Sukrinas tai sveika ir natūrali alternatyva cukrui.
Kadangi Sukrinas Lietuvoje
dar nėra plačiai paplitęs, norėčiau aprašyti jį ir jo savybes.
Taigi, kas tas Sukrinas?
Jeigu skaitote šį straipsnelį tikriausiai kaip ir
daugelis norėtumėte sumažinti cukraus suvartojimą, tačiau nenorite vartoti
dirbtinių saldiklių, todėl Sukrinas yra puiki išeitis.
Sukrino savybės:
·
Nulis kalorijų.
·
Nekenkia dantims (kaip ir Xylitolis, dėl to jis dedamas į kramtomąją gumą).
·
Skonis ir vaizdas kaip cukraus.
·
100% natūralus ir randamas vaisiuose.
·
Nepakelia insulino lygio kraujyje
(nulis GI (Glikeminis indeksas))
· Kūne veikia kaip antioksidantas
Saldus be
kalorijų ir angliavandenių
Sukrinas yra natūralus cukraus pakaitalas turintis nulį
kalorijų. Sukrine nėra angliavandenių, kurie yra pasisavinami kūno, nors žymimas jis kaip angliavandenis. Jis idealiai
tinka tiems, kurie nori suvartoti mažiau kalorijų bei stabilizuoti gliukozės lygį
kraujyje. Vartodami Sukriną visi gali mėgautis saldumu kasdieną be sažinės
graužimo.
Jokio gliukozės
kilimo kraujyje – nulis GI (Glikeminis indeksas)
Studijos parodė, kad Sukrinas neturi jokio poveikio
glikemijai – arba insulino kiekiui kraujyje. Sukrinas apmalšina DTHS (dėmesio
trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimo) simptomus ir tinka kandidos dietai.
100% saugus ir
natūralus
Sukrinas yra 100% natūralus produktas be jokių priedų, susidedantis
iš cukraus alkoholio eritritolio. Eritritolis yra natūraliai randamas
kriaušėse, arbūzuose, vynuogėse ir grybuose. Tai įrodo, kad eritritolį jau valgome nuo
seno. Jo taip pat randama fermentiniuose produktuose tokiuose kaip sūris, vynas
bei sojos padažas.
Kaip gaminamas
Sukrinas?
Sukrinas išgaunamas natūraliu rauginimo būdu
(fermentacija), kurio metu vynuogių cukrus yra naudojamas kaip žaliava. Tai toks
pats metodas kaip ir gaminant vyną arba jogurtą. Po rauginimo Sukrinas yra
valomas, šildomas ir filtruojamas, dėl to jame nelieka jokių rūgimo ir mielių
liekanų. Todėl vartoti Sukriną yra visiškai saugu, netgi jeigu netoleruojate
mielių, grybų ar kandidos.
Kas yra cukraus alkoholis?
Pavadinimas yra šiek tiek apgaulingas kadangi cukraus alkoholiai savo sudėtyje neturi nei cukraus nei alkoholio. Toks pavadinimas yra kilęs iš jų cheminės formulės, kurios dalis yra panaši į cukraus, o dalis į alkoholio. Cukraus alkoholiai yra išgaunami iš augalų, pvz., sorbitolis iš kukurūzų sirupo.
Kas yra cukraus alkoholis?
Pavadinimas yra šiek tiek apgaulingas kadangi cukraus alkoholiai savo sudėtyje neturi nei cukraus nei alkoholio. Toks pavadinimas yra kilęs iš jų cheminės formulės, kurios dalis yra panaši į cukraus, o dalis į alkoholio. Cukraus alkoholiai yra išgaunami iš augalų, pvz., sorbitolis iš kukurūzų sirupo.
Sukrino skonis
Lyginant su cukrumi Sukrinas turi 70% saldumo. Jis gali būti
naudojamas tokiais pačiais kiekiais kaip ir cukrus.
Dažnai žmonės
klausia ar Sukrinas yra tas pats kas fruktozė?
Ne. Fruktozė yra vaisių cukrus, jos energetinė vertė
tokia pati kaip ir cukraus 400 kcal per 100 g. Sukrinas nėra cukrinės rūšies
saldiklis ir jo vertė 0 kcal.
Ar sukrinas yra tas pats kaip aspartamas, Splenda (sukralozė)?
Ne. Aspartamas ir Splenda nėra kilę iš jokių augalų ar vaisių. Jie nėra natūralūs. Jie yra gaminami laboratorijoje ir yra daug kartų saldesni nei cukrus. Jie yra tokie saldūs, kad juos reikia papildyti kitomis medžiagomis tokiomis kaip maltodextrinas ir dextrozė. Sukrinas yra naudojamas be jokių priedų.
Kodėl valgant
Sukriną jaučiasi šaltumas ant liežuvio?
Kartais kai kurie žmonės jaučia nedidelį šaltumą burnoje
valgydami Sukriną. Tai vyksta kai ant liežuvio tirpsta Sukrino smiltelės. Tai nėra pavojinga ir tokį patį šaltumo
poveikį turi beržų cukrus Xylitolis bei mentolis.
Žmonės mėgsta pamaišyti Sukriną su kitais saldikliais ar
net cukrumi, fruktoze, kad išgautų jiems patinkantį skonį. Sukrino serijoje yra
produktas Sukrin+ (Pluss) su stevija, kuris yra saldesnis už Sukriną ir
patartinas vartoti kepiniuose kur jo vartojama dideliais kiekiais.
Ar Sukrinas
oficialiai pripažintas saldiklis?
Taip, po nuodugnių tyrimų Sukrinas buvo leistas vartoti
ES (Europos Sąjungoje) nuo 2006 metų vasaros. Japonijoje Sukrinas vartojamas
nuo 1990, o JAV nuo 1997 metų. Įspūdinga Sukrino JAV svetainė: https://sukrinusa.com/
Ar ekspertai
siūlo vartoti Sukriną?
Taip. Norvegijos daktarė ir dietologė Sofie Hexeberg išleido
ne vieną knygą su receptais, kuriuose yra naudojamas Sukrinas. Mitybos profesorius
Dag Viljen Poleszynski parašęs knygą „Sukker“ (norv. Cukrus), taip pat pataria
vartoti erythritolį kaip natūralų ir nekenksmingą saldiklį.
Inge Lindseth yra klinikinė mitybos specialistė daugelį
metų dirbusi patarėja mitybos klausimais. 2010 metais ji išleido knygą
pavadinimu „Neprarask Gyvenimo Džiaugsmo su Diabetu 2“. Savo knygoje Lindseth
pataria naudoti Sukriną. Taigi Sukrinas yra tinkamas vartoti
ir diabetikams.
Ar Sukrinas nekenkia
dantims?
Atvirkščiai, Sukrinas mažina bakterijų dauginimąsi burnos
ertmėje, kurios sukelia kariesą ir apsaugo dantis nuo gedimo. Kasdieninis
Sukrino vartojimas tik stiprina dantis.
Lentelėje galite palyginti Sukrino ir kitų saldiklių
kalorijas.
Huxol - susideda iš dirbtinių saldiklių ciklamato ir sacharino.
O šioje lentelėje saldiklių GI vertę.
Kas yra GI? GI parodo kaip maistas pakelia glukozę
kraujyje. Greiti angliavandeniai turi aukštą GI ir pakelia glukozę kraujyje
staigiai. Lėtai virškinami angliavandeniai turi žemą GI ir kelia glukozę
kraujyje tolygiai.
Paruošta pagal www.funksjonellmat.no
Jeigu turite klausimų apie Sukriną parašykite žemiau komentaruose, mielai atsakysiu.
PS Aš pati, beje, jau namuose neturiu cukraus. Na, gal kur užsilikęs, bet šiaip saldinu viską Sukrinu. Sukrinas taip pat trumpai aprašytas mano retesnių produktų puslapyje čia.
Čia receptai kuriuose vartojau Sukriną:
Chia pudingas;
Tortas (šiame reikėjo naudoti Sukrin +, bet tada dar nežinojau);
Šokoladinis užtepas;
Šokolado triufeliai;
Florentinai;
Riešutų pyragas;
Kavos smūtis.
Čia receptai kuriuose vartojau Sukriną:
Chia pudingas;
Tortas (šiame reikėjo naudoti Sukrin +, bet tada dar nežinojau);
Šokoladinis užtepas;
Šokolado triufeliai;
Florentinai;
Riešutų pyragas;
Kavos smūtis.
Aušra, super, žaviuosi. Labai informatyvu. Niekad nežinojau, kad ksilitolis tai beržų sulčių cukrus. Reiks pasilavint Google erdvėse :)
AtsakytiPanaikintiAčiū.
Ksilitolis nei iš beržo sulčių, o iš medienos :) jis gali būt išgaunamas iš žemės ūkio augalinių atliekų, lapuočių medžių medienos (t. t. beržų), medvilnės sėklų, kukurūzų.
PanaikintiAčiū. Malonu, kad buvo naudinga! Džiaugiuosi.
AtsakytiPanaikintiSveiki, kuris is lenteles MELASA, kaip suprantu tai saldiklis?
AtsakytiPanaikintiNera lenteleje melasos. Bet taip, tai naturalus saldiklis, salutinis produktas perdirbant cukrinius runkelius. Low karbistams tai panasu kaip cukrus.
AtsakytiPanaikintiTaip, patikrinau, kaip cukrus, deja, pilnas angliavandeniu.
Panaikinti