Riešutų paradas


RIEŠUTAI: kokių tik jų nėra! Ir rudi ir balti, ir kieti, ir minkšti. Kartą net riešutų gliaudymo reples sulaužiau, o riešuto kevalas liko sveikas!


Vieni riešutų bijo, atseit jie labai kaloringi, kiti sotinasi nebijodami. Mes low carbistai jų nebijome, nes tai sveikas ir sotus užkandis pilnas baltymų ir riebalų iš riešutų.


Peržvelgiau riešutus ir jų maistines vertybes, kurias pateikiu lentelėje apačioje.

Kadangi esu Low Carb blogerė, kuriai ne kalorijos rūpi, o angliavandeniai, tai ir lentelėje išdėsčiau  riešutus pirmiausiai turinčius daugiausiai angliavandenių.


Riešutų maistinė vertė šimte gramų.
Raudonai pažymėjau didžiausias riešutų vertes. Pavyzdžiui kas turi daugiausiai angliavandenių, riebalų, baltymų ir t.t. Mėlynai, pažymėjau riešutus, kurie turi mažiausiai angliavandenių.

RIEŠUTAS
ANGLIAVANDENIAI
RIEBALAI
BALTYMAI
SKAIDULOS
KALORIJOS
Anakardžiai
27
44
18
3,3
577
Pistacijos
17
45
9
10
562
Graikiški
14
65
15
7
715
Žemės rieš.
13
50
24
8,4
607
Kedrų
9,4
68
14
3,7
706
Migdolai
6,3
49
21
12,2
574
Makadmijos
5,6
75,8
7,9
8,6
753
Lazdynų
4,8
61
15
7,9
648
Braziliški
4,8
66
14
7,5
689
Pekanų
4,3
72
9
9,6
721

Mano spintelės turinys: riešutai ir sėklos: ⇩










Riešutiniai faktai:

  • Daugiausiai baltymų turi žemės riešutai. Dėl to juos taip mėgsta sportuojantys žmonės.
  • Daugiausiai skaidulų turi pistacijos. Dėl to jie labai rekomenduojami norintiems pagerinti žarnyno veiklą. Migdolai turi dar daugiau skaidulų - net 12 g.
  • Kaloringiausi yra makadmijos riešutai, bet juose mažai angliavandenių. Jie pilni sveikų riebalų iš aliejaus.
  • Riešutai yra puikus užkandis tarp valgymų.
  • Geriausia riešutus valgyti nesūdytus, natūralius ir grynus, nes druska stabdo svorio kritimą. 
  • Riešutai labai tinka valgyti su vaisiais. Fruktozė iš vaisių nepatenka taip greitai į kraują dėl riebalų ir baltymų esančių riešutuose ir nesukelia staigaus cukraus šuolio kraujyje.
  • Kai kurie autoriai pabrėžia, kad geriausia riešutus prieš valgant išmirkyti. Pavyzdžiui, taip pataria Lavija Šurnaitė savo knygoje 'Maži įpročiai - dideli pokyčiai'. Išmirkyti riešutai yra lengviau virškinami.
  • Lavija pabrėžia, kad išmirkyti riešutai yra švaresni, nes nežinia ar higieniškai buvo laikomi prieš patenkant į jūsų namus. 
  • Claire Yates knygoje 'Optimali Sveikata Pagal Paleo Mitybą' galite rasti detalius nurodymus kaip riešutus mirkyti ir džiovinti.
  • Reikia riešutus užpilti vandeniu ir mirkyti 12 valandų arba visą naktį. Tada išdžiovinti džiovintuve arba orkaitėje 70-100 laipsnių temperatūroje. Išdžiovintus laikyti šaldytuve sandariame inde. Suvartoti greitai nes po kiek laiko jie pradeda pelyti, jeigu nebuvo išdžiovinti pakankamai.  
  • Man nelabai patinka mirkyti riešutai, nors ir būna minkšti ir malonūs valgyti. Nepatinka dėl to, kad jais prasčiau pasisotinu. Ne taip kaip nemirkytais.     



Riešutų riebumas ir kaloringumas skiriasi, tačiau jie visi yra labai sveikas užkandis tinkantis ir dieną tarp valgymų, su vaisiais ir vakarienei.
Riešutuose yra daug mineralų ir vitaminų:

Lazdynų riešutuose daug vitamino B, cholino, labai reikalingo nėščioms moterims. Taip pat vitamino E.
Migdoluose daugiausiai vitamino E iš visų riešutų. Vitaminas E yra svarbus antioksidantas, saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris ardo ir keičia ląsteles, kas gali iššaukti vėžį.
Anakardžiuose daug magnio, kuris gali pagelbėti nuo aukšto kraujospūdžio.

🌕0๏🌕🔴⚫🔵ο○০⭕
Ir nepamirškite, kad gryni riešutai tai dar negalutinis produktas. Iš riešutų gaminamai riešutų sviestai, malami miltai duonai ir kitiems gaminiams.
Riešutus galima skrudinti su sviestu ir rozmarinu.

Puikūs 'Sviestas Sviestuotas' riešutų sviestai.  


⊙⊙⊙⊙⊙🐚🐚🐚🐚
Riešutiniai faktai: šioje nuotraukoje iš Dietdoctor vaizdžiai matote kuriuose riešutuose daugiau angliavandenių, kuriuose mažiau.



Komentarai