogramai, padidėjęs apetitas, alkis. Po tokių dietų jautiesi tarsi išduotas. O kas toliau? Ir vėl viskas kaip buvę? Low carb mityboje daug kas apmąstyta, viskam surastos alternatyvos, o receptų sukurta gausybė. Low carb sunku pavadinti dieta nes ji tęsiasi ilgai, o tik pradėjus mitybą galima savęs neriboti. Tik, žinoma, sotintis reikia su low carb maistu. Todėl low carb, mano manymu, yra ne dieta, bet koncepcija, maisto filosofija. Maitinantis low carb viskas vyksta pamažu, stabiliai ir ilgai. Taip kaip knygos autorės, norvegės medicinos sesers patirtis, kurią ji aprašė knygoje Pagaliau liekna (norv. Endelig Slank, Gylendal Fakta 2004). Ji numete 26 kilogramus per penkis mėnesius. Kai pasiekė tokį svorį kokio norėjo (75 kg), per kalėdas suvalgė virtą bulvę. Dabar būdama liekna, atostogų Tailande metu neatsisako ryžių. Tačiau nuo bandelių susilaiko.

Pateikiu receptą iš jos knygos, kurį pavadinčiau ‘tastes like potatoes’. Šis patiekalas yra tikras keptų bulvių pakaitalas, bet tinka laikantis ne griežto low carb ar keto, bet pereinamuoju laikotarpiu nuo įprastos mitybos į tikresnį low carb. Aš šį patiekalą išbandžiau, bet vėliau niekada prie jo negrįžau.  

Receptas:
Keptos daržovės

(Tinka prie mėsos ir žuvies)
1 svogūnas
5 švieži šampinjonai
¼ žalios cukinijos
2 arb. š. aliejaus
¼ skardinės avinžirnių arba 100 g virtų avinžirnių
Čiobrelio, raudonėlio arba kitokių prieskonių
Druskos, pipirų
Pabaigai ½ arb. šaukštelio biraus sultinio su ½ dl vandens

Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Padalinkite kiekvieną grybą į keturias dalis. Supjaustykite cukiniją į storus gabalus. Keptuvėje aliejuje pakepinkite svogūną ir daržoves kol svogūnas pradės blizgėti. Jeigu avinžirniai iš skardinės, perliekite šaltu vandeniu ir leiskite nusivarvėti. Sudėkite avinžirnius į keptuvę ir troškinkite su daržovėmis keletą minučių. Pagardinkite druska ir pipirais, bei prieskoniais.  

Supilkite sultinį ištirpdytą/išmaišytą vandenyje, jeigu norite, kad viskas butų drėgniau. Man dažniausiai to labai norisi, nes viskas pradeda spirgėti nuo sausumo. Sultinys yra druska, dėl to atsargiai, nepersūdykite šitų ‘bulvių’.  

 (Receptas iš Anne M. Lystad Endelig Slank – Hvordan jeg gikk ned 26 kilo på fem måneder med lav GI-mat,Gylendal 2004)


Komentarai

  1. Puiku, Aušra! Nuostabus, reikalingas, geras Blogas! Lietuvoje tokio dar nemačiau! Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip skaniai atrodoo viskas :). Ir priimtina koncepcija labai!
    Laukiu naujų įrašų :-)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą