Ar diabetas ir low carb suderinami? Dar ir kaip suderinami, tik daugeliui diabetikų taip neatrodo.☹️
Šis straipsnis apie low carb ir diabetą buvo spausdintas paskutiniame "Gyvenimo gurmanų" elektroniniame žurnale Nr. 4.
Perspausdinu straipsnį čia dar kartą. Manau ne kartą apie tai dar rašysiu nors pati low carb seku ne dėl to kad esu diabetikė, bet dėl to, kad su juo man gerai einasi palaikyti norimą svorį.
Beje paskutiniu metu naudojuosi telefonine programėle Lifesum, kurioje galite rasti įvairių mitybos planų, kaip antai Viduržemio jūros dieta, 5:2, Keto dieta ir kitos. Aš, žinoma, susimokėjau narystę metams ir seku Keto Medium planą. Pasirodo griežta lowkarbistė aš nesu, esu vidutinė, dėl to ir Medium.
Ši programa labai gerai parodo kas iš tikrųjų esate, nes be jos atrodo, kad suvalgęs tris obuolius esi greižtas ketogenikas, bet pasirodo, oi ne, tikrai ne. Manau programėlė yra gana geniali ir tikrai atverianti akis.
Taigi straipsnelis apie Low carb, riebalus ir diabetą. Jie turėtų būti gerais draugais, taškas.
Šis straipsnis apie low carb ir diabetą buvo spausdintas paskutiniame "Gyvenimo gurmanų" elektroniniame žurnale Nr. 4.
Perspausdinu straipsnį čia dar kartą. Manau ne kartą apie tai dar rašysiu nors pati low carb seku ne dėl to kad esu diabetikė, bet dėl to, kad su juo man gerai einasi palaikyti norimą svorį.
Beje paskutiniu metu naudojuosi telefonine programėle Lifesum, kurioje galite rasti įvairių mitybos planų, kaip antai Viduržemio jūros dieta, 5:2, Keto dieta ir kitos. Aš, žinoma, susimokėjau narystę metams ir seku Keto Medium planą. Pasirodo griežta lowkarbistė aš nesu, esu vidutinė, dėl to ir Medium.
Ši programa labai gerai parodo kas iš tikrųjų esate, nes be jos atrodo, kad suvalgęs tris obuolius esi greižtas ketogenikas, bet pasirodo, oi ne, tikrai ne. Manau programėlė yra gana geniali ir tikrai atverianti akis.
Taigi straipsnelis apie Low carb, riebalus ir diabetą. Jie turėtų būti gerais draugais, taškas.
Ne kartą teko kalbėtis su žmogumi
turinčiu diabetą. Kai tik paminėdavau low carb mitybą, jie paprastai suklusdavo,
bet atsakydavo, kad deja jiems reikia saugotis riebalų nes jie turi silpną
širdį. Pradžioje net nežinojau ką atsakyti. Maniau, kad jie teisūs, o aš
tiesiog nežinau. Dar neturėjau argumentų už ar prieš, tikėjau, kad jie žino
geriau, nes juk konsultuojasi su gydytojais.
Tačiau
po keleto tokių susidūrimų supratau, kad noriu žinoti daugiau apie tai ar low
carb ir diabetas suderinami, ar ne? Intuityviai visada maniau, kad tokia mityba
jiems turėtų tikti, nes juk gliukozės lygį kraujyje kelia būtent greitieji
angliavandeniai, o ne baltymai ir riebalai.
Pradėkime nuo to, kad ne
paslaptis jog diabetikai turi silpną širdį ir todėl jie laikosi tradicinės
diabeto asociacijos siūlomos dietos, kuri pataria jiems valgyti liesai, daug
angliavandenių ir skaidulų turintį maistą, o jeigu tai nepadeda vartoti vaistus
ir galiausiai insulino dozes.
Atrodytų viskas gerai, diabetikas
valgo angliavandenius, tada susileidžia vaistus numušančius cukraus lygį
kraujyje, vengia riebalų ir toliau sau laimingai gyvena. Tik ar tikrai
laimingai ir ar tikrai toliau? Kaip teigia Švedijos žinomiausia ir drąsiausia
medikė Annika Dahlqvist, anksčiau diabetikas, kuris laikėsi griežtos LCHF (Low
Carb High Fat – Mažai Angliavandenių Daug Riebalų) dietos galėjo pragyventi
daug metų, tačiau jeigu diabetikas valgė tradicinį krakmolingą maistą, mirdavo
po keleto savaičių. Liga, kai žmogaus kraujyje yra per daug cukraus pasireiškia
nuovargiu pasibaigiančiu sąmonės netekimu, dideliu troškuliu ir gausiu
šlapinimusi.
Annika taip pat pastebi, kad iki
dvidešimtųjų, kai atsirado insulinas, buvo sakoma, kad butą kuriame gyvena
diabetikas galėjai atskirti iš kvapo laiptinėje. Iš jo sklisdavo kopūsto
troškinto grietinėlėje ir keptos šoninės
kvapas. Atsiradus vaistams į diabetikų meniu grįžo krakmolingas maistas. Ir
nors cukrus, savaime aišku buvo užgintas, juk jis saldus, tai krakmolingas
maistas buvo vėl įtrauktas pamiršus, kad, kaip teigia norvegijos medikė Sofie
Hexeberg, kūnas išgauna gliukozę iš duonos net greičiau negu iš paprasto
cukraus. Valgant baltą duoną krakmolas yra suskaidomas į gliukozę jau burnoje,
o likusi dalis žarnyne, todėl gliukozė pasiekia kraują daug sparčiau net negu paprastas
cukrus!
Dabar kai
kurie medikai jau pripažįsta, kad riebalus diabetiko kūne gamina ne riebus
maistas, o būtent angliavandeniai ir cukrus. Tačiau aštuoniasdešimtaisiais kai
kurie profesoriai sugalvojo, kad diabetikams širdies infarktą sukelia sotieji
riebalai, nes paprastai jie sukelia širdies infarktą kitiems žmonėms. Ir nors
diabetikams patarė valgyti mažiau riebalų jie gliukozės savo kraujyje nesumažino,
tačiau tam padaryti jie gavo vaistų ir insulino dozių. Nepagerėjo ir jų širdies
reikalai, tačiau gavo vaistų ir nuo to!
Skaitydama
literatūrą apie mažai angliavandenių turinčią mitybą perskaitau daug istorijų
iš diabetikų gyvenimo. Istorijos, kai diabetikai su drebančia širdimi išdrįsta išbandyti
mažai angliavandenių turinčią mitybą paprastai sulaukia laimingos pabaigos. Jie
išsigydo diabetą, atsikrato insulino dozių arba bent jau ženkliai sumažina
priklausomybę nuo insulino ir niekada negrįžta prie tradicinės mitybos. Ar
girdėjote, kad insulino dozės kam nors išgydė diabetą? Aš negirdėjau. Tai net
nepanašu į gydymą, tai panašu į gyvybės palaikymą iki kol ji jau nebepasilaiko.
Ar riebalai diabetikams pavojingi? Taip, ypatingai, kai jie yra žmogaus kūne ir ant jo. Nuotr. iš Dietdoctor sėkmės istorijų, prieš ir po ketogeninės dietos. |
Žinia,
medikai perspėja, kad nustojus vartoti daug angliavandenių diabetikai turi
atsargiai elgtis su insulinu, nes tiek daug insulino jiems jau nereikia. Jeigu
diabetą turintis žmogus nustos valgyti angliavandenius ir leisis tokias pačias
dideles insulino dozes kaip ir tada kai valgė krakmolingą maistą, gliukozė jo kraujyje
gali pavojingai nukristi. Be angliavandenių ir cukraus gliukozė diabetiko kraujyje
jau nebešokinėja kaip anksčiau todėl ir nereikia tokių didelių insulino dozių. Todėl
geriausia mažinti dozes stebint medikui.
Britų
gydytojas Thomas Latimore Cleave žinojo, kad pirmo tipo diabetas retai
pasitaikydavo tarp primityvių žmonių, liga pasirodė po 20-30 metų po to kai jie
pradėjo vartoti cukrų ir miltus. Norvegų daktarė Sofie Hexeberg savo knygose
stebisi kaip galima diabetikams patarti maitintis vartojant daug angliavandenių.
Juk jie susirgo būtent nuo jų. Jos nuomone patarimai turėtų būti bent jau
individualizuoti. Ji pataria save stebėti ir paeksperimentuoti. Pavyzdžiui
suvalgyti mėsos su daržovėmis ir tris bulves. Po tokio patiekalo pasimatuoti
insuliną kas valandą kol jis normalizuosis. Kitą kartą suvalgyti mėsą, daržoves
be bulvių ir vėl pasitikrinti insuliną. Tada duomenis palyginti. Autorė
Hexeberg pateikia pavyzdį, kuriame pasakoja apie vyriškį, kuris su antro tipo
diabetu jau buvo pradėjęs vartoti insulino dozes. Jis jau žinojo kiek insulino
jam reikia susileisti suvalgius dvi riekes duonos. Galiausiai jis nusprendė
paeksperimentuoti ir suvalgyti pusryčius iš vis be duonos. Jis suvalgė omletą
su daržovėmis ir pamatė, kad po tokio patiekalo jam insulino iš viso nereikėjo.
Vyras buvo nustebintas, kad tai jis turėjo sužinoti pats.
Kitą kartą pakalbėsime apie diabeto tipus ir ką
Skandinavijos daktarai pataria norint sumažinti diabeto riziką.
Receptas
Įprastinės duonos pakaitalas - Oopsie (Upsi) duona
3 kiaušiniai
100 g tepamo natūralaus sūrio
Žiupsnis druskos.
Orkaitė užkaitinama iki 150 laipsnių.
Kiaušinių baltymai
nuo trynių atskiriami.
Baltymai su druska išplakami iki standžių putų.
Tryniai išplakami kartu su tepamu sūriu. Trynių mišinys
pamažu pilamas į išplaktus baltymus. Jie sumaišomi.
Kiaušinių mišinys paskirstomas ant kepimo popieriumi
ištiestos skardos. Turėtų išeiti maždaug 8 apvalūs upsiukai.
Kepama duona orkaitės viduryje 25 minutes arba iki kol
upsiai gražiai paruduos.
Šios duonos paplotėlius galima valgyti su sutrintu
avokadu ir kepintais mini pomidorais, baziliku, sviestu, tepamu sūriu,
majonezu.
Dėkoju už šį pasidalinimą, man jis labai aktualus. Kaip suprantu, tekstas ne jūsų, bet vis tiek norisi papriekaištauti dėl klaidelių jame. Ypač rėžia ausį "Po tokio patiekalo pasimatuoti insuliną kas valandą kol jis normalizuosis." Juk ne insuliną diabetikai matuojasi, o cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje. Na, bet kas norėta pasakyti, aišku :-)
AtsakytiPanaikintio man uzkliuvo tai, kad cia sakoma, jog pirmo tipo diabetu susergama nuo cukraus ir miltu vartojimo. Tikrai ne!!! Antro tipo diabetas gali atsirasti del netinkamos mitybos ir seslaus gyvenimo budo, bet ne pirmo tipo! Juk juo suserga net kudikiai, kurie net nera ragave cukraus!
AtsakytiPanaikinti