Low carb paieškos Lietuvoje 2


Atostogos, atostogos. Ir ko tik jų metu nenutinka. Kažkodėl geras oras, saulė ir pliažas asocijuojasi su daugybe angliavandenių. Tai ir ledai, ir įvairūs gaivieji gėrimai, alus, sūreliai, blyneliai, saldainiai, sausainiai, dešrainiai ir, žinoma, cukrus juose. 

Vieną dieną padauginau angliavandenių. Ir ką jūs manot? Nieko blogo neatsitiko, žinoma. Kaip sakoma, nereikia maisto demonizuot, arba It‘s All Good anot Gwyneth Paltrow. Tačiau kitą rytą pasijutau kaip balionėlis: pilna tuščių kalorijų. Iš kitos pusės buvo įdomu tai pajusti po ilgo laiko. Su Low Carb jausmas kitoks: konkretesnis, sotesnis, tvirtesnis ir pastovesnis.

Valgant mažai angliavandenių turintį maistą, valgoma kai atsiranda alkio jausmas, o valgant daug angliavandenių turintį maistą įsisuka valgymo karuselė. Toje karuselėje vieni negali nustoti valgyti, kiti suvalgo per daug. Maisto norisi daugiau ir daugiau, nes cukraus lygis kraujyje greitai kyla ir krenta. Nukritęs cukraus lygis signalizuoja netektį alkio jausmu ir noru suvalgyti ką nors saldaus.    

Pamažu grįžtu prie mažiau angliavandenių turinčios mitybos. Kai buvau pajūry, vienintelėj Juodkrantės maisto prekių parduotuvėlėj paprašiau pardavėjos becukrio jogurto, bet ji jo neturėjo. Nidoje radau ir labai patiko jogurtas Dobilas (3.5 % riebumas).

Grįžusi į Kauną paprašiau sesers išdžiovinti rawfood duoniukų. Receptą galite rasti čia.

Lauktuvių gavau becukrės chalvos. Skanumėlis ir lengvumėlis! Ne taip kaip chalva su cukrumi. Chalva iš esmės yra labai low carb produktas, tačiau cukrus padidina angliavandenių kiekį joje. Palyginkime paprastą chalvą su becukre (užsaldinta maltitoliu, izomaltu ir sorbitoliu):

 

Saulėgrąžų chalva su cukrumi
Sezamų (Tahini) chalva su saldikliais
Baltymų – 15,4
Riebalų – 36,3
Angliavandenių – 39,6
 
Kalorijų - 531
Baltymų – 14,81
Riebalų – 34,14
Angliavandenių – 11,9
 
Kalorijų - 496

 

Kaip matote angliavandenių cukrinėje chalvoje yra žymiai daugiau.

Tačiau norint iš tikro valgyti low carb reikia beveik viską gamintis pačiam. Ypač ledus, pyragus ir kitus skanėstus, nes ne viską galima rasti parduotuvėje (o gerai būtų).

Taigi pabaigai padiskutuokime ne apie produktus esančius parduotuvėje, bet apie informacijos sklaidą. Kur dingo low carb Lietuvoje? Iš to ką pamačiau Lietuvoje, galiu daryti išvadą, kad Lietuvoje low carb arba praleista arba dar neatėjusi. Anglų gydytojo ir mokslinio žurnalisto Michael Mosley  sukurta 5:2 dieta Lietuvoje populiari. Išversta knyga, dieta pristatoma Editoje. Vadinasi, mitybos naujovės pasiekia Lietuvą, tačiau ne visos ir ne visada.
Norvegijoje mitybos planai yra skirstomi į mažai kalorijų, mažai angliavandenių, žaliavalgiški, vegetariški, tradiciniai ir t.t. Kai yra tokia klasifikacija, lengva atsirinkti ką nori išbandyti, atrasti savo pamėgtą mitybos planą. Lietuvoje mažai angliavandenių turinti mityba nėra išskirta. Yra receptų, kurie atitinka mažai angliavandenių turinčios mitybos principus, bet garsiai tai nepasakoma. Turi susiprasti pats. Man Lietuvoje labiausiai ir trūko tos klasifikacijos. Dėl to ir rašau šį blogą.   

Komentarai

  1. Tikrai stebėtina, koks siauras yra pasirinkimas žmonėms, kurie nevalgo cukraus ir nenori daug angliavandenių. Pavyzdžiui, minėta chalva, skirta diabetikams- nuostabaus skonio desertas. Gamina Turkijoje, galima rasti ir Kipre, Šiaurinėje dalyje, Nicosijoje.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą