BE PIENO


Neseniai bendravau su moterimi, kuri prisipažino, kad negali vartoti pieno ir visų pieno produktų.
Nuo pieno produktų jai sutrinka virškinimas, darosi bloga, skauda pilvą.
Pasiūliau jai pabandyti Ghee sviestą. Tai sviestas iš kurio yra pašalinti baltymai, jame yra likę tik riebalai. Taip pat užsiminiau, kad gal jai reikalinga LOWFODMAP dieta? FODMAP yra tam tikri trumpos grandinės angliavandeniai, kurie gali sukelti jautraus žarnyno sindromą. FODMAPai yra blogai absorbuojami plonojoje žarnoje ir slenka toliau nesuvirškinti į storąją žarną kur storosios žarnos bakterijos fermentuoja juos ir pagamina daug dujų. Padidėjęs dujų kiekis gali sukelti skausmus, pilvo pūtimą ir sutrikdyti tuštinimąsi.

Todėl mažai FODMAP turinčios dietos tikslas yra sumažinti maisto produktų turinčių FODMAP angliavandenius ir valgyti daugiau produktų su mažai FODMAP. Ši mityba buvo išvystyta Monasho Universitete Australijoje per maždaug dešimt metų ir yra labai panaši į Low Carb mitybą.    



Bet pakalbėkime plačiau apie pieno netoleravimą ir kokius negalavimus tai gali sukelti.


Neseniai norvegiškame žurnale perskaičiau apie moterį, kuri taip pat negali vartoti pieno.
Moteris, kurią pavadinkime Brigita, sužinojo, kad visi jos negalavimai buvo susiję su pienu.

Brigita turėjo problemų su virškinimu, psoriazę, jai trūko energijos.
Dabar ji žino, kad akmens amžiaus mityba ją išgelbėjo. Ji dirba, sportuoja, mokinasi, augina vaikus.

Brigitai 31 metai. Parėjusi iš darbo ji parsivedė vaikus iš darželio ir palikusi juos su tėčiu nuskubėjo į sporto salę.
   - Tai neįtikėtina! - sako Brigita.

Prieš metus ji turėjo nedarbingumo lapelį ir akademines atostogas. Anksčiau ji sugebėdavo tik pasiimti vaikus iš darželio, o visą likusį laiką pragulėdavo ant sofos nes nepajėgė nieko daryti.

Daugybė alergijų

Brigita kentė pilvo skausmus nuo mažumės. Pavalgiusi visada patirdavo vidurių pūtimą. Kai Brigitai suėjo 20 buvo nustatyta, kad ji netoleruoja laktozės, taip vadinamo pieno cukraus. Todėl pradėjo vartoti pieno produktus be laktozės.

- Pilvas kiek susitvarkė. Pastaruosius metus mane kankino psoriazė ir sausa galvos oda. Kūne jutau kažin kokią įtampą. Tarsi raumenys negali atsipalaiduoti. Naktimis atsibusdavau daugybę kartų ir norėdavau gerti labai daug vandens. Niekada nemiegodavau giliai, pasakoja Brigita.

Brigita pasiilgsta sūrių, bet gali jų pargauti kartais, jeigu tik sūrių ragavimas padažnėja, pradeda sloguoti, ašaroja akys.

Norėdama sužinoti ką valgyti Brigita ir išvyko į Lowcarb kursus, kuriuos organizavo norvegų daktarė Sofie Hexeberg, Ispanijoje Villajoyosa. Ten ji išmoko, kad mažai angliavandenių turinti mityba arba akmens amžiaus mityba yra ne mados reikalas, bet mityba, kuri veikia, kaip vaistai kūnui.

Angliavandeniai tokie, kaip miltai, bulvės, makaronai (pasta) ir ryžiai, kūne virsta cukrumi. Kai nustojame valgyti angliavandenius, juos reikia pakeisti riebalais. Jeigu to nedarysi, būsi labai pavargęs. Pirmas dvi savaites keičiant mitybą buvo sunku, tačiau tai natūrali reakcija. Po kiek laiko viskas gerėjo. Atsirado energijos, po pietų nesinorėjo nusnausti.

Brigita susigėdusi prisipažįsta, kad anksčiau valgė daug gatavai paruošto maisto: šaldytas picas, dešreles, makaronus, duoną. Maisto gaminti nuo pradžių nemėgau. Taip buvo ir greičiau, ir patogiau. Daktaras Erikas Hexebergas paaiškino paprastai, jis sakė: galvok apie akmens amžiaus mitybą, valgyk natūralius produktus - gryną mėsą, žuvį, paukštieną ir daržoves prie visų valgymų.

Kadangi Brigita netoleruoja pieno produktų, riešutų, riebalai į jos mitybą ateina iš mėsos, žuvies, gerų aliejų tokių, kaip alyvuogių aliejus ir kokoso aliejus.  

Pakeisti mitybą, kurioje nėra pieno ir glitimo reikalauja pakeisti mąstymą ir verčia kitaip planuoti valgymus. Kad viskas vyktų greitai, turi susiformuoti nauji įpročiai.

- Jau daug metų negėrėmė pieno, bet vartojame sūrį ir grietinę. Atsisakyti visko nėra taip parasta. Man patinka sūris, todėl jo pasiilgdavau. Tačiau naujas maistas įnešė į mūsų virtuvę naujų skonių, o maistą išmokau gaminti ir tai tapo parasta.

Duoną ir bandeles Brigita kepa pati su kokosų pienu ir beglitiminiais miltais. Jos mityboje daug natūralių produktų, tokių kaip žuvis, mėsa, vištiena ir kiaušiniaiu, daug daržovių ir riebalų šaltinių iš kokosų pieno ir aliejų.

  
Taip dabar valgo Brigita ir jos šeima:


  • Gryni produktai, tokie kaip žuvis, vėžagyviai, mėsa ir kiaušiniai. Daug daržovių, taip pat šaldytų. Prieskoniai. 
  • Riebalų šaltiniai: majonezas, namuose gamintas bernaise padažas, sojos grietinėlė, alyvuogių aliejus, kokosų pienas, augalinis margarinas "Soft Special" be pieno ir sojos, avokadas. Riebalai iš mėsos sultinio. 
  • Namuose gaminta duona ir bandelės be pieno ir glitimo, taip pat pirktiniai ("Brisk" firmos iš šaldiklio).
  •  Desertai ir užkandžiai: glotnutis su mėlynėmis, saulėgrąžų gemalais, obuoliais, špinatais ir vandeniu. Uogos su trupučiu sojos grietinėlės. 
  • Papildai: vitaminai ir žuvų taukai. 



Pieno Produktų Pakaitalai (PPP)

Daugelis žmonių toleruoja sviestą, nes jame yra beveik vien tik riebalai. Jeigu ne, siūloma pasigaminti arba nusipirkti GHEE, tai išgrynintas sviestas, kuriame beveik nėra baltymų. 

Taip pat galima vartoti kokosų pieną, kokosų kremą ir įvairius produktus iš sojos ir avižų.

Varijuokite produktus. Atkreipkite dėmesį, kad soja yra viena iš aštuonių labiausiai alergiją iššaukiančių produktų. 

Majonezas ir padažai su majonezu yra puikūs salotoms. (Šaltinis Dr. Hexeberg klinika, Sandefjordo Helseparkas). 

Akmens amžiaus mityba (Paleo mityba)

Tai maistas kurį žmonės vartojo prieš pradėdami žemdirbystę. Tai reiškia maistas be grūdų ir pieno. Mityba turi susidaryti iš natūralių produktų, o maistas turi būti vietinis ir ekologiškas. Pavyzdžiui yra patariama valgyti laukinį maistą su sezoninėmis daržovėmis. 



Gydytoja Sofie Hexeberg


Dr. Sofie Hexeberg komentaras apie žmonių reakciją į pieną ir glitimą

Daktarė pataria pabandyti maitintis be pieno ir glitimo tris mėnesius ir pažiūrėti ar tai duos rezultatų. 

Daktarė atkreipia dėmesį, kad naujausi tyrimai rodo jog viena iš priežasčių kodėl žmonės suserga autoimuninėmis ligomis yra maistas, kurio jie netoleruoja - dažniausiai grūdai ir pieno produktai. 

- Brigita turėjo tokius stiprius simptomus, kad patariau jai iš viso nutraukti grūdų ir pieno vartojimą ir pradėti valgyti kaip į manoma grynesnį maistą. Pagal jos reakciją galima spręsti, kad Brigita netoleruoja kaseino ir glitimo, o tai jai galėjo sukelti autoimuninę ligą Gulillian-Barré, pasakoja gydytoja. 
Brigitai daktarė patarė pradėti vartoti mėsos sultinį, kad sustiprintų kaulų tvirtumą iki kitos ausų operacijos. Mėsos sultinyje yra medžiagų, kurios padeda atsistatyti ir tvirtėti kremzlei ir kaulams. 

- Daugybė žmonių pasakoja, kad atsisakius grūdų ir pieno produktų pagerėjo jų oda, o ir aš pati tai patyriau ant savo kūno. Mėsos sultinys turi daug jungiamojo audinio dalelių, kurios padeda atsistatyti poodiniams sluoksniams ir gali būti priežastis kodėl sumažėja strijos, mano Hexeberg. 

Tai kad Brigita ir jos sūnus pagaliau pajuto ramumą kūne ir pagarėjo jų miego kokybė rodo kaip jie daug laimėjo atsisakę pieno baltymo savo mityboje. Tai patirtys nesvetimos daugeliui išbandžius tokią mitybą. 

- Radikaliai pakeisti mitybą gali prireikti nemažai pastangų, bet tai labai pagerina sveikatą. Po kurio laiko įpročiai susiformuoja. Jeigu kyla abejonių ar toleruojate pieno produktus, reiktų nutraukti pieno ir/arba glitimo vartojimą mažiausiai trims mėnesiams. Pacientai pasakoja, kad sutvarius mitybą pagal šiuos principus, sumažėja arba išnyksta raumenų ir skeleto skausmai, dingsta migrena, ekzema, psoriazė, įtampa žarnose, pagerėja dantenų būsena, pagerėja oda, plaukai ir nagai, atsiranda daugiau energijos, pagerėja miegas, kūnas nusiramina ir pagerėja koncentracija. Svorio sumažėjimas yra kaip malonus priedas, pasakoja daktarė Hexeber.   

Versta iš Allers 9/2017.
Julianne Lyngstad, Lavfodmap, 2015.









 

Komentarai