Kelionė į Bergeną

Thon Hotel Bristol Bergen
Tai odė miestui. Mėgstu miestą, nes ten galima rasti daugiau produktų savo low carbui, pvz., Fiber Fin'o duonai ir traškiai duonelei. Ir apskirtai ten daugiau įvairovės.
Mėgstu miestą iki tol kol nereikia jo centre nakvoti. Tada suprantu kiek ten daug triukšmo! Savaitgalį visi išėję "out", visi klubuose, pubuose ir restoranuose, ir turbūt vaikšto iš vienų į kitus. Nutyla tik ryte apie 4 valandą ryto  (aš tada jau miegu) ir išbūna tylūs iki pat 7,8 ryto, kai atsibundu.

Taigi praeitą savaitgalį praleidome ūkanotame Bergene. Jis ir buvo ūkanotas. Saulė trumpam išlindo tik šeštadienio pavakarę, kai keliavau pirkti laikraščio. Bet apie tai vėliau.

Tik įvažiavus į miestą sušukome: 'Mes mylim Bergeną!' Taip, esam turistai savo šaly, kaip kartą sakė vienas gatvės komikas Berklio studentų miestelyje, JAV, kur kažkada lankiausi, kad susipažinčiau su amerikietiška svajone.

Bergene apsistojome viešbutyje Thon Hotel Bristol Bergen, kuris yra pagrindinėje Bergeno Torgalmenningen aikštėje. Torgallmenning reiškia turgaus aikštė ar bulvaras. Iš jos matosi svarbiausios miesto centro vietos - Johaneso bažnyčia esanti universiteto miestelyje, Brygenas, žuvų turgus.

Viename iš viešbučio Bristol numerių

 
 
 
Hotel Bristol patogus apsistoti, nes viskas pasiekiama pėsčiomis. Arti yra ir Galleriet bei Sundt prekybos centrai, Moods of Norway Super Duper Store, restoranai, kavinės, muziejai ir kino teatrai.

Ragaujam viešbučio bombonkes

Moods of Norway

Moods of Norway - Išgrynintas kaimas mieste

Šiek tiek apsistokime ties norvegišku prekės ženklu Moods of Norway. Kas tas Moods of Norway? Ar Lietuvoje kas nors juos žino? Turėtų žinoti, nes užėjus į parduotuvę štai ką radau:


Pasirodo, kiečiausia Norvegijos dizianerių kompanija, beveik kaip Italijos Dolce & Gabanna, mezga savo kojines Lietuvoje! Nagi, prisipažinkite, kas ten mezgat Moods of Norway kojines? Gal susitarsim pigiau?!

Moods of Norway yra dizainerių trio iš Stryn miestelio Norvegijos šiaurėje. Jų prekės ženklas pasižymi labai savitu ir linksmu stiliumi. Jų simbolis yra alyvinės spalvos traktoriukas. Apart Norvegijos, Moods of Norway parduotuves galima rasti Niujorke ir Los Anžele, o vienas iš dizainerių net dalyvavo Millionaire Machmaker laidoje, kurią veda skandalingoji Patti Stanger. Į kitas šalis šis ženklas nesiplečia, na, nebent gaminti produkciją, aišku. Rūbeliai iš Moods of Norway, kad ir kokie linksmi būtų, yra brangūs. Tai turtingo jaunimo klubinė apranga. Galite pasidairyti po virtualią parduotuvę patys čia www.moodsofnorway.com

Matavimosi kabinos įrengtos tarsi lauko tualetai. COOL!

Galima net prisėsti.

Baltai nudažytas pieno bidonas Moods of Norway parduotuvėje

Bergen at night




Vakare Bergene gražu, bet jeigu norėsite patekti į kokią valgymo įstaigą, tai teks gerai pamėlynuoti!
Deja, šioje kavinėje nieko nesulauksiu, visi sėdi viršuj.
Šeštadienio vakare Bergene į jokį restoraną ar kavinę nepatekome! Žmonės laukė prie durų. Reikia užsisakyti staliuką iš anksto, pvz., ryte. Kai pusryčiavome restorane, kuris vakare tampa miesto restoranu, matėmė kaip padavėjas jau kemša lapelius ant staliuko dėklų, kad šis staliukas nuo 20.00 yra užrezervuotas Helgei, o 21.00 Tomasenui.

Kadangi niekur nepatekome, mano alkani kompanjonai gavo eiti į Macdonaldsą, nes nieko kito nebeliko. MacDonaldse vaikams dalina Little Pony akinius-kaukę. Tai spėkite ką ten veikiau? Ogi, matavausi akinius.



Kodėl viešbučio administratorė vos neprarado darbo dėl vakarykščio laikraščio

Viskas viešbutyje praėjo kaip įprastai. Paruošti pusryčiai, televizoriaus žiūrėjimas atsigulus lovoje, nesijaudinimas, kad šiukšlini, visiškas relaksas, dušas kiaurą parą. Tačiau aš vis tik sugėbėjau įsivelti į vieną nemalonią situaciją registratūroje.
O buvo taip:
Kai atvykome į viešbutį penktadienį, mano akį registratūroje patraukė Dagens Næringsliv (Dienos Verslas) laikraščio numeris, kuris penktadienį išeina su papildomu žurnalu D2. Ant žurnalo viršelio puikavosi šiuo metu populiariausios Norvegijos blogerės nuotrauka. Jos antakiai buvo susivėlę, bet ji atrodė įspūdingai. Su papūstom lūpom, prancūziškais, ne norvegiškais, veido bruožais, šviesiais ilgais plaukais. Vakare nusprendžiau žurnalo į kambarį neimti, nes pagalvojau, kad tie laikraščiai registratūroje vis viena pastoviai voliojasi, rasiu be problemų vėliau, kitą dieną. Pasirodo, klydau!
Rytojaus dieną, t.y., šeštadienį, kai likau kambaryje viena, pagalvojau, kad būtų įdomu paskaityti laikraštį ir pasidomėti vietos tinklaraščių žvaigždutėmis. Išėjusi iš vonios pasukau tiesiai link registratūros. Nusileidusi priėjau prie lentynos-stalelio, kur vakar buvo laikraštis, bet ten jau buvo naujas šeštadienio numeris, o ano nė kvapo. Todėl priėjau prie registratorės ir pasiteravau:
- Ar galėčiau pažiūrėti tą žurnalą, kuris čia buvo vakar?
Registratorė paslaugiai pakilo nuo savo kompiuterio ir nuėjo prie spintelės jai už nugaros. Ištraukė žurnalą, ant kurio viršelio stambiu planu žvelgė mėlynakė blogerė Sophie Elise ir paklausė:
-Ar tik žurnalą, ar ir laikraštį?
Aš nebuvau tikra ir pradėjau sakyti, 'Gerai ...gali būti ir abu...', bet staiga man iš už nugaros pasigirdo prieštaravimas (kaip bažnyčioje per vestuves):
- Ne, negalima duoti vakarykščio Dagens Næringsliv, tai nelegalu.
- Iš tikro? negalėjau patikėti.
- Taip, mes esame geruose santykiuose su leidiniu ir neturime teisės duoti skaityti vakarykščio laikrasčio šiandien.
-Aš tik paskaitysiu ir grąžinsiu, - dar bandžiau įkalbėti stambią prieštaraujančią jauną moterį su juodais akinių rėmeliais. Tačiau ji buvo neperkalbama ir griežta.
Registratorė, kuri norėjo man duoti laikraštį su žurnalu tik apgailestaujamai į mane žiūrėjo.
Absoliučiai pritrenkta grįžau į kambarį. Kiek pasisukiojusi nusprendžiau dar pabandyti laimę registratūroje.
Antrą kartą nusileidau į registratūrą. Dabar jau valdinga moteris buvo tikrai išėjusi. 
- Klausykite, o rimtai negalima paskaityti laikraščio ir jo vėliau grąžinti?
- Ne, negalima, aš galiu prarasti darbą, jeigu duosiu jums laikraštį.
- O kas buvo ši moteris, kuri neleido duoti laikraščio? - pasiteravau.
- Tai buvo registracijos vadovė, - paaiškino šviesiaplaukė administratorė.
- Bet aš galiu išeiti į miestą ir nusipirkti tą laikraštį, - atsakiau nustebusi.
- Taip, galite bandyti, yra šalia Narvessen, - pasakė administratorė.

Nusprendžiau, kad trūks plyš dabar tai turiu gauti tą laikraštį su žurnalu. Patraukiau į miestą. Tada ir nusišypsojo saulė. Pavakarė buvo maloni, atmosfera prieš vakarą šilo. Šalia esantis Narvessen numerio neturėjo. Kitame kioske-parduotuvėje taip pat jau buvo tik naujas numeris. Patraukiau dar toliau. Staiga priėjau mažą krautuvėlę Lotto. Įėjau. Viduje apsidairiau ar yra laikraščių ir pastebėjau, kad yra vienas stendas su laikraščiais. Lošimo patalpoje būriavosi keturi užsienietiškos išvaizdos vyrukai, o už prekystalio dirbo pagyvenęs vyriškis.
- Ar turite vakarykštį Dagens Næringsliv? - labai greitai paklausiau, be jokių įžangų.
- Tuoj pažiūrėsiu, - atsakė vyriškis ir nuėjo į tamsų kambarėlį patikrinti ką turi.
Jis grįžo su dviem naujutėlaičiais numeriais ir žurnalu su blogere ant viršelio!
Žaibiškai sumokėjau ir nėriau iš parduotuvės, kol kas nors nepaprieštaravo ir neareštavo. Jaučiausi pergalingai, kaip koks knygnešys. Bet viduje negalėjau patikėti, kad gali būti taip sunku gauti paprastą laikraštį, kurį po to išmetame.
Ir štai, parėjau su laimikiu. Visu gražumu. Tiesiog gulk, žmogau, ir skaityk:

Milijonierė blogerė Sophie Elise dabar ant bangos

Kitą kartą norėčiau apsistoti Clarion Hotel Admiral viešbutyje, kurio langai išeina tiesiai į Bergeno fiordą ir žiūri į Bryggeno medinius namukus.


Bryggen






Shopping

Žinoma, koks miestas be prekybos, kurioje pilna niekučių ir ne tik pirmo būtinumo prekių. Radau, pavyzdžiui, šią palaidinukę, kurią privalėjau įsigyti iš H&M, nemanot?



Global Foods egzotinėje maisto parduotuvėje radau retesnių produktų: rožių vandens, Sumac (Žagrenio) prieskonių, ir Harissa padažo.


Tai tiek šį kartą nuotykių iš vakarų Norvegijos sostinės Bergeno. Beje, mieste yra ir labai neuniforminių žmonių. Mačiau vyrą su tatuiruote ant veido, kas yra nelegalu daryti Norvegijoje, merginą su alyviniais plaukais ir raudonu šaliku, atrodė įspūdingai, merginas su ryškiu makijažu.
Iki kitų vizitų!
Sveikuolių parduotuvę Kinsarvik sekmadienį iš vidaus saugo vokiečių aviganis.

 

Rimtai?

Komentarai