Kas tas SUKRINAS?


Sukrinas – sveika ir natūrali alternatyva cukrui

Kadangi Sukrinas Lietuvoje dar nėra plačiai paplitęs, norėčiau aprašyti jį ir jo savybes. Jeigu būtų poreikis galėčiau jo užsakyti ir atvežti į Lietuvą. (Poreikio apklausa dešiniajame lango kampe viršuje.)   

Taigi, kas tas Sukrinas?
Jeigu skaitote šį straipsnelį tikriausiai kaip ir daugelis norėtumėte sumažinti cukraus suvartojimą, tačiau nenorite vartoti dirbtinių saldiklių. Sukrinas yra gera išeitis.

Sukrino savybės:

·        Nulis kalorijų

·        Nekenkia dantims (kaip ir Xylitolis, dėl to jo yra kramtomoje gumoje).

·        Skonis ir vaizdas kaip cukraus.

·        100% natūralus – randamas vaisiuose

·        Nepakelia insulino kiekio kraujyje (nulis GI (Glikeminis indeksas))

·         elgiasi kūne kaip antioksidantas

Saldus be kalorijų ir angliavandenių

Sukrinas yra natūralus cukraus pakaitalas turintis nulį kalorijų. Sukrine nėra angliavandenių, kurie yra pasisavinami kūno, nors žymimas jis kaip angliavandenis. Jis idealiai tinka tiems, kurie nori suvartoti mažiau kalorijų bei stabilizuoti gliukozės lygį kraujyje. Vartodami Sukriną visi gali mėgautis saldumu kasdieną be sažinės graužimo.

Jokio gliukozės kilimo kraujyje – nulis GI (Glikeminis indeksas)

Studijos parodė, kad Sukrinas neturi jokio poveikio glikemijai – arba insulino kiekiui kraujyje. Sukrinas apmalšina DTHS (dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimo) simptomus ir tinka kandidos dietai.

100% saugus ir natūralus

Sukrinas yra 100% natūralus produktas be jokių priedų, susidedantis iš cukraus alkoholio eritritolio. Eritritolis yra natūraliai randamas kriaušėse, arbūzuose, vynuogėse ir grybuose. Dėl to eritritolį jau valgome nuo seno. Jo taip pat randama fermentiniuose produktuose tokiuose kaip sūris, vynas bei sojos padažas.

Kaip gaminamas Sukrinas?

Sukrinas išgaunamas natūraliu rauginimo būdu (fermentacija), kuriame yra naudojamas vynuogių cukrus kaip žaliava. Tai toks pats metodas kaip ir gaminant vyną arba jogurtą. Po rauginimo Sukrinas yra valomas, šildomas ir filtruojamas, dėl to jame nelieka jokių rūgimo ir mielių liekanų. Todėl vartoti Sukriną yra visiškai saugu, netgi jeigu netoleruojate mielių, grybų ar kandidos.

Kas yra cukraus alkoholis?

Pavadinimas yra šiek tiek apgaulingas kadangi cukraus alkoholiai savo sudėtyje neturi nei cukraus nei alkoholio. Toks pavadinimas yra kilęs iš jų cheminės formulės, kurios dalis yra panaši į cukraus, o dalis į alkoholio. Cukraus alkoholiai yra išgaunami iš augalų, pvz., sorbitolis iš kukurūzų sirupo.   

Sukrino skonis
Lyginant su cukrumi Sukrinas turi 70% saldumo. Jis gali būti naudojamas tokiais pačiais kiekiais kaip ir cukrus.
 
Dažnai žmonės klausia ar Sukrinas yra tas pats kas fruktozė?

Ne. Fruktozė yra vaisių cukrus, jos energetinė vertė tokia pati kaip ir cukraus 400 kcal per 100 g. Sukrinas nėra cukrinės rūšies saldiklis ir jo vertė 0 kcal.

Ar sukrinas yra tas pats kaip aspartamas, Splenda (sukralozė)?
Ne. Aspartamas ir Splenda nėra kilę iš jokių augalų ar vaisių. Jie nėra natūralūs. Jie yra gaminami laboratorijoje ir yra daug kartų saldesni nei cukrus. Jie yra tokie saldūs, kad  juos reikia papildyti kitomis medžiagomis tokiomis kaip maltodextrinas ir dextrozė. Sukrinas yra naudojamas be jokių priedų. 
    
Kodėl valgant Sukriną jaučiasi šaltumas ant liežuvio?

Kartais kai kurie žmonės jaučia nedidelį šaltumą burnoje valgydami Sukriną. Tai vyksta kai ant liežuvio tirpsta Sukrino smiltelės. Tai nėra pavojinga ir tokį patį šaltumo poveikį turi beržų cukrus Xylitolis bei mentolis.

Žmonės mėgsta pamaišyti Sukriną su kitais saldikliais ar net cukrumi, fruktoze, kad išgautų jiems patinkantį skonį. Sukrino serijoje yra produktas Sukrin+ (Pluss) su stevija, kuris yra saldesnis už Sukriną ir patartinas vartoti kepiniuose kur jo vartojama dideliais kiekiais.

Ar Sukrinas oficialiai pripažintas saldiklis?
Taip, po nuodugnių tyrimų Sukrinas buvo leistas vartoti ES (Europos Sąjungoje) nuo 2006 metų vasaros. Japonijoje Sukrinas vartojamas nuo 1990, o JAV nuo 1997 metų. 

Ar ekspertai siūlo vartoti Sukriną?

Taip. Norvegijos daktarė ir dietologė Sofie Hexeberg išleido ne vieną knygą su receptais, kuriuose yra naudojamas Sukrinas. Mitybos profesorius Dag Viljen Poleszynski parašęs knygą „Sukker“ (norv. Cukrus), taip pat pataria vartoti erythritolį kaip natūralų ir nekenksmingą saldiklį.

Inge Lindseth yra klinikinė mitybos specialistė daugelį metų dirbusi patarėja mitybos klausimais. 2010 metais ji išleido knygą pavadinimu „Neprarask Gyvenimo Džiaugsmo su Diabetu 2“. Savo knygoje Lindseth pataria naudoti Sukriną. Taigi Sukrinas yra tinkamas vartoti ir diabetikams.  

Ar Sukrinas nekenkia dantims?

Atvirkščiai, Sukrinas mažina bakterijų dauginimąsi burnos ertmėje, kurios sukelia kariesą ir apsaugo dantis nuo skylių. Kasdieninis Sukrino vartojimas tik stiprina dantis.   

Lentelėje galite palyginti Sukrino ir kitų saldiklių kalorijas.

 


Pastaba: Tagatese yra saldiklis susidedantis iš dirbtinio saldiklio sukralozės ir cukraus alkoholio izomalto.
Huxol - susideda iš dirbtinių saldiklių ciklamato ir sacharino.
 
O šioje lentelėje saldiklių GI vertę.



Glikeminio indekso skalė prasideda ties 0 ir baigiasi ties 100. Maistas tarp 0 ir 49 yra laikomas žemo glikeminio indekso. Maistas taro 50-70 yra vidutinio GI, o virš 70 aukšto GI.

Kas yra GI? GI parodo kaip maistas pakelia glukozę kraujyje. Greiti angliavandeniai turi aukštą GI ir pakelia glukozę kraujyje staigiai. Lėtai virškinami angliavandeniai turi žemą GI ir kelia glukozę kraujyje tolygiai.
 
Paruošta pagal www.funksjonellmat.no
Jeigu turite klausimų apie Sukriną parašykite žemiau komentaruose, mielai atsakysiu.
PS Aš pati, beje, jau namuose neturiu cukraus. Na, gal kur užsilikęs, bet šiaip saldinu viską Sukrinu. Sukrinas taip pat trumpai aprašytas mano retesnių produktų puslapyje čia

Čia receptai kuriuose vartojau Sukriną:
Chia pudingas;
Tortas (šiame reikėjo naudoti Sukrin +, bet tada dar nežinojau);
Šokoladinis užtepas;
Šokolado triufeliai;
Florentinai;
Riešutų pyragas;
Kavos smūtis.   




 

Komentarai

  1. Aušra, super, žaviuosi. Labai informatyvu. Niekad nežinojau, kad ksilitolis tai beržų sulčių cukrus. Reiks pasilavint Google erdvėse :)
    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū. Malonu, kad buvo naudinga! Džiaugiuosi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, kuris is lenteles MELASA, kaip suprantu tai saldiklis?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nera lenteleje melasos. Bet taip, tai naturalus saldiklis, salutinis produktas perdirbant cukrinius runkelius. Low karbistams tai panasu kaip cukrus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, patikrinau, kaip cukrus, deja, pilnas angliavandeniu.

      Panaikinti

Rašyti komentarą