Dar viena priežastis vartoti mažiau cukraus.


Neseniai klausiausi HealthfulPursuit.com podkasto, arba, lietuviškai, tinklalaidės, apie demenciją ir Alzheimerį.  

Tai liga, kai žmogus pradeda nesiorientuoti erdvėje ir pamiršta daugelį kasdieninių dalykų. Iš atminties labiau kyla vaikystės ir jaunystės išgyvenimai, o kur padėta vakar dovanota knyga jau pasakyti yra sunku.

Liga kankina ir patį žmogų ir aplinkinius. Turbūt apie tai rašau dar ir todėl, kad mano 84 metų teta taip pat susirgo šia liga.




Todėl Leanne Vogel podkasto tema Avoiding Dementia mane labai sudomino. Ji yra Keto arba Low carb gyvenimo būdo skleidėja bei knygų autorė iš JAV. Šį kartą ji kalbėjosi su neurologu David Perlmutter, kuris yra ir bestselerio Grain Brain autorius.




Amazon.com galite rasti šio įžymybės daktaro knygas, o knygos Grain Brain Cookbook peržiūroje galite rasti daugybę receptų pusryčiams, pietums ir vakarienei, užkandžiams ir desertams. Ne visi, bet nemažai receptų peržiūroje nemokamai!  

Pokalbio pradžioje Leanne perspėjo, ir už tai aš ją labai vertinu, kad tiklalaidės pokalbio turinys gali kai kuriuos žmones provokuoti, todėl nereikia žiūrėti į patarimus kaip į nenuginčijamas tiesas, nes pagaliau kas žino iš kur tos ligos kyla. Manau galima rasti susirgusių ir vienoje, ir kitoje stovykloje. Be to, kaip sako Vikipedija, yra nežinomos nei šios ligos priežastys, nei tiesioginės gydymo priemonės, nei profilaktikos būdai.



Labai trumpai pareferuosiu ką papasakojo neurologas tiklalaidėj, o jeigu norite išgirsti visą pokalbį, eikite į healthfulpursuit.com/podcast.  



Pokalbio metu JAV neurologas David Perlmutter keletą kartų pakartojo, kad vaistų nuo Alzheimerio nėra, todėl norint ligos išvengti, reikia imtis profilaktikos ir kuo anksčiau.



Jo teigimu tereikia tik dviejų dalykų:



1)      Įsigyti sportinius batelius, ir

2)      vartoti mažiau cukraus ir angliavandenių.



Daktaras plėtojo mintį, kad ištikus silpnaprotystei arba galvos negalavimams, žmonės pradeda manyti, kad reikia veikti smegenis teisiogiai. Jo teigimu tai yra klaidinga, nes viskas prasideda ne galvoje, bet žarnyne. Pirmiausiai reikia rūpintis žarnyno flora nes visi uždegimai prasideda žarnyne, o tai ir palaužia smegenis.



Žarnyno florą labai puoselėja riebalai ir prebiotinės skaidulos, kurių yra įvariuose produktuose, tokiuose kaip svogūnai, česnakai, jamsai ir kitos daržovės. Iš papildų jis pats kasdieną vartoja produktą pavadinimu Acacia Gum.




Daktaras taip pat paminėjo tyrimą su senais žmonėmis, kurio metu buvo pastebėta, kad Azheimeris yra susijęs su cukrumi ir cukraus kilimu kraujyje. Kitais žodžiais tariant buvo įrodyta, kad liga yra susijusi su insulinu kūne. Laidos vedėja taip pat minėjo terminą „brain fog“ arba „smegenų migla“, kuri abiejų pašnekovų manymu ateina į galvą, kai kūnas gauna daug cukraus.



Daktaro teigimu, apskritai reikia mažiau pataikauti kūno poreikiui gauti saldumynų. Teisiog išterniruoti kūną nenorėti to saldumo. Jis pats iš saldiklių vartoja Steviją.



Ir apie provokacijas:



Kai Leanne pasakė, kad kai užsimano ko nors saldaus suvalgo keletą braškių, pagyrimo iš daktaro nesulaukė. Daktaras pradėjo sakyti, kad, girdi, oi, oi, uogos yra super, super saldžios (jau tikrai stipriai jis nuo saldumo atpratęs)  todėl jeigu pasakysim, kad žmonės gali pulti prie uogų, tai juk bus neteisinga.
Tada ir pagalvojau, kokiame pasaulyje tie daktarai gyvena? Ar jie dar nepastebėjo, kad žmonės jau seniausiai doroja ir daug blogesnius dalykus? Ir net kai ko atsisakius ką valgo daugelis būni palaikytas super super kitokiu. Tai štai čia ir yra tas „trigeris“, provokacija, mano nuomone.
Na, reikia pripažinti, kad Low carbistai sako, valgykite uogas su greitinėle tai gausite ir baltymų, ir gliukozės, bet mes žiūrėsim ko mūsų kūnas norės, ar ne? Įsiklausysim ir pastebėsim, gal jis pats irgi nelabai nori to saldumo. Be to, maistas irgi ne viskas. Yra dar įspūdžiai, išgyvenimai, dar daug yra "Beyond food", beje tai dar viena tinkalaidė.   



O tuo tarpu einam pajudėt. Kaip daktaras ir sakė nereikia daug „a pair of sneakers“ ir einam, judam, darom pratimus ir bėgam nuo ligų.    

Komentarai