Maistingos azijietiškos salotos tabbouleh


Labas vakaras/ Merhaba,


Šiandien noriu pasidalinti salotomis, kurių pavadinimo net nesuprantu: tabbouleh. Ir ką tai reiškia?

Kaip teigia Vikipedija, žinoma, nelietuviška, nes pastaroji yra tikrai skurdi kulinarinių terminų, "tabbouleh" yra arabų kilmės žodis reiškiantis paskaninimas, išvertus iš angliško 'seasoning'.

Pažadėjau sau ir savo buvusiam studentui Antanui, kad pasidalinsiu šiuo receptu, nes jis, maladiec vaikinas, negrūda į save visokio šlamšto, o trina avinžirnius su daržovėmis ir suka ratus dviračiu apie Vilnių, laisvu nuo rimtų akademinių darbų metu. Valio, Antanai, sveikinu, I commend you! Šis receptas kai tau norėsis kažkuo pakeisti humusą ir paįvairinti sveikos mitybos repertuarą.

Taigi, tabbouleh, tariasi kaip tabuli, nėra labai jau griežtai low carb patiekalas, bet kartais norisi padaryti išimčių. Didesnė dalis angliavandenių šiose salotose ateina iš kruopų, kita dalis iš daržovių, kaip žinome. Tradiciškai tabuli gali būti naudojamos tokios kruopos: kuskusas, bulguras arba geriausiu atveju kynva, kurią čia ir vartosime.

Kynvoje yra angliavandenių, bet mažiau nei jau minėtose kitose kruopose. Kynvoje taip pat daugiau baltymų. Na ir galima priminti, kad angliavandeniai čia ne tie greiti kaip kokiam cukruje ar kviečiuose, o ilgai besiskleidžiantys kūne.
Kynvoje taip pat yra geležies ir cinko, bei skaidulų. Likę ingerdientai tabuli yra tikrai geri ir sveikuoliški: petražolės, pomidorai, citrinos sultys, mėta, svogūnai, agurkai.

Šis receptas yra paimtas iš ankstesniuose įrašuose jau minėtos knygos „The Stash Plan“ (autorė Laura Prepon ir Elizabeth Troy), kurią pristačiau čia.

Šiam tabuli pasigaminti reikės:

200 ml kynvos
2 šaukštų natūralaus graikiško jogurto
600 ml vandens
150 ml sultinio (vištienos arba jautienos)
1 arb. š. druskos
2 š. alyvuogių aliejaus
1 š. citrinos sulčių
2 šalotinių svogūnėlių
1 agurko (persiško, whatever it means, imkit bet kokį agruką ir pjaustykit)
1 puodelio (200ml) pjaustytų pomidorų
Keleto petražolės lapelių arba visą saują
Mėtos saujelės arba 1/4 puodelio
Druskos, pipirų

Iš vakaro užmerkiam kynvą su jogurtu.


Gaminame:

1.      Iš vakaro, dieną prieš tabuli tiekimą, supilkite kynvą į stiklinį indą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir įmaišykite jogurtą. Jogurtą reikia gerai išmaišyti. Palikite per nakt. Jogurto pagalba kynva susifermentuos ir bus daug lengviau ją virškinti.
2.      Kitą dieną nuskalaukite kynvą po tekančiu vandeniu iki kol vanduo bėgs skaidrus.
3.      Sudėkite kynvą į puodą, užpilkite vandeniu, sultiniu, įberkite druskos. Užvirkite. Kai kynva pradės virti, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir leiskite kruopoms lengvai virti 15 minučių. Kartais pamaišykite.
4. Sudėkite kynvą į dubenį su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, susmulkintais svogūnais, mėtom, petražolėm ir pomidorais. Viską sumaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. 

Skanaus!

NB
Šios porcijos užteks kelioms dienoms. Laikykite tabuli šaldytuve.
Tabuli galėsite pasitiekti kartu su daržovėmis ir kiaušiniais pusryčiams.
Su vištienos salotomis vakarienei. 
Su kita mėsa ir daržovėmis priešpiečiams. 
Paprastai tabuli pasitiekiama pusė puodelio arba 100 ml prie mėsos ir daržovių.
Toks kiekis nepakels cukraus lygio kraujyje.
    
 Oi, ir dar - muzikinis įdėklas čia.

Šaltinis: Laura Prepon & Elizabeth Troy The Stash Plan, Touchstone, 2016.

Komentarai