Populiariausia Norvegijos blogerė Fotballfrue, futbolisto žmona Caroline,
pasirodo taip pat yra low carb šalininkė. Ji neseniai savo bloge pasidalino
skrudintų avinžirnių receptu ir sulaukė komentarų, kad kiba metė
mažaangliavandenystę.
Avinžirniai
turi angliavandenių (22g/100g) tačiau jų GI (glikeminis indeksas) yra žemas
(33). (Palyginimui keptų bulvių GI - 85). Žemas GI rodo, kad cukraus lygio
kraujyje avinžirniai nepakelia. Kalorijų avinžirniuose 76 kcal/100g. Taigi,
avinžirniai nėra jau visiškai nekaltas užkandis, bet ir ne pats blogiausias. Bent jau geresnis už čipsus.
Pasak
medicinos sesers Lystad, avinžirniai yra geras bulvių pakaitalas.
Prieš
verdant avinžirnius reikia pamirkyti per naktį, po to virti valandą. Galima vartoti žirnius iš skardinės.
Skrudinti avinžirniai
Receptas
350 g avinžirnių1-2 valg. šaukštai aliejaus
1-2 skiltelės česnako
Tarkuotos citrinos žievelės
Džiovinto čiobrelio prieskonio
Malto kmyno
Paprikos miltelių
Čili miltelių
Druskos ir pipirų
Įkaitinti
orkaitę iki 175 laipsnių. Nusausintus avinžirnius suberti į dubenį
ir sumaišyti su aliejumi, kapotu česnaku, tarkuota citrinos žievele,
prieskoniais, druska ir pipirais. Išberti ant kepimo
popieriumi išklotos skardos. Kepti apie 45-60 minučių. Kepimo metu pamaišyti
šaukštu.
Ataušinti.
Avinžirniai- virti, konservuoti? Mirkyti? Nes sausi, manau, neiškeptų, būtų kieti kaip akmenys. Šitą pabandysiu.
AtsakytiPanaikintiMirkyti, mirkyti! Galima ir konservuotus kepti.
AtsakytiPanaikinti