Dr Dahlqvist |
Annika Dahlqvist yra drąsiausia ir žymiausia Švedijos daktarė. Ji pirmoji pristatė LCHF (Low Carb High Fat) mitybą nepaisydama tradicinės mitybos šalininkų pasipriešinimo. Ji šią mitybą ir apgynė.
2005 metais
du mitybos specialistai apskundė Anniką Dahlqvist Švedijos Nacionalinei
Sveikatos ir Gerovės Tarybai (Socialstyrelsen) kaltindami ją tuo, kad ji savo
pacientams rekomendavo daug riebalų turinčią dietą. Po dvejų metų jos byla buvo
ištirta. Taryba vienbalsiai nusprendė,
kad Annikos rekomendacijos yra moksliškai pagrįstos ir praktiškai išbandytos. Kaltinimai
buvo atmesti.
„Anika
Dahlqvist praskynė kelią bendraminčiams. Ji palengvino mūsų darbą low carb srityje“
rašo medicinos mokslų daktarė norvegė Sofie Hexeberg. Ji yra lyderė low carb
mityboje Norvegijoje.
Pati Annika prieš
LCHF turėjo viršsvorio, plonosios žarnos uždegimą bei skundėsi fibromialgija.
Po pusės metų su LCHF ji pasiekė normalų svorį ir pasveiko. Po tokios patirties
Annika pradėjo skleisti informaciją apie šią mitybą savo tinklaraštyje, paskaitose ir
knygose. Dėka vis daugiau atsirandančių mokslinių tyrimų ir mokslinių straipsnių,
tradicinės mitybos specialistai pripažino, kad LCHF mityba kurį laiką gali būti
naudinga metant svorį.
LCHF mitybos
esmė yra sumažinti angliavandenių vartojimą ir padidinti natūralių gyvulinių ir
augalinių riebalų suvartojimą. Natūralūs riebalai nepakelia cukraus lygio
kraujyje ir nesukelia uždegimų kūne. Natūralūs gyvulinės kilmės riebalai yra
sviestas, sviesto ir rapsų aliejaus mišinys (čia Norvegijoje tai yra produktas
pavadinimu Bremykt), ekologiški
kokosų riebalai, alyvuogių aliejus, visi riebalai iš mėsos, bei riebalai iš
žuvų. Augalinės kilmės riebalai tai riešutai, avokadas ir visa kas yra
pakuotėse sukurtose pačios gamtos. Tačiau pavyzdžiui saulėgrąžų ir kukurūzų aliejus
nėra rekomenduojami nes juose yra daug omega 6 riebiosios rūgšties, kurios
perteklius sukelia uždegimus, blogiau apsaugo nuo infekcijų, vėžio, didesnė
kraujo krešulių tikimybė.
Annikos
knygoje nėra receptų su miltais, bulvėmis, ryžiais, makaronais, kukurūzais, lęšiais
ir pupelėmis. Lęšiai ir pupelės laikantis griežtesnės low carb mitybos pirncipų
taip pat privengtini arba iš viso nevartojami. Pavyzdžiui medicinos sesuo Anne M. Lystad parašiusi knygą 'Pagaliau liekna' vartojo lęšių piurė vietoj
bulvių pereinamam laikotarpyje liesėjant. Ji atsikratė 26 kg svorio per penkis mėnesius laikydamasi žemo GI maisto taisyklių.
Vartodami
grūdinius produktus tokius kaip duona, košė, blynai, makaronai, bulvės, ryžiai
ir kukurūzai suvartojame nemažai krakmolo. Visi šie angliavandeningi produktai
pakelia cukraus lygį kraujyje. Aukštas cukraus lygis kraujyje stimuliuoja kasos
beta ląsteles išlaisvinti daugiau insulino. Insulinas padeda cukrui kraujyje
patekti į ląsteles kur cukrus sudeginamas kaip energija. Kai insulino kraujyje
per daug, o ląstelės nebepajėgia priimti daugiau cukraus, cukrus kraujyje pavirsta į riebalus. Be to aukštas insulino lygis blokuoja riebalų deginimą.
Prieš
pasidalindama Annikos vienu iš receptų savaitgalio desertui, reikia pastebėti, jog
ji pripažįsta kad liesas žmogus ir fiziškai aktyvus žmogus gali vartoti daugiau
angliavandenių. Fiziškai neaktyviems žmonėms tiek daug angliavandenių nereikia.
Šį sykį saldėsis.
Man jis pasirodė labai panašus į Snikerį. Kai pasigaminau, priminė chalvą. Tikrai
galingas ir gražus saldumynas! Tokį valgyti reiktų retsykiais. Kai labai
reikia. Man tai daugiau pyragaitis, nes jeigu pavadinsiu sausainiu tikėsitės,
kad paėmus gabalėlį jis išsilaikys ore. Man, deja, nubyrėjo, dėl to gal geriau
arba supjaustyti trumpesniais gabalėliais, arba valgyti su šaukšteliu.
Receptas:
Žemės riešutų lazdelės su šokolado
juostelėmis
1 ½ dl
ekologiško rupaus žemės riešutų sviesto
1 valg. šaukštas
saldiklio (galite pasirinkti patys kokio, stevijos, erythritolio, fruktozės. Aš
vartojau Fedon „Smart sweet“, kuris susideda iš erythritolio ir fruktozės)
50 g minkšto
sviesto
50 g
ištirpdyto tamsaus kokybiško šokolado (70%, 80%)
Įkaitinkite orkaitę
iki 225-250 laipsnių šilumos.
Sumaišykite
visus ingredientus. Iš tešlos suformuokite pailgą ritinį. Paguldykite jį ant
kepimo popieriaus. Kepkite orkaitėje 10-15 minučių. Stebėkite kada ritinys
įgaus patrauklią spalvą.
Supjaustykite
kol pyragaitis dar minkštas.
Su šaukštu sukamaisiais
judesiais apliekite šokoladą ant viso pyrago.
Leiskite
ataušti ir sulaužykite į gabalėlius.
Riešutų sviestas, paprastas sviestas ir saldiklis? O kas tame baltame maišelyje?
AtsakytiPanaikintiTaip, riesutu sviestas, paprastas sviestas ir saldiklis. Baltame maiselyje saldiklis.
AtsakytiPanaikintiBandžiau kepti šiuos saldėsius. Neišėjo! Viskas suminkštėjo.
AtsakytiPanaikintiAr bandei suvynioti i desreles, ritinius? O kai atvesinai vis tiek minksta buvo? Na tada galima gal kaip pyraga valgyt? O kaip skonis? As dar syki bandysiu pasiemus Annikos knyga! Aciu uz komentara!
AtsakytiPanaikinti