Glintveinas


Glintveinas tai Karštas Kalėdinis vynas (Glogas, gluhweinas) 

Radau neblogą daniškos kilmės žodžio ‘gløgg’ vertimą į lietuvių kalbą - ‘glintveinas‘. Žodis man patiko, nes esu labiau už terminus nei ilgus paaiškinimus. 
Tačiau pradžiai truputį pasiaiškinkime. Glintveinas (gløgg) yra šiltas kalėdinis gėrimas gaminamas iš vyno, cukraus, prieskonių, razinų, migdolų ir kita. Žodis ‘glo’ reiškia tai kas dega be ugnies. Žinoma, cukraus čia ms nededame, nes nenorime chaoso savo sistemoje, be to tai turi būti low carb.  

Šis low-carb glintveinas, kurio receptą čia pateikiu yra nepersaldus, sušildantis ir atpalaiduojantis.

2 porcijoms reikės:
1 butelio raudono vyno
1 vanilino ankšties
1 valg.š. džiovintų arba šviežių mėlynių
2 valg. š. džiovinto imbiero
2 valg. š. cinamono
2 valg.š. kardamono
100 g yacon sirupo 
1 apelsino žievės
8-10 gvazdikėlių
½ - 1 valg.š. pipirų
2 dl vandens
3 valg. š. sukrino

Gaminame: Sudėkite į vandenį yacon sirupą, visus prieskonius, mėlynes ir tarkuotą apelsino žievę. Užvirkite ir leiskite viskam lengvai virti 10 minučių. Kai viskas paverda, supilkite šį viralą į indą ir padėkite į šaldytuvą. Geriausia, kad jis pastovėtų šaldytuve per naktį.

Kitą dieną mikstūrą nukoškite ir vėl sušildykite ant ugnies šį kartą su mažiausiai puse butelio vyno, jeigu norit stipresnio prieskoninio varianto arba visu buteliu jeigu norite švelnesnio varianto. Įmaišykite sukriną. Šį sykį nereikia visko užvirti, tik pašildykite. Dar kartą viską nukoškite arba gerdami pamaišykite.

Patiekti su kapotais riešutais. Gerti prie židinio ant geros sofos. :-)

Linksmų švenčių!



Šaltinis: Caroline Berg Eriksen, Fotballfrues Dagbok, Lille Måne, 2013.

Komentarai