Graikas metęs iššūkį duonai

Fedon Lindberg - gydytojas gimęs Graikijoje. Dabar Norvegijoje, Osle, turi savo lieknėjimo kliniką, produktų seriją, rašo knygas, turi savo tinklalapį (http://www.fedon.no). Jo produktų serijoje, dėžutės pažymėtos melynu Fedon ženklu. Norvegijos parduotuvėse, o gal ir kitose šalyse, pvz., JAV, galima rasti jo Muslį ir 'smart' saldiklį susidedantį iš eritritolio ir fruktozės.
Kai 2002 Fedon'as tapo pupuliarus, norvegai buvo pakraupę, jog kažkoks daktaras iš Graikijos pataria jiems mažiau valgyti bulvių ir duonos. Duona Norvegijoje labai mėgstama. Juk kaip kitaip susitepsi 'matpakke' (lauknešėlį), be kurio jie nei dienos!?
Šį kart patiekalas iš jo knygos 'Mat for Livet: Smart Lavkarbo for Hele Familien' (Maistas Visam Gyvenimui: Protingas Low Carb Visai Šeimai) Cappelen Damm, 2011.

Mėsos ir Lęšių Troškinys (6 porcijos)

400 g maltos mėsos faršo
1 svogūnas
1 valg. š. garstyčių miltelių
1/2 arb. š. šviežiai maltų juodų pipirų
2 valg. š Worcesterio padažo
2 valg. š. pomidorų padažo
400 g. hermetiškų pomidorų, supjaustytų
200 g. žalių lęšių
1 mėsos sultinio kubelis
2 arb. š. svogūnų laiškų, supjaustytų
4 š.šaltai spaustų linų sėmenų aliejaus

1. Pakepinti svogūną be riebalų vidutinio karštumo keptuvėje.  Pamaišyti kol svogūnas suminkštės. Sudėti faršą. Pakepinti kol paruduos.
2. Suberti garstyčių miltelius, pipirus, supilti Worcesterį ir pomidorų padažą. Gerai pamaišyti. Supilti hermetiškus pomidorus, įdėti sultinio kubelį. Į tuščią skardinę nuo hermetiškų pomidorų pripilti vandens  ir užlieti ant mėsos. Leisti mišiniui užvirti.
3. Suberti lęšius, pamaišyti, uždengti dangčiu ir leisti pamažu troškintis apie 30 minučių. Mišinys turi pradėti panešėti į tirštą padažą. Užberti prieskonių. Prieš pat valgant galima užpilti linų sėmenų aliejaus (daugiau Omega-3 riebalų rūgšties).







             

Komentarai

  1. Lęšiai? ar jie baltymingi? ar neturi perdaug krakmolo?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Fedonas įveda glikemini produkto svorį į šią mitybą. GS (glikeminis svoris) parodo kaip karbohidratai paveikia cukraus kiekį kraujyje. Aukštas GS kiekis yra 10. Lęšiai turi 7. Manau krakmolo jie neturi. Pasak Fedono, lęšiai labai maistingi, turi daug baltymų, skaidulų, folio rūgšties, geležies ir magnio. Pagal jį lęšiai stabilizuoja cukraus lygį kraujyje ir yra labia pasotinantys. Jeigu labai greižtai laikantis low carb, gal ir privengtini lęšiai, 10 g lęšių yra 14,8 g angliavandenių. Anne Lystad pvz., vartoja avinžirnius, kurie turi tokį patį GS ir GI. Šitam patiekale (cituoju Fedoną): GS:3,4 (gana žemas), Baltymai: 21 g; Angliavandeniai: 22g; Riebalai: 4 g; Skaidulos: 11 g.
    Ačiū už klausimą!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą